Sub impulsul dezvăluirilor cutremurătoare ajunse în spaţiul public graţie curajului unor procurori care au arătat cum au fost eliminaţi de sistemul pe care au refuzat să îl acopere, ca Angela Ciurea, Ciprian Nastasiu sau Eugen Iacobescu, tot mai mulţi magistraţi par decişi să rupă tăcerea.
Prin intermediul unei noi scrisori transmise publicaţiei Lumeajustitiei.ro, titrată sugestiv “Abuzurile lui Kovesi. De ce a vrut Kovesi executarea mea”, fosta şefă a Direcţiei Relaţii Internaţionale din Parchetul General, procuroarea Angela Nicolae, trimisă în judecată pentru un pretins trafic de influenţă, sub eticheta “mare protectoare a mafiei cărnii”, alături de unul dintre fiii săi, grav bolnav, face mărturisiri uluitoare despre viaţa şi cariera profesională a actualei şefe a DNA, scrie luju.ro. într-un articol pe care-l redăm integral.
Martor
Parcurgând cele 35 de pagini ale scrisorii, poate cea mai importantă relatare a Angelei Nicolae este cea în care susţine că a fost martoră la episodul petrecut în biroul de Procuror General al României al Laurei Codruţa Kovesi, când procuroarei DIICOT Angela Ciurea i-a fost luat dosarul “ALRO” după ce descoperise implicarea politicului de la Bucureşti în afacerea, păguboasă pentru statul roman, cu oligarhii ruşi. Fosta şefă de la Relaţii Internaţionale din PÎCCJ povesteşte cu lux de amănunte cum a fost dată afară din birou de Kovesi, care o considera ostilă, şi cum s-au desfăşurat discuţiile cu Angela Ciurea, în spatele uşii capitonate, în prezenţa fostului şef DIICOT Codruţ Olaru.
“Eram în biroul lui Kovesi pentru a-mi viza o scrisoare redactată de mine în numele ei şi care trebuia să fie transmisă de urgenţă în străinătate. Cu această ocazie am sesizat că este foarte nervoasă, agitată şi de două ori a apelat-o pe secretara sa la interval foarte scurt spunându-i acesteia «să vina urgent Ciurea la mine, că doar nu este plecată în Honolulu». Când a intrat în birou Angela Ciurea, Kovesi nu s-a putut stăpâni (deşi eu eram de faţă şi nu eram o persoană de încredere a ei), a ţipat la ea «Cum de şi-a permis să facă unele lucruri fără să o informeze». Dându-şi seama că sunt şi eu acolo, mi-a spus să plec şi să revin ulterior. Am parcurs lungul birou al lui Kovesi şi am auzit pe drum şi între cele două uşi capitonate ale biroului când aceasta o certa pe Angela Ciurea: «De ce a cerut interceptarea unor persoane din dosarul ALRO fără s-o informeze şi că, dacă nu este în stare de acest dosar, să plece». Era momentul când Angela Ciurea ajunsese cu cercetările sale la uşa camarilei lui Băsescu, iar anumite persoane nu trebuia cercetate. La un interval de timp, am văzut-o pe Angela Ciurea pe o bancă pe holul Parchetului General şi plângea în hohote. Deoarece aveam o relaţie bună profesională de colaborare cu Angela Ciurea, aceasta mi-a comunicat faptul că i s-a impus să plece din Parchetul General, că s-au făcut presiuni asupra ei de către Codruţ Olaru, procuror-şef DIICOT, şi Laura Codruţa Kovesi şi că îi este frică de viaţa ei, care este pusă în pericol. Era halucinant ce auzeam de la un procuror profesionist, cu coloana vertebrală: «Dacă mi se va întâmpla ceva, doamna Nicolae, să spuneţi tuturor cine sunt vinovaţii»“, relatează Angela Nicolae.
Deplasarea în Africa de Sud
Alte două incidente relatate de Angela Nicolae, care nu ascunde că de multe ori a jucat rolul de mentor pentru fostul Procuror General Kovesi, se referă la o deplasare întreprinsă în Africa de Sud cu prilejul unei vizite de lucru. Fosta şefă a Direcţiei de Relaţii Internaţionale din PÎCCJ dezvăluie amănunte picante despre o posibilă relaţie amoroasă care s-ar fi consumat între Laura Codruţa Kovesi şi un SPP-ist, dar şi un episod jenant petrecut pe aeroportul din Johannesburg, în care actuala şefă a DNA l-ar fi admonestat şi chiar ameninţat pe ambasadorul României în Africa de Sud: “L-a certat ca pe un copil, neţinând seama de vârsta, de experienţa lui, de faptul că făcuse totul ca vizita să se desfăşoare în mod ireproşabil, în condiţii de excepţie. Faptul că l-a tratat în această manieră pe domnul ambasador fără ca acesta să aibă vreo vină, fără să îi fie subaltern şi, mai mult, l-a ameninţat că «va avea grijă să spună la cine trebuie de acest incident» dovedea că puterea îi luase minţile lui Kovesi, la fel ca şi tânărul SPP-ist care o însoţea adesea în deplasările sale în străinătate”.
“Mai ţin să precizez că am ştiut cu două luni înainte de arestare că se va lua această măsură împotriva mea. «Un om de bine» de rang foarte înalt m-a întrebat atunci de ce am supărat-o pe Kovesi şi ar fi bine să mă duc să negociez cu ea, altfel mă va executa. Evident că nu m-am dus, ştiam de ce sunt chemată, ştiam pentru ce, dar nu voiam să rămân fără coloana vertebrală pe care o aveam, profesional vorbind, de 35 de ani.
Sunt doar câteva dintre motivele care mi-au atras ura unui om care, îmbătat de putere, şi-a imaginat că aceasta va dura o veşnicie şi că «zidul protector băsist» nu va cădea niciodată. Şi mi-a venit în minte imaginea unei tinere procuroare pe care o cunoscusem pentru prima oară la Sibiu cu ocazia prezentării unei prelegeri despre spălarea banilor de către bunul prieten Pier Luigi Dell’Osso – procuror adjunct al Direcţiei Naţionale Anti-Mafia din Italia, tânăra care nu ieşise cu nimic în evidenţă, dar care peste ani avea să aducă furtună şi răzbunare în justiţie prin abuzurile făcute”, mai arată aceasta în scrisoarea sa.