x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Băsescu & Udrea, executaţi silit de firma lui Andronic

Băsescu & Udrea, executaţi silit de firma lui Andronic

de Ion Alexandru    |    22 Iul 2016   •   12:28
Băsescu & Udrea, executaţi silit de firma lui Andronic

Compania First Communication SRL, controlată de Dan Andronic, patronul ziarului “Evenimentul Zilei”, un apropiat al fostului preşedinte Traian Băsescu, a obţinut, în urmă cu două zile, în instanţă, executarea silită a Partidului Mişcarea Populară, pentru datorii neachitate ale formaţiunii politice. Numele companiei în cauză apare şi în dosarul “Ferma Băneasa”, în care Dan Andronic, împreună cu afaceristul Remus Truică şi pretinsul prinţ Paul de România au fost trimişi în judecată. Pentru recuperarea prejudiciului din acest dosar, Direcţia Naţională Anticorupţie a instituit sechestru asigurător penal pe toate părţile sociale deţinute de Dan Andronic la SC First Communication SRL.

La mai bine de o lună de la consumarea alegerilor pentru administraţia publică locală, unul dintre cei mai apropiaţi patroni de media ai lui Traian Băsescu a reuşit să obțină în instanţă executarea silită a partidului condus de… Traian Băsescu. Şi nici măcar nu s-a chinuit prea mult, întrucât sentința a fost pronunțată de magistraţi într-un singur termen de judecată.

Cererea, admisă la primul termen de judecată

Astfel, la data de 15 iulie 2016, societatea SC First Communication SRL a înaintat secţiei civile a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti o cerere privind încuviinţarea executării silite a debitorului Partidul Mişcarea Populată, pentru datorii neachitate, pe care formaţiunea politică a fostului peşedinte le-a acumulat către firma în cauză. Primul termen de judecată a avut loc miercuri, 20 iulie 2016, când magistratul căruia i-a fost repartizat acest dosar a şi pronunţat hotărârea, pe fond. Judecătorul a admis cererea de executare silită, hotărârea nelăsând posibilitatea niciunei căi de atac.

Nu este pentru prima dată când societatea în cauză se adresează justiţiei pentru recuperarea unor bani de la Partidul Mişcarea Populară. În data de 30 octombrie 2014, înainte de alegerile prezidenţiale, SC First Communication SRL a chemat în judecată formaţiunea politică, la conducerea căreia se afla, la vremea respectivă, Elena Udrea, cerând instanței să oblige partidul să achite o altă datorie restantă.

Interesant este faptul că cererea formulată de firma cu pricina a avut loc exact în zilele în care DNA i-a pus sub acuzare şi a cerut arestarea preventivă a unui cunoscut finanţator al ziarului “Evenimentul Zilei”, în dosarul licenţelor Microsoft.

De data aceasta procesul s-a derulat în două termene de judecată, primul având loc în data de 14 ianuarie 2015, când judecătorul a decis amânarea pentru pronunţare. Al doilea, şi ultimul termen de judecată, s-a consumat în data de 21 ianuarie 2015, când instanţa a admis cererea creditorului, obligând debitorul Partidul Mişcarea Populară să plătească firmei First Communication SRL, „în termen de 15 zile de la comunicarea prezentei hotărâri”, suma de 140.784,76 lei. Hotărârea a fost una pe fond, putând fi atacată cu cerere în anulare în termen de 10 zile de la comunicare, lucru care, potrivit datelor existente, nu s-a întâmplat niciodată.

 

Şi PNŢCD s-a confruntat cu firma lui Andronic în instanţe

Firma controlată de Dan Andronic nu s-a îndreptat, pe calea instanțelor, doar împotriva partidului condus de Elena Udrea şi, ulterior, de Traian Băsescu, ci şi împotriva unei alte formaţiuni politice aflate în cercul de influenţă al fostului preşedinte. Tot în data de 30 octombrie 2014, SC First Communication SRL a înaintat, în calitate de creditor, la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, o solicitare de emitere a unei ordonanțe de plată împotriva debitorului Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat. Acest dosar a fost soluţionat în cadrul şedinei de judecată care s-a desfăşurat în data de 16 ianuarie 2015. De data aceasta, magistratul a decis să respingă cererea firmei lui Dan Andronic ca fiind neîntemeiată. Tot ca neîntemeiată a fost respinsă şi cererea SC First Communication SRL de obligare a Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat la plata cheltuielilor de judecată. Şi această hotărâre putea fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare, însă societatea creditoare nu şi-a exercitat calea de atac.

Un alt proces a fost declanşat de First Communication SRL, tot la Judecătoria Sectorului 2 şi tot împotriva Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, încă din 14 februarie 2015, când societatea creditoare a cerut instanţei instituirea sechestrului asigurător împotriva formaţiunii politice debitoare. Nici de această dată instanța nu a pronunţat o soluţie favorabilă cererii. În şedința de judecată din data de 30 ianuarie (aceeaşi zi cu judecarea celuilalt dosar), magistraţii au decis să respingă solicitarea. Calea de atac, pe care firma o putea exercita în termen de cinci zile de la comunicare, nu a fost introdusă.

Paravanul lui Tudor Breazu, asociat cu firma lui Dan Andronic

SC First Communication SRL a fost înfiinţată, în 2005, ca societate pe acţiuni. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în 2010, acţionarii companiei în cauză erau SC D.A. Communication & Media SA (firmă controlată, de asemenea, de Dan Andronic), SGT Ventures LTD, cu sediul în Insulele Virgine Britanice, Adrian Corneliu Andronic (tatăl lui Dan Andronic), Adriana Roxana Andronic (sora patronului “Evenimentului Zilei”), Virgil Iulian Muntean, Radu Enache, Adrian Pricină şi Alexandru Băţăgui. Societatea avea ca principal obiect de activitate consultanţa pentru afaceri şi management.

Ulterior, structura acţionariatului s-a modificat, iar în prezent este deţinută de SC D.A. Communication & Media SRL (40.08% din părţile sociale), Dan Cătălin Andronic (21,06%), Andreea Roxana Andronic (23,2%), Virgil Iulian Muntean (15,2%), iar administrator este un anume Ştefan Costin Radu. Ultima notificare la Registrul Comerţului în privinţa modificărilor aduse structurii acţionariatului SC First Communication SRL a avut loc în data de 30 septembrie 2014, cu o lună înainte de declanşarea primului proces în instanţă al companiei împotriva debitorului Partidul Mişcarea Populară.

Tot de la Registrul Comerţului mai aflăm că societatea lui Dan Andronic a înghiţit, prin absorbţie, în februarie 2010, o altă companie, denumită SC 1 One Communication SA. De asemenea, aceeaşi firmă este asociată, ca persoană juridică, în cadrul companiei SC Think Tech SRL, alături de Lucia Gabriela Popescu, Fadi Rida, SC IAM Corporation SRL (controlată de Judih Agota Petroczki, din Odorheiu Secuiesc) şi SC Vitalmed 2001 SRL (deţinută de cetăţeanul grec Emmanoil Sorillos şi de soţia sa, Alice Gabriela Sorillos).

Ei, bine, Judith Agota Petroczki este doar un paravan al apropiatului Elenei Udrea, Tudor Breazu, într-o altă afacere. Este vorba despre SC Laborator Propriu SRL, unde, în 2013, Tudor Breazu deţinea 5% din acţiuni, pe care le-a vândut ulterior către Judith Agota Petroczki, din Odorheiu Secuiesc. Aceasta a fost implicată, în 2013, într-un scandal sancţionat de Consiliul Naţional al Audiovizualului, după ce reţeaua de posturi locale de radio FRISS FM, care operează în judeţul Covasna, şi-a schimbat structura acţionariatului, fără să notifice acest lucru CNA-ului. Tânăra apare ca asociat unic al SC Agotika Invest SRL, fosta companie SC Antal & Tamas SRL, care fusese deţinută până atunci de către Tamas Sandor, fost preşedinte al Consiliului Județean Covasna, şi de către fostul primar penal al oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras. În 20 septembrie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat operatorul rețelei de radio cu somaţie publică, după ce Antal şi Tamas au vândut compania lui Judit Agota Petroczki, fără să anunţe acest lucru.

Părţile sociale deţinute de Andronic la companie, sechestrate de DNA

Dan Andronic a fost trimis în judecată, în 18 mai 2016, în dosarul privind restituirea ilegală către Paul Philippe al României a Fermei Regale Băneasa. În acest dosar, procurorii au instituit sechestre asigurătorii penale asupra mai multor bunuri şi valori ale patronului “Evenimentului Zilei”. Printre acestea, se numără şi cele 270 de părți sociale, reprezentând 21,6 la sută din capitalul social al SC First Communication SRL Bucureşti, firma care a executat silit Partidul Mişcarea Populară. Au mai fost instituite, de asemenea, sechestre asigurătorii asupra a 27.214 acţiuni (41,4%) din capitalul social al SC D.A. Communication & Media SRL, a 18 părţi sociale (90%) din capitalul social al SC Editura Evenimentul Zilei şi Capital SRL, pe 63 de acţiuni la Banca Comercială Carpatica Sibiu, pe 340 de acţiuni la SC Comelf SA Bistriţa, precum şi pe 20 de terenuri extravilane în Dâmboviţa şi pe o jumătate dintr-un apartament din Sinaia. Este foarte posibil ca procesele în instanţă pe care firma lui Dan Andronic le-a declanşat împotriva partidului lui Traian Băsescu să aibă drept motivaţie tocmai obligaţia pe care o societate cu acțiuni puse sub sechestru o are de a recupera, cu celeritate, creanțele de la terți.

 

Dosarul “Ferma Băneasa” - prejudiciu de peste 135 de milioane de euro

Dan Andronic a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată, alături de afaceristul Remus Truică, de aşa-zisul prinț Paul Philippe al României, dar şi împreună cu alte persoane din mediul de afaceri sau cu funcţii de conducere, la vremea comiterii faptelor, în cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole din România, din Prefectura Ilfov sau din Direcția Silvică Ilfov. În acelaşi dosar, mai sunt judecaţi şi afaceriştii israelieni Tal Silberstein și Benyamin Steinmetz. Din rechizitoriu reiese că acuzaţiile reţinute în sarcina acestora vizează infracțiuni comise în perioada 2006-2013, în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obținerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, “revendicate fără drept de inculpatul Al României Paul Philippe” şi o activitate derulată pentru obținerea frauduloasă a Pădurii Snagov.

“Prin activitatea infracțională desfășurată s-a reușit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum și a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro. Ambele sume, totalizând 145.398.569 euro, reprezintă totodată un folos necuvenit pentru inculpații Al României Paul Philippe, Truică Remus și asociații acestuia în grupul infracțional”, se arată în rechizitoriul înaintat Curţii de Apel Braşov.

PMP a fost acţionat în judecată de două ori de către compania controlată de Dan Andronic. O dată chiar în zilele în care DNA cerea arestarea afaceriştilor Nicolae Dumitru “Niro” şi Dorin Cocoş, în dosarul Microsoft, iar a doua oară, anul acesta, după consumarea alegerilor locale.

Acţiunile deţinute de Dan Andronic la SC First Communication SRL au fost puse sub sechestru penal de către procurorii anticorupţie, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul privind restituirea ilegală către “prințul” Paul a Fermei Băneasa şi a Pădurii Snagov.

×
Subiecte în articol: traian basescu dan andronic