x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Procurorul Iacob s-a deplasat personal la Jakarta, fără îndeplinirea procedurilor de extrădare

Procurorul Iacob s-a deplasat personal la Jakarta, fără îndeplinirea procedurilor de extrădare

de Ion Alexandru    |    12 Ian 2017   •   15:50
Procurorul Iacob s-a deplasat personal la Jakarta, fără îndeplinirea procedurilor de extrădare
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, confirmă informațiile prezentate de “Jurnalul Național”, în cursul săptămânii trecute, cu privire la o audiere conspirativă a sa, la Jakarta, de către o echipă de polițiști și procurori români. Într-un interviu pentru Antena 3, Popa descrie modul în care prim-adjunctul Laurei Codruța Kovesi, procurorul Marius Iacob, s-a deplasat personal în Indonezia, cu un an de zile înainte de extrădarea oficială, pentru a-l extrage pe acesta de la Jakarta și pentru a-l aduce în România. Marius Iacob, care a infirmat aceste informații, cu vehemență, a fost confirmat, la scurt timp de la consumarea acestui episod, prin semnătura președintelui României de la acea dată, Traian Băsescu, în funcția de procuror-șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Informațiile despre deplasarea unui procuror important de la vârful Parchetului General la Jakarta a fost furnizată, pe surse, din interiorul Ministerului de Interne, în primăvara anului 2010, după ce Nicolae Popa fusese deja arestat de către autoritățile indoneziene. Atunci, sursele acuzau Parchetul că au ascuns vizita celor îndrituiți să se ocupe, în mod oficial, de readucerea în țară a celui acuzat de prăbușirea Fondului Național de Investiții, respectiv Serviciul Urmăriri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Vizita la Jakarta, făcută de omul cel mai apropiat al Laurei Codruța Kovesi, avea drept scop, așa cum reiese din mărturia lui Nicolae Popa, nu doar extragerea neoficială a acestuia din Indonezia, ci și obținerea de informații și mărturii împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu, în dosarul în care a fost pus sub acuzare pentru favorizarea infractorului.

Într-un interviu oferit, în exclusivitate, pentru Antena 3, Nicolae Popa a declarat că, în timp ce se afla în arestul din Jakarta, un ofițer care se ocupa de cazul său i-a adus la cunoștință faptul că reprezentanți ai Ambasadei României în Indonezia doresc să stea de vorbă cu el, pentru a-i adresa unele întrebări. “Am mers într-o sală, unde era o masă ovală. Acolo erau reporteri, televiziuni, reprezentanți ai procuraturii indoneziene, reprezentanți ai Ministerului de Externe, reprezentanți ai Ministerului de Interne și o parte a unei delegații române, formată din domnul procuror Marius Iacob, domnul general Vasile Viorel, un alt domn subcomisar, Marian Dumitrescu, care avea mai mult rolul de translator, și un domn consul la Jakarta. Altul decât cel pe care îl cunoscusem eu, în 2001, când mi-am reschimbat pașaportul. Mi-au zis că vor să-mi pună niște întrebări referitoare la presupusa favorizare a mea de către domnul Vîntu, pe timpul șederii mele în Indonezia”, susține Nicolae Popa.

 

Deplasare incognito a capilor Poliției și Parchetului

Această audiere a avut loc, așadar, în cursul anului 2010. Săptămâna trecută, după dezvăluirile făcute de Sebastian Ghiță, legate de modul în care Asesoft a plătit unei firme de construcții din Ploiești suma de 200.000 de euro, bani cu care a fost închiriat un avion privat care l-a adus în țară pe Nicolae Popa, “Jurnalul Național” a dezvăluit faptul că, în anul 2010, după alegerile prezidențiale, surse judiciare din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române au precizat faptul că un procuror din imediata apropiere a Laurei Codruța Kovesi s-ar fi deplasat personal la Jakarta, imediat după ce Nicolae Popa a fost arestat. Potrivit acestor informații, mâna dreaptă a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul SOV Invest – Banca Agricolă, Nicolae Popa, urmărit internaţional din anul 2000, a fost audiat, în secret, de către un procuror aflat în subordinea şefului Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Marius Iacob. Audierea lui Popa ar fi avut loc la Penitenciarul de Stat din Jakarta (Indonezia), în perioada 5-10 martie 2010.

Procurorul în cauză, care, iată, conform declarațiilor lui Nicolae Popa, este nimeni altul decât Marius Iacob, ar fi fost însoţit de către un înalt oficial al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Pe data de 5 martie, delegaţia s-ar fi deplasat la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, unde s-ar fi îmbarcat la bordul unei curse Air France, cu escală la Paris. De aici, ar fi schimbat avionul pe ruta Paris-Jakarta. Sursele citate au adăugat că despre această deplasare nu ştiau, oficial, decât câteva persoane aflate la vârful Inspectoratului General al Poliţiei Române, al Parchetului General şi al Ministerului Justiţiei. Delegaţia s-ar fi întors la Bucureşti pe data de 10 martie 2010, scopul deplasării în Indonezia fiind audierea lui Nicolae Popa, aflat, la acea dată, arestat în Penitenciarul de Stat din Jakarta.

 

Fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, confirmă faptul că a fost audiat personal de către adjunctul Laurei Kovesi, cu un an înainte de a fi extrădat din Indonezia

 

Popa i-a trimis la plimbare

Cu adevărat ieșit din comun este faptul că această întâlnire dintre “cel mai căutat” om al momentului și procurorul Iacob a avut loc în prezența presei locale. În România, această informație nu a fost prezentată în spațiul public. “Era o audiere cu televiziuni. Chiar ofițerii de poliție care se ocupau de cazul meu au filmat cu telefoanele lor mobile. Cred că unul dintre aceste telefoane era al unui membru al delegației române”, susține Nicolae Popa. În cadrul aceluiași interviu pentru Antena 3, Popa a precizat că, pe perioada în care s-a aflat în detenție la Jakarta, a studiat legislația indoneziană în materie penală și în materia extrădărilor. Astfel, conform legii din Indonezia, el cunoștea faptul că ar avea dreptul la un avocat, dar și dreptul la tăcere. “Am invocat aceste texte de lege, pe care le citisem deja”, spune el. Acesta mai afirmă că un general important al poliției indoneziene, prezent la acea audiere, s-a arătat surprins, într-un mod neplăcut, de faptul că Popa cunoștea legislația. “Mi-a spus: «Ce atâta extrădare? Uite, semnezi aici o hârtie cu domnii (Marius Iacob și Vasile Viorel – n.red.), vă duceți la aeroport și, imediat, ați plecat cu avionul către România, fără nicio extrădare!»”. Răspunsul lui Nicolae Popa a fost unul de respingere a ofertei, atrăgându-i atenia generalului în cauză că este pasibil de a încălca propria lege și că s-ar putea să aibă repercusiuni.

Cine minte: Marius Iacob sau Nicoale Popa?

Reamintim faptul că, la mijlocul anului 2010, procurorul-șef Marius Iacob a fost întrebat cu privire la această deplasare în Indonezia. Acesta a respins categoric veridicitatea informațiilor, pe care le-a catalogat drept intoxicări. Mai mult, Iacob a subliniat că nu a avut loc nicio audiere a lui Popa în Indonezia, în afara celor efectuate prin comisie rogatorie.

Marius Iacob și comisarul-șef Vasile Viorel, cei doi despre care Nicolae Popa susține că s-au deplasat la Jakarta, au lucrat împreună în mai multe dosare celebre din România, Cel mai cunoscut caz este dosarul dispariției avocatei brașovene Elodia Ghinescu. 

Nicolae Popa a fost extrădat în România în 21 aprilie 2011, la scurt timp după o vizită a Laurei Kovesi la un seminar internațional desfășurat la Bali. Extragerea sa a fost făcută cu un avion privat, aparținând Țiriac Air, sursa finanțării închirierii aeronavei fiind incertă.

La operațiunea de extragere a lui Popa au participat doi ofițeri de poliție și un medic. Aceștia au ajuns la Jakarta cu o zi înainte de aducerea lui Popa în țară, cu o cursă de linie, decontată de IGPR. Avionul privat al Țiriac Air se afla deja garat pe aeroportul din Jakarta.

 

×