x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Scandalul Astra: multe întrebări, niciun răspuns

Scandalul Astra: multe întrebări, niciun răspuns

de Ion Alexandru    |    02 Apr 2015   •   20:34
Scandalul Astra: multe întrebări, niciun răspuns
Valoarea contractelor încheiate de firma de asigurări a lui Adamescu cu statul, identică cu suma împrumutată către propriul ziar
Modul în care miliardarul lui Băsescu, Dan Grigore Adamescu, a împrumutat, prin intermediul companiei Astra Asigurare – Reasigurare, ziarul “România liberă” cu 23,5 milioane de euro, folosind ilegal fondurile provenite din încheierea de către clienţi a poliţelor de asigurare, nu este nici la această oră investigat de autorităţile judiciare.

Dezvăluirea acestor deturnări a sumelor plătite de asiguraţi a fost făcută public, în cadrul unei conferinţe de presă, de către fostul preşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşau, în luna februarie a anului trecut. Rezultatul acestei afirmaţii a fost uluitor. Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a ieşit public să-şi apere miliardarul, ameninţând conducerea ASF, iar Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv, pierzându-şi totodată funcţia.

“În ultimii trei ani, Astra a făcut împrumuturi în grup în valoare de aproape 110 milioane de lei, din care 102 milioane de lei (peste 90 la sută) au mers către Medien Holding SRL, cunoscută ca ”, declara la acel moment fostul preşedinte al Autorităţii petru Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu. Acesta a adăugat chiar că aceste împrumuturi nu au fost returnate niciodată.

Practic, ASF acuza, la acel moment, conducerea Astra Asigurare-Reasigurare SA de faptul că, începând cu anul 2011, din sumele încasate de asigurator de la clienţii cu care a încheiat poliţe de asigurări, peste 23,5 milioane de euro au fost împrumutate societăţii care editează cotidianul “România liberă”, ziar controlat de afaceristul Dan Grigore Adamescu. Principalii prejudiciaţi ca urmare a acestei operaţiuni financiare sunt aceiaşi clienţi. Cine sunt, însă, aceştia?

În urma unei investigaţii jurnalistice, a fost descoperit faptul că societatea Astra Asigurare-Reasigurare SA a încasat, începând cu anul 2009 şi până la sfârşitul anului 2013, de la statul român, suma de 100 de milioane de lei noi, adică 23,7 milioane de euro, ca urmare a contractelor atribuite firmei lui Adamescu de către autorităţile publice. Suma este aproape identică cu cea invocată de Dan Radu Ruşanu ca fiind împrumutată către editorul ziarului “România libera”, tot până la finalul anului 2013.

Să îşi fi finanţat Dan Grigore Adamescu, în mod fraudulos propriul ziar din banii încasaţi de firma sa de asigurări de la stat? Aceasta este o întrebare la care nu pot răspunde decât procurorii. În mod suspect, până la această oră, instituţiile de anchetă nu par a fi interesate de lămurirea acestui aspect, deşi a trecut mai bine de un an de când informaţiile au apărut în spaţiul public.

Cine sunt clienţii de stat ai lui Adamescu:
Începând cu anul 2009, Astra Asigurare – Reasigurare SA a încheiat, atât prin licitaţii, cât şi prin încredinţări directe, de la autorităţile guvernamentale sau locale, ori de la societăţi sau regii publice, un număr de 149 de contracte de prestări servicii de asigurare de tip RCA şi CASCO, asigurări de viaţă şi alte tipuri de asigurăi, a căror valoare totală este de 99.130.069,48 lei, inclusiv TVA.

Firma de asigurări a lui Dan Grigore Adamescu, unul dintre principalii miliardari aflaţi în cercul de influenţă al lui Traian Băsescu, a reuşit, astfel, să devină principalul furnizor de servicii de asigurare pentru instituţiile statului, mai ales în perioada în care, la guvernare, s-a aflat Partidul Democrat Liberal. Cei mai mulţi bani încasaţi de Astra Asigurări în această periodă au venit de la instituţii strategice aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Admministraţiei şi Internelor.

Astfel, cea mai mare sumă, în cuantum de 4,36 milioane de euro, a fost virată în conturile Astra Asigurare-Reasigurare SA de către Regia Autonomă ROMATSA, urmată de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (societate aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, care administrează aeroporturile internaţionale Henri Coandă şi Aurel Vlaicu), care a încheiat în perioada de referinţă cu Adamescu contracte în valoare de 4,29 milioane de euro. Ministerul Administraţiei şi Interernelor, prin Direcţia Economico-Administrativă, Direcţia Logistică, Jandarmeria Română, Inspectoratul General de Aviaţie, Poliţia Capitalei şi IPJ Mureş, a achiziţionat de la Astra servicii de asigurare în cuantum de 3,17 milioane de euro.

Ministerul Apărării Naţionale, prin intermediul mai multor unităţi militare, a derulat cu firma lui Adamescu afaceri de profil în cuantum de 4,05 milioane de euro, la care se adaugă alte 2,55 milioane de euro încasate de Astra de la compania ROMAVIA, autoritate care a avut în administrare inclusiv aeronava folosită de fostul preşedinte Traian Băsescu.

Top 5 cele mai mari contracte


×