x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Traseu de ministru tehnocrat: din Guvern, direct la firma unui finanţator al lui Traian Băsescu 

Traseu de ministru tehnocrat: din Guvern, direct la firma unui finanţator al lui Traian Băsescu 

de Ion Alexandru    |    26 Apr 2017   •   08:30
Traseu de ministru tehnocrat: din Guvern, direct la firma unui finanţator al lui Traian Băsescu 
Sursa foto: Alex.TUDOR/AGERPRES FOTO

De la tehnocrație politică, la tehnocrație în afaceri cu exploatarea lemnului și producția de mobilier. Acesta se dovedește a fi traseul profesional al fostului ministru al Muncii din Guvernul Cioloș, Dragoș Nicolae Pîslaru, unul dintre oamenii de bază ai fostei guvernări. Pîslaru a devenit, la scurt timp după ce și-a pierdut funcția ministerială, membru în Consiliul de Administraţie al unei companii care produce mobilier, principalul client al acestei companii fiind Ikea. Din acționariatul acestei companii, pentru care Dragoș Pîslaru a mai lucrat în trecut, așa cum reiese din declarațiile de avere depuse în calitate de ministru și de consilier al lui Cioloș, a făcut parte și un lider al fostului PDL, iar societatea se numără printre finanțatorii campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009 a acestei formațiuni politice. 

Porivit informațiilor furnizate de ONRC, pe 10 ianuarie 2017 acționarii companiei SC Taparo SA Maramureș, cu sediul în localitatea Târgu Lăpuș, s-au întrunit într-o ședință în cadrul căreia au luat două decizii privind componența Consiliului de Adminis­trație al societății. Prima decizie luată a fost aceea a revocării numitului Adrian Vascu, clujean la origine, din funcția de membru al acestui Consiliu de Administrație, iar a doua vizează numirea în locul lui Vascu a lui Dragoș Nicolae Pîslaru, domiciliat în București, în calitate de membru al CA. 

Conform acestei a doua hotărâri a adunării acționarilor, noua componență a Consiliului de Administrație urmează să funcționeze până în data de 30 iulie 2017, cu doi membri, mai exact Lucica Stelea și Dragoș Nicolae Pîslaru. Acesta din urmă este nimeni altul decât fostul consilier al Cancelariei premierului Dacian Cioloș, numit, la mijlocul anului trecut, în funcția de ministru al Muncii din cadrul Guvernului tehnocrat. 

Stelea Lucica, al doilea membru al Consiliului de Administrație, este unul dintre acționarii SC Taparo SA Maramureș, ceilalți acționari fiind Ioan Filip și Sorin Marius Pop, toți trei având domiciliul în localitatea Târgu Lăpuș. 

Studiind declarațiile de avere depuse de Dragoș Pîslaru anul trecut, am aflat că fostul ministru deține sau a deţinut, înainte de prelu­area funcțiilor guvernamentale, un PFA cu ajutorul căruia a obţinut sume importante (185.000 de lei), prin încheierea unor contracte de management cu două entități. Una dintre aceste entități este Asociația Centrul Român pentru Dezvoltare Locală, iar a doua este chiar societatea SC Taparo SA Maramureș, firmă care l-a „angajat” la începutul acestui an. 

Legături cu fostul partid al lui Băsescu 

Societatea în cauză se ocupă cu exploa­tarea masei lemnoase și producția de mobilier. Potrivit presei economice, SC Taparo SA Maramureș furnizează produse către lanțul suedez Ikea, acesta fiind unul dintre prin­cipalii săi clienți.


Taparo SA a luat ființă în anul 2004, ca un SRL, fiind fondată de către Ioan Filip, Crina Fiorela Chilat, Sorin Marius Pop și un anume Ștefan Varga. Ulte­rior, în societate intră un anume Radu-Mircea Munteanu, iar pe 24 august 2011, compania se transformă, din societate cu răspundere limitată, în societate pe acțiuni, ca urmare a unei majorări de capital făcute de asociați. După ce a devenit SA, SC Taparo SA Mara­mureș avea o structură a acționariatului formată din Ioan Filip, care controla, la acel moment, 85% din capitalul social, restul acțiunilor, împărțit în trei părți egale de câte 5 la sută, fiind deținute de Sorin Marius Pop, Radu-Mircea Munteanu și Lucica Stelea. 
Radu-Mircea Munteanu este un fost șef din Fondul Proprietății de Stat și fost consilier în cadrul Consiliului Județean Maramureș din partea Partidului Democrat Liberal. Surse din presa locală susțin că, în prezent, Radu-Mircea Munteanu este membru al Partidului Național Liberal. 

În august 2008, Munteanu a demisi­onat din funcția de consilier județean și, în toamna aceluiași an, a candidat la un post de senator, în cadrul Colegiului nr. 26 Maramureș, din partea Partidului Demo­crat Liberal. La SC Taparo SA Maramureș, Radu-Mircea Munteanu a derulat mai multe activităţi, fiind, așa cum reiese din mai multe hotărâri ale adunării acționarilor companiei, publicate în Monitorul Oficial al României, împuternicit să negocieze contractarea și derularea mai multor credite pe care le-a angajat compania. Un exemplu în acest sens este o hotărâre a AGA din anul 2011, când SC Taparo SA Maramureș a contractat un credit, în valoare de 3 milioane de lei, de la Bancpost SA. În anul 2013, Radu-Mircea Munteanu a părăsit structura acționariatului SC Taparo SA.

Firma, pe lista donatorilor, alături de companii abonate la contractele cu statul

Apartenența la fostul PDL a unuia dintre acționarii minoritari ai firmei la care, astăzi, lucrează ministrul tehnocrat al Muncii, Dragoș Pîslaru, justifică, astfel, informația potrivit căreia SC Taparo SA Maramureș s-a numărat pe lista sponsorilor de campanie ai Partidului Democrat Liberal.

Astfel, din Monitorul Oficial al Româ­niei, partea I, publicat sub numărul 203 din data de 31 martie 2010, aflăm date refe­ritoare la cuantumul total al sumelor provenite din finanțările partidelor poli­tice în anul 2009, conform Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Mai exact, sunt publicate finanțările primite de PDL – sediu central, și lista persoanelor juridice care au făcut, în anul 2009, donații a căror valoare cumulată depășește zece salarii minime brute pe țară.

Pe această listă se regăsesc mai multe companii private, dintre care trei ne-au atras atenția în mod deosebit. Prima companie donatoare la PDL, în anul 2009, se numește SC Victor Construct SRL din Botoșani. Această companie a fost, începând cu anul 2009, dar și până în 2012, abonată la contractele Minis­terului Dezvoltării Regionale și Turismului, prin Compania Națională de Investiții sau prin ANL. Potrivit tabelului publicat, SC Victor Construct SRL, apropiată de familia lui Gheorghe Flutur și a primarului din Botoșani, Cătălin Flutur, a făcut, în datele de 20 și 26 octombrie 2009, respectiv în datele de 16 și 20 noiembrie 2008, donații către PDL în valoare totală de 40.000 de lei.

O a doua companie aflată pe listă se numește SC Moldocor SA Piatra-Neamț, controlată de anturajul fostului primar PDL Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, abonată, de asemenea, la contractele Ministerului Dezvol­tării, în mandatul Elenei Udrea, care a făcut, în data de 21 octombrie 2009, către PDL, o donație de 50.000 de lei. 

Pe aceeași listă se regăsește, însă, și SC Taparo SA Maramureș, firma unde era acționar Radu-Mircea Munteanu, care, în data de 12 decembrie 2009, a făcut către aceeași forma­țiune politică o donație în valoare de 40.000 de lei. Reamintim, la momentul în care aveau loc aceste donații, se derulau cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, unde, din partea PDL, a candidat Traian Băsescu, iar fondurile au fost strânse pentru finanțarea campaniei electorale a acestuia. 

×
Subiecte în articol: dragos pislaru Taparo SA Maramureș