x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Două judecătoare și o procuroare și-au pierdut funcția de magistrat din cauza „ambiţiei”. Au concurat împotriva omului lui Kovesi și au fost executate

Două judecătoare și o procuroare și-au pierdut funcția de magistrat din cauza „ambiţiei”. Au concurat împotriva omului lui Kovesi și au fost executate

de Ion Alexandru    |    12 Oct 2017   •   08:48
Două judecătoare și o procuroare și-au pierdut funcția de magistrat din cauza „ambiţiei”. Au concurat împotriva omului  lui Kovesi și au fost executate

Fostul procuror-șef al DIICOT, Alina Bica, fostele judecătoare Antonela Anne Mary Costache și Veronica Cîrstoiu, precum și judecătoarea Elena Burlan, au intrat, pe rând, în vizorul Direcției Naționale Anticorupție sau al Laurei Codruța Kovesi personal, după ce toate patru au candidat, împotriva consilierei personale a șefei DNA, Dana Tițian, pentru ocuparea unor posturi de judecător la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cu excepția judecătoarei Elena Burlan, toți ceilalți trei magistrați au fost suspendați din profesie, cele două judecătoare fiind condamnate, iar Alina Bica s-a ales cu nu mai puțin de trei dosare penale instrumentate și trimise în judecată de instituția condusă de Laura Codruța Kovesi.

La începutul acestei săptămâni, “Jurnalul Naţional” a prezentat “istoria neromanțată a consilierei șefei DNA”, judecătoarea Dana Tițian, a cărei activitate la parchetul anticorupție este evidențiată negativ în raportul întocmit de trei inspectori de la Inspecția Judiciară. Atunci, am prezentat, pe scurt, modul în care Dana Tițian s-a înscris, în 2009, la concursul pentru ocuparea unui post vacant de judecător de penal la Înalta Curte de Casație și Justiție, post pe care, în cele din urmă, nu a ajuns să-l ocupe. Pe lista contracandidaților Danei Tițian apar, însă, patru nume care ne-au atras în mod deosebit atenția, mai ales având în vedere ce s-a întâmplat, câțiva ani mai târziu, cu fiecare dintre acești contracandidați.

Concursul

Astfel, în datele de 5 și 6 octombrie 2009, pe site-ul CSM a fost anunțată scoaterea la concurs a patru posturi vacante de judecător la Secția Penală a ÎCCJ, în calupuri de câte două, cu mențiunea că acestea pot fi ocupate de procurori sau judecători care au îndeplinit, în ultimii doi ani, funcții asimilate magistrațior de tribunale sau curți de apel, au obținut calificativul “foarte bine” la ultima evaluare, nu au fost sancționați disciplinar și au o vechime în funcția de judecător sau de procuror de cel puțin 12 ani. Pentru cele patru posturi vacante, publicate pe site-ul CSM, și-au depus candidaturile nu mai puţin de 27 de procurori și judecători. Printre aceștia, la pozițiile 2, 5, 7, 9 și 27, regăsim numele Alinei Mihaela Bica (la acea dată procuror-șef de secție în cadrul DIICOT), al Elenei Burlan (judecător la Tribunalul București), al Veronicăi Cîrstoiu (judecător la Curtea de Apel București), al Antonelei Anne Mary Costache (președinte cu delegație al Secției a II-a penală a Tribunalului București) și al Danei Tițian (judecător la Curtea de Apel Alba Iulia și detașată în funcția de consilier al procurorului general al României, la acea dată Laura Codruța Kovesi).

Colegiul de Conducere al ÎCCJ a hotărât să-și dea acordul consultativ pentru promovarea în funcția de judecător la Înalta Curte a cinci candidați. Niciunul din numele de mai sus nu se regăsesc pe această listă.

Tițian nu s-a prezentat la interviu

În luna decembrie a anului 2009, Secția pentru Judecători a CSM a reținut, studiind dosarele tuturor celor 27 de candidați, că Alina Bica avea o vechime ca procuror de 12 ani și opt luni. De asemenea, Elena Burlan avea o vechime de judecător de 15 ani și o lună, Veronica Cîrstoiu avea o vechime ca judecător de 16 ani și zece luni, iar Antonela Anne Mary Costache avea o vechime de judecător de 16 ani și două luni. Toate patru candidatele obținuseră, la ultima evaluare, calificativul “foarte bine”. Și toate patru își depuseseră candidatura, împreună cu Dana Tițian, pentru ocuparea unuia dintre cele două posturi de judecător la ÎCCJ, scoase la concurs în data de 5 octombrie 2009. Alina Bica și Dana Tițian și-au depus, însă, candidaturile și pentru ocuparea celorlalte două posturi de judecător la ÎCCJ scoase la concurs în data de 6 octombrie 2009.

Conform informațiilor oficiale, CSM a constatat că, ulterior, din cei 27 de candidați, trei judecători au decis să-și retragă candidaturile, iar alți cinci magistrați nu s-au prezentat la interviul organizat pentru ocuparea acestor posturi. Printre aceștia se număra și consiliera lui Kovesi, Dana Tițian. Ca atare, în data de 9 decembrie 2009, Penul CSM a supus la vot validarea candidaturilor celor 15 magistrați înscriși în cursă pentru ocuparea posturilor scoase la concurs în data de 5 octombrie și a ceor șapte magistrați rămași în cursă pentru ocuparea posturilor scoase la concurs în data de 6 octombrie. CSM a decis să respingă, în bloc, toate aceste candidaturi.

Judecătoarele Cîrstoiu și Costache, reținute de parchetul lui Kovesi

Coincidență sau nu, imediat după ce Laura Kovesi a fost numită procuror-șef al DNA, iar prietena sa, Dana Tițian, i-a redevenit consilieră și la această unitate de parchet, trei din cele patru contracandidate din 2009 ale consilierei au avut de-a face cu instituţia condusă de Kovesi. Astfel, în 20 noiembrie 2013, judecătoarea Veronica Cîrstoiu a fost trimisă în judecată de DNA, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită, complicitate la trafic de influență, instigare la spălare de bani sau fals în înscrisuri sub semnătură privată. DNA l-a trimis în judecată și pe fiul judecătoarei, Florin Cergan. Este vorba despre dosarul în care Veronica Cîrstoiu este acuzată că a admis o contestație în anulare formulată de Dinel Staicu, condamnat la șapte ani închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor. În 2 iulie 2016, Veronica Cîrstoiu a fost condamnată de Înalta Curte de Casație și Justiție la șapte ani de închisoare.

Judecătoarea Antonela Anne Mary Costache a fost, de asemenea, trimisă în judecată de DNA în 8 iulie 2013, pentru constituire de grup infracțional organizat, luare de mită, într-un dosar disjuns din cel al lui Dinel Staicu, în care a fost condamnată judecătoarea Veronica Cîrstoiu. În 16 iulie 2016, Antonela Anne Mary Costache a primit, de la Curtea de Apel București, o pedeapsă de opt ani de închisoare. Sentința nu este definitivă.

Alina Bica, trei dosare penale trimise în instanță

De la sfârșitul anului 2014, și Alina Bica a devenit țintă pentru DNA. Este deja de notorietate faptul că între Bica și Kovesi exista o rivalitate accentuată. În 1 noiembrie 2014, fosta șefă a DIICOT a fost reținută pentru abuz în serviciu în primul dosar ANRP, și trimisă în judecată în data de 15 decembrie 2014.

În data de 30 ianuarie 2015, Alina Bica a fost pusă de DNA sub acuzare în al doilea dosar, pentru favorizarea infractorului, într-o speță în care a fost reținut și Adriean Videanu. În noiembrie 2016, Alina Bica a fost condamnată, în primă instanță, în acest dosar, la Înalta Curte, la o pedeapsă de patru ani de închisoare. Adriean Videanu, cel pe care Bica l-ar fi favorizat, a fost, în schimb, achitat.

Fosta șefă a DIICOT și ex-contracandidată a Danei Tițian la concursul din 2009 s-a ales, însă, cu un al treilea dosar penal instrumentat de DNA. În 1 septembrie 2015 a fost pusă sub acuzare într-un nou dosar ANRP, pentru luare de mită și abuz în serviciu. Dosarul a fost trimis în judecată în 25 septembrie același an.

Elena Burlan, dată pe mâna CSM pentru că a recuzat-o pe Camelia Bogdan

Și cea de-a patra judecătoare de pe lista candidaților înscriși alături de Dana Tițian, Elena Burlan, de la Tribunalul București, a intrat în vizorul Laurei Codruţa Kovesi, încă din 2011. Elena Burlan a judecat, în data de 20 martie 2011, o cerere formulată de unul dintre inculpații judecați în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu, de recuzare a judecătoarei Camelia Bogdan, pe care a acuzat-o că s-a antepronunţat. Elena Burlan a constatat incompatibilitatea Cameliei Bogdan în soluționarea cauzei, iar sentința a fost una fără cale de atac.

În 4 aprilie 2011, Laura Kovesi, care ocupa funcția de procuror general, a sesizat CSM în vederea efectuării de verificări cu privire la judecătoarea Elena Burlan, “sub aspectul îndeplinirii normelor de procedură cu gravă neglijență”.

Trei din cele patru contracandidate ale Danei Tițian pentru ocuparea unui post de judecător la ÎCCJ, arestate de DNA. Una a fost condamnată definitiv, iar celelalte două își așteaptă, încă, verdictul.

×