x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Vila lui Falcă, amenajări interioare de un milion de euro

Vila lui Falcă, amenajări interioare de un milion de euro

de Gabi Golea    |    31 Mai 2012   •   14:48
Vila lui Falcă, amenajări interioare de un milion de euro

Jurnalul National va prezinta in exclusivitate imagini din interiorul luxoasei vile a primarului Aradului, Gheorghe Falca. Conform specialistilor in amenajari interioare, mobila de lemn nobil, candelabrele de cristal dar mai ales baia, marmura si vitraliile pictate manual, marca Bisazza, aduse toate din Italia, valoreaza undeva intre 800 de mii si un milion de euro.

Ironia este ca Falca a declarat in direct pe Antena 3 ca nu stie nici cat a costat vila si nici cate camere are, pentru ca de constructie s-a ocupat sotia sa, Ela Falca, prin firma pe care o detine, SC Pro Arhitectura SRL. Istoria vilei, un duplex, este cunoscuta. Numele societatii Confort SA, prin diverse firme precum Conar, Magellan, Izometal, sau chiar compania mama, toate apartinand cuplului de afaceristi Georgica Cornu si Lucian Caraiman, este o constanta in privinta castigatorilor lucrarilor realizate de Primaria Municipiului Arad si Consiliul Judetean Arad. Colaborarea Confort SA cu cele doua institutii publice aradene are legaturi stranse cu primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, prin intermediul caruia Cornu a si ajuns in relatii de amicitie cu Nicolae Iotcu. Intermediarul acestor relatii este omul de afaceri Florin Pasca, vecin de duplex cu primarul Gheorghe Falca, in casa de pe strada C.D. Loga din Arad. In anul 2009, Pasca si Falca isi construiesc impreuna duplexul pe malul Muresului Florin Pasca este, incepand cu data de 1 iunie 2011, manager al SC Confort SA, incheind un contract de management pe judetul Arad prin firma sa, SC Univro SRL Arad.

Lux exorbitant
Mobila din lemn nobil a fost comandata direct din Italia. Biroul lui Falca, dupa pretul de catalog costa in jur de 15.000 de euro, iar piesele de mobilier, intre 1.000 si 5.000 de euro bucata. Nici candelabrele de cristal nu au preturi mai mici de 5.000 de euro fiecare. Piesa de rezistenta este baia multifunctionala, cu pardoseala incalzita si tablouri din marmura pictate manual. Acestea, precum si vitraliile pictate tot manual sunt produse de catre firma italiana Bisazza, care produce marmura doar pentru amenajari de lux. Cele mai ieftine produse ale firmai italiene, placute de marmura de 2 pe 2 centimetri, costa 39 de dolari bucata, fara a mai adauga transportul. Preturile sunt de pe site-ul oficial al firmei. Toate acestea, primarul Aradului, Gheorghe Falca, le-a realizat ca un bun gospodar dintr-un salariu lunar de la primarie de 7.000 de lei. Specialistii in amenajari interioare care au vazut fotografiile si planurile casei estimeaza valoarea amenajarilor interioare la un pret intre 800.000 si un milion de euro.

Cum sa iti ascunzi averea
Actele de constructie ale vilei lui Falca nu apar pe numele familiei sale, documentele fiind intocmite pe vecinul de duplex, afaceristul Florin Pasca, managerul local al afacerilor lui Georgica Cornu. Interesante sunt explicatiile date de un fost inspector de finante si de catre unul dintre lucratorii Inspectoratul in Constructii Arad, care a avut ca sarcina sa monitorizeze aceasta afacere si ulterior a fost trecut pe linie moarta. "Vecinul a construit casa primarului, cea unde locuieste acum. Adica, la «rosu», casa a fost construita de catre domnul Pasca. Pro Arhitectura, societatea ce detine proprietatea imobilului nu are nici un document care sa ateste ca a efectuat lucrari «la rosu» pentru imobil. Din cate stiu achizitia a fost facuta tot de Pasca. Lipsa acestor docmente creeaza indicii temeinice cu privire la o remunerare din parte domnului Pasca pentru primar, folosind ca interpunere de persoana Pro Arhitectura", ne-a declarat angajatul Inspectoratului in Constructii. "Din punct de vedere fiscal, societatea (SC Pro Arhitectura – n.r.) a efectuat o investitie de amenajare intr-un imobil ce nu-i apartine pentru ca nu poate dovedi fiscal achizitia materialelor, eludand plata TVA si impozitul pe profit, iar imobilul nu deserveste scopului comercial al societatii, ci interesului privat al actionarului", a spus fostul inspector de finante aradean. "Mai mult, proprietarul imobilului, adica Pro Arhitectura, are un chirias care nu plateste chirie, chiar primarul Aradului, in conditiile in care societatea are 47 de contracte cu Primaria, din care peste 10 sunt la initiativa personala a primarului, trecute in ordinea de zi a consiliului local. Eu vad un conflict de interese, fapta penala pentru care ministrul Botis a demisionat. Tot din punct de vedere fiscal, toate cheltuielile Pro Arhitectura in privinta imobilului, inclusiv cele curente, de utilitati, sunt nedeductibile fiscal si au ca unic scop diminuarea bazei de impozitare pentru impozitele datorate bugetului si asa auster al statului. Adica asa anunta ANI si fiscul central pentru a trimite o echipa care sa efectueze o verificare temeinica a Pro Arhitectura, din 2009 pana astazi".

Primarul Gheorghe Falca a primit pe mail intrebarile noastre, insa nu a dorit sa raspunda la ele.

×