x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cadou pentru Sarkozy: două sticle goale de parfum

Cadou pentru Sarkozy: două sticle goale de parfum

de Mircea Opris    |    07 Sep 2010   •   00:00
Cadou pentru Sarkozy: două sticle goale de parfum

Doar 50 de romi din diverse sate s-au adunat ieri în faţa Prefecturii Timiş, într-o acţiune de protest faţă de "repatrierile voluntare" din Franţa, dar şi faţă de lipsa de atitudine a statului român faţă de această situaţie. Au fost puţini pentru că majoritatea celor trimişi acasă în ultimele săptămâni au părăsit deja România.

La protestul organizat de Asociaţia Parudimos din Timişoara au participat şi mai mulţi romi care au fost expulzaţi din Franţa şi care, susţin ei, ar fi fost înşelaţi de statul francez să accepte o sumă de bani pentru a se întoarce în România. Alexandru Novacovici, un rom din Berini, are legitimaţie de muncă ca şi vânzător de ziare. Cu toate acestea el a fost trimis cu avionul înapoi în România. "Am zece copii şi patru nepoţi. Cu ce să îi cresc aici? În mai puţin de o lună îs înapoi în Franţa. Ne-au minţit că ne dau 3.600 de euro când ajungem acasă. Nu ne-au dat, dar au zis că de banii ăia ne dau animale şi materiale de construcţii. Nu am primit nimic", ne-a declarat Alexandru Novacovici. Protestatarii au ameninţat că dacă nu vor primi bani sau animale de la statul francez, aşa cum li s-a promis, se vor întoarce în Hexagon.

Romii au afişat pancarte pe care scria "Stop Sarkozy, Stop expulsions", "Stop rasism" sau "300 de euro, dreptul la liberă circulaţie". Ei au depus la Prefectura Timiş o scrisoare de protest adresată Guvernului României, în care condamnă lipsa de atitudine a Executivului faţă de expulzările din Franţa. Protestatarii s-au îndreptat apoi către sediul Centrului Cultural Francez din Timişoara, unde au lăsat de asemenea o scrisoare, în care condamnă politica preşedintelui francez Nicolas Sarkozy şi măsurile adoptate de Guvernul acestei ţări. La Centrul Cultural Francez (CCF), reprezentantul romilor, Leonard Bebi, a preferat să discute în limba franceză cu directorul instituţiei, chiar dacă acesta avea alături un traducător.

Un alt reprezentant al romilor i-a înmânat şeful CCF, Eric Baude, un cadou: o cutie în care se aflau două sticle goale de parfum franţuzesc, în semn de protest. Ţiganii au declarat că această cutie este un cadou pentru preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi că sunt hotărâţi să boicoteze produsele franţuzeşti de pe piaţa românească, de la automobile la produse alimentare, haine sau cosmetice. Între timp, în sate precum Berini, Banloc, Toager sau Grăniceri, unde au fost trimişi majoritatea ţiganilor din Timiş, nu au mai rămas decât câţiva. Vecinii lor spun că aceştia au plecat deja spre Italia sau Spania, iar alţii înapoi în Franţa.

×
Subiecte în articol: special