x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Certificatul verde la locul de muncă și testarea pe banii angajaților: raiul infractorilor și vietnamezi în școli

Certificatul verde la locul de muncă și testarea pe banii angajaților: raiul infractorilor și vietnamezi în școli

de Diana Scarlat    |    14 Dec 2021   •   07:25
Certificatul verde la locul de muncă și testarea pe banii angajaților: raiul infractorilor și vietnamezi în școli

Peste 1,2 miliarde de lei pe lună ar fi bugetul calculat pentru testarea a 50% din numărul total al angajaților din România, dacă aceștia nu sunt vaccinați. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a propus, inițial, testarea angajaților pe banii statului, dar suma necesară nu poate fi alocată, fiind prea mare.

Dacă se va ajunge la testarea angajaților pe banii lor, mulți ar putea renunța la locurile de muncă, mai ales în instituțiile de apărare și în sistemul de Educație. Deși în școli sunt deja vaccinate de peste 70% dintre cadrele didactice, peste 10.000 de profesori spun că au boli care le-ar pune viața în pericol, dacă s-ar vaccina. Deficitul de personal ar fi foarte greu sau imposibil de rezolvat, dacă ar pleca din sistem cei care nu pot să se vaccineze și nici să-și plătească singuri testele.

Toți sindicaliștii speră să nu se ajungă la blocaj, adică să nu se aplice de fapt, măsurile care în alte țări europene deja există și au scos sute de mii de protestatari pe străzi. În timp ce politicienii dezbat o nouă formă a legii certificatului verde la locul de muncă, realitatea din teren arată că în oricare dintre variante s-ar putea genera nu doar blocaj în unele domenii-cheie pentru funcționarea statului, ci chiar anarhie. Testarea periodică a angajaților nevaccinați pare a fi o soluție, însă nici statul nu are bani să plătească testele, nici angajații nu s-ar mai duce să muncească pentru un venit diminuat semnificativ,  dacă ar trebui să suporte aceste cheltuieli, în mai multe domenii de activitate, unde salariile oricum sunt foarte mici. Dar testarea ar mai putea crea și alte probleme. Dacă s-ar aplica această metodă, mulți vor cere testarea tuturor angajaților, nu doar a celor nevaccinați, mai ales după ce s-a demonstrat clar faptul că și vaccinații pot contracta și transmite virusul. Astfel se va pune problema plății testelor pentru toți angajații, nu doar pentru cei nevaccinați, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului pentru toți. Dar mai sunt și alte probleme care ar putea apărea. De exemplu, dacă s-ar contamina peste 90% din personalul secțiilor de Poliție sau cei din penitenciare și nu ar putea fi înlocuiți, situația ar fi o invitație pentru infractori, în timp ce penitenciarele ar trebui să se închidă.

 

Secții de poliție în carantină

De la începutul pandemiei, în România au fost mai multe situații în care toți polițiștii dintr-o secție au stat două săptămâni în carantină. După ce s-au descoperit cazuri de COVID-19 și s-au testat toți polițiștii, au constatat că erau toți contaminați și au intrat în carantină. Fiind cazuri izolate, s-a putut interveni cu polițiști din alte zone, deși nu este ușor să fie detașați pe o durată de două săptămâni, având nevoie și de cazare și cheltuieli suplimentare pentru întreținere. Dacă însă se vor face săptămânal teste în toată țara, e foarte posibil ca un număr foarte mare de polițiști să fie nevoiți să stea în carantină și astfel să nu mai poată fi înlocuiți de alți colegi. „Deficitul de personal este de circa 20% în MAI, dar în mediul rural e de peste 50%. Cele mai mari probleme sunt în rural. Nu pot fi obligați oamenii nici să se vaccineze, nici să-și plătească singuri testele, iar dacă vom rămâne fără polițiști și jandarmi, va fi haos”, a explicat, pentru Jurnalul, deputatul Dumitru Coarnă, fost lider al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Deși pare că mediul rural este mai puțin important, de fapt reprezintă 85% din suprafața României, unde locuiesc 53% dintre români. 
 

Aceleași probleme sunt și în penitenciare, unde până acum s-a gestionat foarte bine situația pandemiei, dar o testare permanentă a tuturor angajaților ar putea veni cu același tip de surprize. Dacă în cazul polițiștilor și al jandarmilor se poate miza pe un miracol prin care infractorii să nu profite de situația creată prin carantinarea unui număr mare de forțe de ordine, penitenciarele s-ar închide și ar trimite infractorii acasă. „Nu cred că se va ajunge la testarea tuturor angajaților, pentru că s-ar descuraja vaccinarea. Dar atunci când angajații din penitenciare nu vor mai fi primiți la serviciu, se vor limita foarte mult activitățile. Nu știu cum s-ar asigura drepturile deținuților, pentru că sunt foarte multe acțiuni obligatorii prin lege. Vor fi unități cu grad mare de vaccinare, dar altele nu știu cum ar mai putea să funcționeze, dacă personalul nevaccinat va ieși pozitiv la testare”, a explicat, pentru Jurnalul, Ștefan Teoroc, liderul Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP). Acesta spune că susține vaccinarea, însă angajații nu pot fi obligați să o facă, așa cum nici nu pot fi obligați să-și plătească testele din banii lor. În acest moment sunt peste 23.000 de condamnați în penitenciare, iar numărul lor este în creștere, în ultima perioadă.

 

Cercul vicios al deficitului de personal

În Educație, deficitul de personal este de circa 11.000 de cadre didactice doar în sistemul preuniversitar. Sindicatele estimează că peste 10.000 de profesori nu se pot vaccina din cauze medicale, iar aceștia ar putea alege să iasă din sistem, dacă vor fi obligați fie să se vaccineze, fie să se testeze din banii lor. Salariile oricum sunt foarte mici, iar mulți ar fi obligați, practic, să predea la școală fără să mai fie plătiți, mai ales dacă fac și naveta în mediul rural. „Probabil se vor aduce vietnamezi. Dacă se va ajunge la o asemenea situație, probabil că unii politicieni consideră că sunt mai valoroși niște necalificați vaccinați sau chiar niște vietnamezi vaccinați care să le ia locul profesorilor nevaccinați. Nu putem accepta nici ca profesorii să-și plătească testele din banii lor”, a declarat, pentru Jurnalul, Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Și în Educație sunt cele mai mari probleme din mediul rural, unde deficitul de personal este foarte mare, dar există și o rată a vaccinării mai mică. Anual se aleargă efectiv după suplinitori, dintre care mai mult de jumătate sunt pensionari, iar restul sunt necalificați, fiind uneori doar cu studii liceale. Fără acești profesori care să accepte salarii foarte mici în școlile din mediul rural, s-ar închide, efectiv, multe unități de învățământ, iar o mare parte a copiilor de la sate ar rămâne fără educație. Avantajul în sistemul de educație ar fi posibilitatea de a face școala online, dar s-a demonstrat deja că nu au avut acces la cursuri mai mult de jumătate dintre elevii din mediul rural, fie din lipsă de tehnologie, fie din lipsa internetului, fie pentru că nu sunt cadre didactice care să poată face ore online. Iar situația nu se poate remedia.

 

 

Noua țintă: România needucată

Oricum sunt probleme cu naveta elevilor și a cadrelor didactice, iar abandonul școlar are legătură directă cu problemele legate de transport. Dacă s-ar mai și închide școli, elevii nu ar mai avea unde să învețe. Nici măcar nu pot fi primiți în alte unități de învățământ, chiar dacă ar avea posibilitatea să se deplaseze, pentru că s-ar depăși numărul maxim de elevi acceptat. Dacă ar fi spațiu și s-ar forma mai multe clase, n-ar avea profesori. În universități este la fel de complicată situația, mai ales pentru cei plătiți cu ora (30 de lei pe oră), pentru că ar ajunge în situația de a da mai mulți bani decât câștigă. Singura soluție ar fi trecerea în sistem online, acolo unde apar astfel de probleme. Acest haos vine în totală contradicție cu investițiile în Programul România Educată, patronat de președintele României.

 

Sindicatele nu susțin nici vaccinarea obligatorie, nici testarea din banii angajaților. Dacă se va aplica oricare dintre aceste măsuri, se vor bloca multe domenii de activitate foarte importante și se va ajunge în scurt timp la anarhie.

 

Angajați nu vor mai putea veni la serviciu, dacă nici nu se vor vaccina, nici nu vor avea bani să se testeze. Sistemele de Poliție, penitenciare și altele se vor bloca, inevitabil, pentru că în acest moment avem doar 50% de angajați vaccinați, numărul de posturi vacante, adică deficitul de personal, fiind de circa 20% în ambele sisteme. Astfel, sistemul se va bloca.

 

Ștefan Teoroc, liderul SNLP 

×