x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cioloş, comisarul impotent să gestioneze criza embargoului rusesc

Cioloş, comisarul impotent să gestioneze criza embargoului rusesc

de Dan Constantin    |    12 Aug 2014   •   09:06
Cioloş, comisarul impotent să gestioneze criza embargoului rusesc
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Dacian Cioloş, în calitatea de Comisar pentru agricultură al Uniunii Europene, are de rezolvat în regim de urgenţă criza producătorilor agricoli europeni scoşi de pe piaţa Rusiei. Cioloş este depăşit de situaţie şi problemele cele mai grele cad asupra producătorilor din România.

UE exportă în Rusia produse agricole de circa 16 miliarde de euro anual. Ca răspuns la sancţiunile americano-europene impuse Rusiei, aceasta a ripostat cu oprirea totală a importurilor de carne, fructe, legume din UE. Aceste produse aflate pe fluxul spre Rusia se revarsă acum şi asupra României, sufocând piaţa şi aruncând la coş oferta locală.
 
Cioloş conduce un grup de lucru la Bruxelles pentru ieşirea din această criză de supraproducţie în interiorul UE, dar măsurile întârzie. Cioloş nu a avut opinii profesioniste înainte de impunerea sancţiunilor şi nu a anticipat răspunsul Rusiei şi efectele acestuia.

Pozitia lui de comisar pentru un nou mandat, aşa cum a propus Băsescu şi Ponta a confirmat, pare destul de şubredă. El nu are mijloacele de a răspunde solicitărilor urgente ale producătorilor europeni. Piaţa SUA rămâne închisă în bună măsură pentru produsele agricole comunitare în lipsa unui acord de liber schimb. Reorientarea spre alte pieţe, aşa cum îndeamnă Cioloş, cere timp, şi  este o soluţie generală, recomandată fără un suport concret.

Din aceste considerente Cioloş poate pierde poziţia de comisar pentru agricultură, pe care şi-o doreşte. Critici puternice vin  din Polonia care este blocată în exportul de mere spre Rusia, destinaţie care absorbea jumătate din producţia acestei ţări.

×
Subiecte în articol: dacian ciolos embargo rusesc