x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Clubul celor care se trezesc la 5 dimineața

Clubul celor care se trezesc la 5 dimineața

de Oana Portase    |    04 Apr 2019   •   14:55
Clubul celor care se trezesc la 5 dimineața
Sursa foto: OcusFocus/Getty Images

Cine ar vrea să se trezească zilnic cu noaptea în cap fără să fie nevoit să o facă? Majoritatea vrem să dormim mai mult, să muncim de pe o plajă și să ne facem siesta la prânz. Doar că alarma sună în fiecare dimineață și ne trezește din frumosul vis. Cu toate acestea, mii de români preferă să își înceapă ziua la 5 dimineața pentru a fi mai productivi. Inclusiv vedete de la Hollywood sau manageri de top își înceap ziua când soarele nici n-a răsărit.

Trezitul devreme nu înseamnă neapărat că vei fi mai obosit iar ziua va fi mai grea. Dacă te trezești la 5 dimineața, vei avea câteva ore la dispoziție să îți rezolvi în liniște problemele de care nu ai timp pe parcursul zilei. Este o oră la care nimeni nu te poate deranja și poți scrie, citi, face planuri în liniște. Când pleci la muncă, vei fi deja conectat la ziua respectivă și nu vei mai fi așa “amețit”.

Există metode și strategii pentru a împiedica să dai snooze, dar în ultimă instanță ceea ce te ridică din pat este bucuria și entuziasmul de a face lucrurile care te împlinesc și care te ajută să fii bine în fiecare zi. Da, poți să pui alarma în altă camera și să te obligi să te dai jos din pat, dar în ultima instanță dacă nu schimbi și ceva la nivel de convingeri personale, nu vei putea face acest lucru prea mult timp.

Dan Luca, productivity coach

Dan Luca este un român care a reușit să convingă mii de oameni să se trezească împreună cu el la 5 dimineața. Totul a pornit din nevoia de a-și termina treaba programată pentru ziua respectivă. Acesta spune că și-a dat seama că în trei ore neîntrerupte de muncă reușea să termine cam 50%-80% din tot ce avea de făcut în ziua respectivă. Primul pas să te trezești așa devreme este să vrei pur și simplu și să renunți la snooze și la ideea de mai stau 10 minute. Cei care nu preferă metoda radicală, pot încerca o variantă mai flexibilă în timp. O variantă ar fi să îți schimbi ora de culcare și de trezit cu 15 minute pe săptămână. În loc de ora 7 te poți trezi la 5 în doar 8 săptămâni fără să te dai peste cap. Important este să dormi 7-8 ore pe noapte.

Te poți trezi devreme ca să începi munca din timp și să o faci în liniște sau poți să o faci pur și simplu pentru a avea timp doar pentru tine. Poți citi, scrie, poți face sport, meditație și ce îți mai dorești să faci și nu ai timp pe parcursul zilei.

De ce un club al celor care se trezesc devreme?

Dan Luca este acum productivity coach și îi ghidează pe români în aventura trezitului devreme și a creat un club pentru ei. Matinalii se întâlnesc online în webinarii pe care Dan le organizează lunar. “Un principiu chiar mai important decât trezitul de dimineață este să începi ziua cu tine. Adică să îți acorzi ție prima sau primele ore din zi. În felul acesta îți diminuezi nivelul de stres, ești mai pregătit pentru ziua care urmează, ești încărcat cu resurse. Iar Clubul de la 5AM l-am creat pentru a da ocazia oamenilor care vor să facă schimbări în viața lor să găsească resurse și oameni care îi înțeleg și vor să îi sprijine în a face aceste schimbări și a implementa obieceiuri sănătoase”, explică Dan Luca.

CE ÎNVEȚI ÎN CLUBUL 5 AM

Super ritual de 51 de minute

  • Gratitudine pentru un început extraordinar de zi (3 minute)
  • Meditația Hawaiană
  • Exercițiu HIIT TABATA
  • Experiență de învățare de la duș
  • Mic dejun shake cu afine
  • Scris în jurnal
  • Obiectivul zilei
  • Bilețelul pentru o relație extraordinară

SURSA: WWW.5AM.RO

Ce facem în weekend

Adepții trezitului la 5 dimineața fac acest lucru chiar și în weekend. Specialiștii spun că trebuie să-ți menții ritualul de culcare și trezire pe tot parcursul săptămânii, cu mici excepții. Ideea că în weekend poți recupera somnul pierdut în timpul săptămânii este greșită. Dacă nu vrei să te trezești așa devreme și în weekend, nu e nicio problemă, atât timp cât duminică ai grijă să nu depășești ora 22:00 pentru a reuși să te trezești luni la 5 dimineața.

În urma experienței din acești ani cu mii de oameni care se trezesc devreme, Dan Luca a scris și două cărți cu sfaturi prețioase: Productivity Superhero – Cum să devii cea mai Organizată și Disciplinată persoană pe care o cunoști și The 5AM Revolution – De ce oamenii de succes se trezesc dis-de-dimineață și cum poți face și tu acest lucru.

Creionul care se transformă în plantă

Creioanele Sprout sunt eco-friendly. Atunci când devin prea mici pentru a fi folosite, le plantezi și vor crește ierburi, flori sau legume. Un astfel de creion-plată costă 20 de lei.

Glob levitant iluminat

Un cadou de efect pentru biroul tău sau pentru prieteni poate fi globul pământesc care levitează și este iluminat. Globul funcționează cu adaptor și costă aproximativ 200 de lei.

Brelocul USB chic

Ca să nu-ți mai pierzi cablul USB, brelocul cu USB este o variantă ideală. Tassel este cablul de încărcare de tip breloc, foarte stilat care se agață de orice geantă. Brelocul USB costă 100 de lei.

 

 

×