x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Idei trasnite care au facut furori la Geneva

Idei trasnite care au facut furori la Geneva

03 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Sahul in varianta pacifista, cercelul de discoteca, stiloul cu parfum, undita cu sonerie sau zgarda cu telecomanda sunt doar cateva dintre inventiile trasnite inregistrate la OSIM.
MONICA ANDREI

Fiecare dintre noi am avut la un moment dat o idee nastrusnica pe care n-am dus-o niciodata pana la capat. De curaj au dat dovada tot oamenii de stiinta, care, pe langa incercarea de a face un perpetuum mobile sau o masina zburatoare, au asternut pe hartie si cate o ciudatenie.

Unul dintre acestia este Marius Arghirescu. L-am gasit la OSIM, locul unde-si petrece majoritatea timpului. Este „tatal" a 30 de inventii, dintre care 11 brevetate. Dupa o scurta discutie la telefon, ne-a cerut ragaz zece minute pentru a-si aduna din sertare inventiile.

A venit cu medaliile de aur si argint obtinute la Geneva, dar si cu o plasuta din care a inceput sa scoata pe rand obiecte, care mai de care mai haioase.

„Acesta este sahul pacifist, o replica la cel clasic. In afara de varianta castigarii unei partide prin sah-mat, am o alternativa. Ocuparea de catre rege a caroului central, care are rol de tron al regatului. Piesele se pot deplasa pe toata tabla de sah, acestea neputand stationa pe caroul central." Cine ajunge primul cu regele in careul central castiga. Pana acum a jucat doar cu prietenii, nu se stie cum vor reactiona impatimitii acestui joc din Cismigiu cand vor afla ca regulile au fost date peste cap.

Stiloul cu parfum, medaliat la Geneva

O alta inventie a lui Marius Arghilescu este cercelul de discoteca. Nu poate fi banuit ca si-a petrecut macar o noapte prin cluburile de noapte, insa imaginatia si-a spus si de data asta cuvantul.

Cercelul este in forma de clopotel, ledul pe care-l are incorporat este alimentat cu doua baterii. Viitorul posesor nu trebuie sa intre in panica. N-o sa-i atarne capul, pentru ca bateriile sunt foarte mici, de ceas electronic, iar dioda este aproape invizibila.

In prima faza am crezut ca Marius Arghirescu a epuizat capitolul inventii trasnite. Dar ne-am inselat, din plasa plina cu surprize a scos un stilou parfumat. Ne spune ca a luat medalia de argint la Geneva, in 2001. Nimeni nu se gandise pana atunci ca pe langa cerneala, intr-un stilou mai incap si cateva picaturi de parfum. Stiloul are un rezervor, tip flacon, si o tija care permite evaporarea dozata a parfumului. Undita cu sonerie care actioneaza automat la prinderea pestelui de carlig sau covorul cu efect de rezonanta electromagnetica biocompatibila sunt alte doua inventii ale lui Arghirescu, ultima aducandu-i in 2002 inca o medalie de aur. Apreciat atat in strainatate, cat si in tara, Arghirescu n-a castigat nici un leu de pe urma invetiilor sale. Au venit multi curiosi sa-i vada minunatiile, dar proiectele au murit in fasa.

Zgarda cu semnalizare

Din vorba in vorba, am aflat ca tot la OSIM lucreaza si cea care a inventat zgarda luminoasa pentru animale. Victoria Dancescu este de peste 20 de ani bibliotecara institutiei. De curand, a intrat si ea in randul inventatorilor. O intamplare a facut-o sa schiteze proiectul unei zgarde de semnalizare.

„Era intr-o seara de iarna, prin 1999, cand mi-am pierdut catelusul. Am fost distrusa. Stand in pat cu ochii in tavan, m-am gandit ca daca aveam o zgarda luminoasa cainele meu putea fi gasit mult mai usor."

A doua zi n-a mai stat pe ganduri si a trecut la treaba. „Am cumparat o zgarda din piele, pe care am sectionat-o la jumatate, avea doua straturi, unul de piele si unul de panza.

Intre acestea am fixat niste elemente de semnalizare luminoase si un dispozitiv electronic care le comanda. A fost folosit si un intrerupator, care se alimenteaza de la o baterie de calculator. Cand zgarda este inchisa, ledurile incepeau sa lumineze." Inventia a fost curtata de multe persoane, insa pana acum n-a fost pusa in practica.

Victoria Dancescu vrea sa tina pasul cu moda si sa adauge si o telecomanda. Cu alte cuvinde, ledurile luminoase sa fie aprinse doar atunci cand stapanul animalului doreste. Nu stie insa daca aceasta idee o va pune pana la urma in practica.

Elena si polimerii ei

Academician doctor inginer, fosta „mama iubitoare" si sotie de dictator, Elena Ceausescu se mai afla inca pe lista inventatorilor inregistrati la OSIM. Stim cu totii ca nu era capabila sa citeasca nici un discurs corect de la cap la coada. Nici nu incapea vorba ca putea sa aduca noutati in domeniul chimiei. Insa pe vremea ceausista, totul era posibil, mai ales cand era vorba de prima doamna a tarii. Asa ca, fara nici un efort, Elena Ceausescu a avut brevet de inventator pentru urmatoarele:

  • procedeu de purificare a butadinei pentru polimerizari anionice

  • procedeu continuu pentru obtinerea de rasini alifatice prin polimerizarea cationica

  • procedeu de sinteza a polimerilor pe baza de butadiena si stiren prin mecanism anionic

  • procedeu continuu pentru sinteza polimerilor sau copolimerilor pe baza de butadieni si stiren

  • procedeu de polimerizare a ciclopentenei

  • instalatie de polimerizare a cicloolefinelor

  • procedeu pentru polimerizarea ciclopentenei obtinuta din fractiunea C5.

    Pantoful de inotat

    Una dintre cele mai vechi inventii inregistrate la OSIM este pantoful de inotat, care probabil, la vremea aceea, l-a detronat pe mult mai obisnuitul colac, din plastic sau din cauciuc, adorat in special de cei mici. Ideea apartine medicului Marin Popescu, din Bucuresti, si dateaza din 1927. Pantoful este din cauciuc sau panza impermeabila, are o membrana cu nervuri rigide, insertata pe marginea superioara.

    Stiati ca exista...

    PANTOFUL VIBRATOR a fost inventat. Nu va ganditi la prostii, nu este cazul! Inventia se refera la un pantof folosit pentru tratamente sau preventiv in statiunile balneo-climatice, spitale sau la domiciliu.

    PATUL CU WC INCLUS a fost deja inventat. Fericitul posesor poate sa faca pe el in mijlocul patului fara nici o problema. Are pe mijloc o trapa, care o data coborata face loc unei galeti de igienizare prin intermediul unui sistem tehnic complex. Patul mai are si un sistem de golire si spalare a galetii.

    MATURA EVANTAI poate fi folosita in toate anotimpurile. Smocuri de fire groase cu rol de pieptene si perie se muleaza pe toate suprafetele, strangand deseurile si reziduurile.

    INCALTAMINTEA TRANSFORMABILA poate fi considerata a mileniului III La prima picatura de ploaie, veti scoate din buzunar cele doua gulere detasabile care va vor transforma pantofi intr-o pereche eleganta de ghete.

    MASINA DE CLOCIT OUA se compune dintr-o lada de un metru cubic, in care se pune o cutie cu doua gauri: una pentru apa calda si alta pentru curgerea apei pe masura ce se raceste. Capacul cutiei este presarat cu nisip, ca sa pastreze mai multa vreme caldura. Pe capac se asaza o alta ladita cu polite pe care se pot aseza vreo 250 de oua. Masina mai are si un termometru si doua tevi pentru ventilatie. Apa e incalzita de o lampa cu pentrol, care arde afara de lada si astfel nu strica aerul din clocitoare.

    SUMAR DOSAR

    Inventiile romanilor

    Romanul, inventator din mosi-stramosi

    Deschizatori de drum

    Statie orbitala pentru NASA creata de doi pusti

    „Am fost inspirat!"

    Inventiile romanilor iau calea strainatatii

    Ion Basgan, „magicianul" petrolului

    Coanda, copilul indragostit de vant

    Ipoteza senzationala: Vlacicu a fost asasinat

    Bula, antenele si lampa cu carbid

    Stiloul oltenesc

    Cucerirea cosmosului, de la vis la realitate

    Dosarul „Insulina" asteapta sa se faca dreptate

    Primul antivirus romanesc>

    Reteta perfectiunii

    Idei trasnite care au facut furori la Geneva

    Eleronul de 3,7 milioane USD
  • ×
    Subiecte în articol: special