x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Artrozele sunt cele mai frecvente suferinţe reumatismale

Artrozele sunt cele mai frecvente suferinţe reumatismale

de Florin Condurateanu    |    25 Mai 2020   •   19:30
Artrozele sunt cele mai frecvente suferinţe reumatismale
Sursa foto: m-gucci/Getty Images/iStockphoto

Bolile reumatismale sunt fie de uzură, cum sunt artrozele, fie inflamatorii. În artroze, se roade cartilajul, compoziţia lichidului sinovial de ungere în articulaţii se strică. Afecțiunile reumatismale inflamatorii sunt mai rare, dar mai grave. Interviu cu doctor Florin Rădulescu, medic primar reumatologie

 

Florin Condurăţeanu: - Imaginea patriarhală a copilăriei îi are în prim-plan pe bunici, cu blândeţea, cu iubirea lor dăruită mereu. Din păcate, în amintire, bunicii apar şi oftând de dureri de genunchi, de ridicare anevoioasă de pe scaun, „se strică vremea”! De ce unii se vaită de astfel de dureri în încheieturi la schimbarea vremii, iar alţii nu resimt suferinţa asta?

Dr. Florin Rădulescu: - Medicina nu ştie să răspundă la această întrebare, de ce unii sunt meteo-sensibili la schimbarea vremii, la variaţiile de presiune. Dar bunicii fac o eroare când, la astfel de dureri legate de vremea de afară, îşi pun pledul pe genunchi, pe şale, îşi aşază căldură, perna electrică, sticle cu apă caldă. La suferinţele aduse de procesele inflamatorii nu se apelează la căldură, din contra, se aplică rece. La meciuri, pe gleznele, genunchi umflaţi se aşază pungi cu gheaţă. Cei cu suferinţe la capriciile vremii au şi dureri de cap, sunt agitaţi, nervoşi, au tulburări de somn.

 

F.C.: - Necazurile generate de curent, de plimbarea aerului între ferestrele şi uşa deschisă sunt greşit puse în cârca curentului. Este curentul o invenţie românească?

Dr. F. Rădulescu: - Bat la uşa cabinetului meu oameni îndoiţi de mijloc: „M-a tras curentul şi m-am înţepenit la şale, mă dor tare din pricina blestematului de curent”. Le explic, acuzaţia asta la adresa curentului nu are cum să existe. Le fac infiltraţii cu antiinflamatoare în vecinătatea nervului lezat, introduc medicamentul cu ace de seringă de 10 centimetri lungime. Păi, ce curent de aer, uragan este acela care străbate 10 centimetri de ţesuturi, muşchi, piele, pe care le traversez eu cu acul la infiltraţii? Mişcarea asta de aer între ferestrele deschise pot răci zona cu 1-2 grade şi această scădere de temperatură mică poate deranja şalele, umărul omului, nu mişcarea de aer numită curent.

 

F.C.: - Ce poziţie aveţi în controversa dintre reumatologi şi ortopezi, ultimii susţin că trebuie pusă o proteză în articulaţie de la primele suferinţe.

Dr. F. Rădulescu: - Eu cred că trecerea la protezarea unei articulaţii se face doar când s-au epuizat toate metodele de tratament nechirurgicale. Se tratează articulaţiile cu medicamente antiinflamatoare, se fac infiltraţii cu acid hialuronic. Infiltraţiile se fac şi cu cortizon. Se fac infiltraţii trei săptămâni şi apoi din şase-n şase luni sau din an în an.

 

F.C.: - Ce se întâmplă când gâtul strâmbă poziţia capului, necaz denumit de popor „gât de lup”?

Dr. F. Rădulescu: - Diagnosticul medicinii este torticolis. Este o contractură a muşchilor gâtului, cefei, implicat este mai ales muşchiul sterno-cleido-mastoidian. Este un proces inflamator, este de vină şi o mişcare bruscă, exagerată a capului, un somn cu capul aşezat într-o poziţie rea, pot fi de vină afecţiuni ale coloanei. Capul ajunge să fie uşor rotit, în poziţie strâmbă. Torticolisul debutează cu dureri mari, cu acea poziţie nefirească a capului. Criza durează 2-3 zile. Se recomandă medicamente de decontracturare a muşchilor, analgezice, antiinflamatoare.

 

F.C.:- Cele mai dese suferinţe sunt artrozele. Ce e cu ele?

Dr. F. Rădulescu: - Artrozele fac parte din clasa des întâlnită de boli reumatismale de uzură, de degradare. Cartilajul îşi pierde netezimea, devine rugos, se macină, se roade, se ajunge la frecarea os pe os foarte dureroasă. Nu-şi mai îndeplineşte cartilajul rolul de amortizor. Se schimbă şi compoziţia lichidului sinovial, produs de membrana sinovială ce căptuşeşte pe interior articulaţia, şi se deteriorează rolul de ungere. Nu există probe ştiinţifice că prin anumite medicamente, suplimente se reface cartilajul.

 

Mai rare, dar mai grave sunt bolile reumatismale inflamatorii. Cea mai răspândită este poliartrita reumatoidă. Sunt atacate articulaţiile mici, de la degete, de la pumn, dureri, anchilozări, deformarea degetelor. Mai puţin sunt atacate articulaţiile mari, calde, ale şoldului, genunchiului.

 

 

×
Subiecte în articol: Dr. Florin Rădulescu