x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Ce înseamnă o pupilă mărită ce nu se mai mişcă

Ce înseamnă o pupilă mărită ce nu se mai mişcă

de Florin Condurateanu    |    02 Mar 2017   •   19:30
Ce înseamnă o pupilă mărită ce nu se mai mişcă
Sursa foto: Alex MICSIK / AGERPRES FOTO

Durerea brutală de ochi, însoţită de roşeaţă şi scăderea vederii înseamnă o urgenţă oftalmologică. Poate a apărut glaucomul cu unghi îngust. Tocmai de aceea trebuie făcută diferenţa între durerile de ochi şi jena în ochi. Interviu cu profesor doctor Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Capitală

 

Florin Condurăţeanu: - Inspirat în zicerile cu parfum de metaforă, românul rosteşte o expresie: “Am o durere, de-mi sar ochii din cap”. Cum e cu durerile de ochi?

Prof. Monica Pop: - De la început, să facem distincţie între durerea de ochi şi jena resimţită în ochi. O urgenţă oftalmologică este glaucomul cu unghi îngust, care aduce o durere violentă în ochi. Acest tip de glaucom este mai puţin frecvent ca glaucomul cronic simplu, cel fără simptome. Glaucomul cu unghi îngust se întâlneşte mai des la oamenii tineri. Durerea de ochi este brutală şi se însoţeşte de roşeaţă. Dar roşeaţa nu este puternică, este o roşeaţă, mai degrabă, ca în conjunctivitele blânde. În acest tip de glaucom, scade sensibil şi vederea. Dacă din pricina durerilor, suferindul înghite un antinevralgic e ca şi când ai arunca benzină peste foc; antinevralgicul conţine cofeină, care aduce contracţii pe vase şi astfel sporeşte hipertensiunea oculară. De fapt, acesta este fenomenul de glaucom, creşte tensiunea în ochi şi presiunea distruge nervul ocular, de aceea se pierde vederea. Glaucomul cu unghi îngust de care vorbeam, pe lângă durerea violentă şi acea roşeaţă mai are un semn, pupila se măreşte şi nu se mişcă. Chiar dacă îi pui pacientului o lumină puternică în ochi pupila nu se micşorează, din pricina atacului de glaucom pupila nu se mai adaptează ca mărime la intensitatea luminii. Bolnavul resimte şi dureri de cap. În atacul de glaucom simplu sunt agresaţi ambii ochi. Glaucomul cronic simplu nu dă simptome, dar cei peste vârsta de 40 de ani trebuie să-şi facă la minimum doi ani control oftalmologic. În glaucomul simplu hipertensiunea oculară se tratează cu coliruri ce se pun în ochi zilnic la ore fixe. Durerile de ochi  din glaucomul cu unghi îngust sunt persistente, surde. Cel care are asemenea dureri şi acestea sunt acompaniate de roşeaţă şi pupilă mărită trebuie să se prezinte urgent la oftalmolog. Suferindul este mai întâi scos din atacul de glaucom cu picături, cu perfuzii, cu medicaţie orală şi abia apoi se trece la intervenţia cu laser sau la acele operaţii complexe. Se deblochează reţeaua din unghiul ochiului, care, prin înfundare, nu mai lasă să se scurgă lichidul prea mult din ochi, aflat la baza creşterii tensiunii oculare.

 

F.C: - Aceasta este alarma deosebită, dar cum e cu jena în ochi şi cu durerile, altele decât din glaucomul acut cu unghi îngust?

Prof. M.P.: - Jena este ca atunci când ţi-a intrat o geană în ochi, simţi o înţepătură, o usturime. Dar ochiul nu se înroşeşte, efectiv nu doare, nu scade vederea. Dureri în ochi apar şi din nevralgii, ele fac parte din ansamblul durerilor de cap. Dureri de ochi se înregistrează şi din pricina sinuzitelor. Dureri de ochi se constată şi când este vorba de infecţii, în caz de ulcere pe cornee, în urma unor infecţii apărute după intervenţii chirurgicale la ochi. Doare uneori şi pleoapa, este vroba de urcior, de orjelet după denumirea medicală. Pe porţiunea pleoapei se observă o roşeaţă şi o umflătură, care va deveni urciorul. Se recomandă coliruri cu amoxicilină 2% şi sinerdol 2%. Dureri în ochi apar şi când a intrat un corp străin, în aceste cazuri fiind necesară tot intervenţia oftalmologului.

 

Dureri de ochi apar şi după un efort ocular intens când omul nu a folosit ochelarii recomandaţi. Dureri apar şi când ochelarii au dioptrii nepotrivite, de regulă când dioptriile sunt mai mari decât cele necesare. Dar aceste dureri de ochi nu sunt violente şi nu se însoţesc de roşeaţă şi de scăderea vederii. Dureri de ochi apar şi în acel fenomen de lipire a marginilor pupilei de cristalin, ca urmare a unor infecţii, un glaucom secundar.

×
Subiecte în articol: monica pop