x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Dr. Mihai Măgureanu: “Facem chirurgie minim invazivă pe coloană cu endoscopul şi injectare de ciment”

Dr. Mihai Măgureanu: “Facem chirurgie minim invazivă pe coloană cu endoscopul şi injectare de ciment”

de Florin Condurateanu    |    09 Apr 2016   •   13:52
Dr. Mihai Măgureanu: “Facem chirurgie minim invazivă pe coloană cu endoscopul şi injectare de ciment”

Interviu cu dr. Mihai Măgureanu, şef Secţie neurochirurgie, chirurgie spinală şi traumatologie, Spitalul Colentina.

Ridicarea omului în poziţie bipedă, când a devenit împăratul lumii, a încărcat mai tare coloana vertebrală cu forţe, aşa că adaptarea totală a acesteia nu s-a desăvârşit. Puţini sunt cei care au fost uitaţi de durerile de spate şi oamenii se îngrozesc când aud de operaţiile de hernie de disc. La Spitalul Colentina, doctorul Mihai Măgureanu, şef de secţie, şi echipa lui execută operaţii moderne şi minim invazive pe coloană.


Florin Condurăţeanu: - Să lămurim atât de frecventa durere de şale...

Dr. Mihai Măgureanu: - Când durerea este localizată doar în zona lombară este vorba de lumbago, o contractură a muşchilor vecini coloanei vertebrale. Când durerile au coborât şi pe picior, boala este lombosciatică. Asta înseamnă, simplu explicat, că discul intervertebral a ieşit dintre vertebre şi presează pe ramificaţii nervoase. Se aplică tratamentul conservator, este recomandabil ca pacientul să stea la pat şi să utilizeze medicamente antialgice, antiinflamatoare şi decontracturante pentru muşchi. Dacă durerile nu cedează în câteva zile, se consultă ortopedul, care face un RMN sau computer tomograf. Dacă, însă, se pierde sensibilitatea în picior, nu se mai poate controla laba piciorului şi apar tulburări de urinare, este vorba de o alarmă de la hernia de disc, care trebuie operată urgent.

F.C.: - Păcătoasa asta de osteoporoză nu numai că şubrezeşte oasele, de se rup la cele mai banale căzături în casă, dar osteoporoza, prin pierderea de structură osoasă loveşte şi în vertebre. O pensionară vrea să ridice borcanul cu murături şi o fulgeră o teribilă durere în coloană: s-a fracturat o vertebră. Ce intervenţii blânde, moderne se fac pe coloană în secţia ce o conduceţi?

Dr.M.M.: - Când se turteşte o vertebră introducem, cu un ac, ciment în vertebră, sub control de imagine, şi aducem vertebra la dimensiunea normală. Se poate injecta şi substituent de os în vertebră, care se transformă cu timpul chiar în os. Aceste inoculări de ciment sau substitut de os se recomandă când nu este presiune pe rădăcinile nervoase. Artroza, deteriorarea apărută între vertebre, o rezolvăm minim invaziv, cu endoscopul. Se poate tăia, astfel, porţiunea stricată din discul intervertebral şi se reuşeşte repararea acestuia. Dacă discul nu e rupt, ci doar umflat, cu endoscopul se scoate lichidul care a dus la umflarea discului. Se poate introduce în discul umflat şi o substanţă care  “veştejeşte” discul. Durerile dispar, pacientul se ridică singur de pe masa de intervenţie şi nu este internat mai mult de 3 zile. Se face şi chirurgie asupra canalului spinal, se intervine în tumori, în tuberculoza coloanei, în traumatisme.

În secţia spitalului Colentina condusă de doctor în medicină Mihai Măgureanu, se corectează şi acele deformări ale coloanei numite scolioze. Este o coloană îndoită sub formă de S, dacă este văzută din spate. Cealaltă deformare frecventă se numeşte cifoză, o cocoaşă observată din profil. Există teorii care afirmă că, în scolioze, de vină ar fi unele tulburări hormonale apărute la fete în pubertate, care provoacă deviaţia coloanei. Doarece de scolioză suferă mai ales fetele, mai puţin băieţii. Deci nu sunt acuzate defectele de postură. Deviaţiile de scolioză care depăşesc 45 de grade trebuie corectate şi se îndreaptă coloana prin montare de şuruburi şi piese metalice. Până la 45 de grade, se poartă corset şi se face gimnastică medicală.

×
Subiecte în articol: chirurgie spinala mihai magureanu