x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Irigatii financiare de milioane de euro

Irigatii financiare de milioane de euro

25 Noi 2004   •   00:00

SPECIAL / ANCHETA
TIMIS - Pentru a umfla buzunarele unora, un canal colector a fost transformat… in parau

Din povestea ce urmeaza, se poate vedea cum geografia patriei poate suferi, macar pe hartie, schimbari substantiale atunci cand la mijloc stau puga statului roman si pusculita doldora de fonduri ale Uniunii Europene.
TIBERIU KISS

Click pentru a mari
FLUVIU. Aranca si "afluentii sai", cu un debit mediu multianual de 0.286 m3/s, conform Apelor Romane
Click pentru a mari
NOTA DE PLATA. Statul roman finanteaza cu 50 miliarde de lei achizitia utilajelor de irigatie
Click pentru a mari
PARADOX. Chiar daca utilajele sunt suficiente pentru 7.000 ha, acestea sunt "folosite" pe o suprafata de doua ori mai mica
Domnule prefect…

…Daca ati avea minima curiozitate sa studiati Ordinul nr. 117 din 2002, dat de ministrul Agriculturii Ilie Sarbu, va veti lamuri ca atat persoanele fizice, cat si cele juridice pot primi o subventie, de pana la 70% pentru achizitionarea unor sisteme de irigatie. Singura conditie impusa de Guvernul Romaniei, al carui reprezentant in Timis sunteti dvs., este aceea ca "beneficiarul programului trebuie sa fie detinator de terenuri irigate, in anul 2002". Sau, in cel mai rau caz, tot la nivelul anului 2002, pamantul sa fi fost macar pregatit pentru irigat! Dle Ion Raducanu, in opinia specialistilor, "pregatit pentru irigat" inseamna, in primul rand, existenta unei surse de apa, capabile sa asigure, la un debit corespunzator, alimentarea instrumentelor de irigat.

CURATENIE GENERALA. Si aici treburile se complica putin, domnule prefect. Tot specialistii banateni atrag atentia ca, pentru a putea obtine ceva "atmosfere" in tevile de irigatie, sursa de apa, care alimenteaza sistemul, trebuie decolmatata, dragata si curatata de orice obstacole care ar putea incetini cursul de apa. Corect? Mai mult, pentru marirea performantelor utilajului de irigat, ideale ar fi si cateva pompe sau, in cel mai fericit caz, doua sau trei statii de pompare, care sa impinga apa cu o putere si mai mare. Chiar daca vi se pare incredibil, toate aceste aspecte au fost rezolvate, cu un efort supraomenesc si o imaginatie creativa, de un colectiv de angajati ai Directiei Agricole Timis si ai Serviciului de Administrare si Imbunatatiri Funciare Timis. Cum? Asta sa va spuna Gheorghe Dragos, seful Corpului dvs. de Control, dupa ce se intoarce de pe teren din zona Sannicolaul Mare!

SCURGERI MASIVE. Ce-i drept, daca ii veti intreba pe cei de la Serviciul de Administrare si Imbunatatiri Funciare Timis cum sta treaba cu debitul Arancai, canalul pe care-l traversati la intrarea in orasul Sannicolaul Mare, specialistii de acolo va vor prezenta o situatie din care rezulta ca debitul acelui canal, pe care ei il numesc cu mandrie un "rau cu afluenti", este mai mare ca acela al Dunarii si are o cadere de apa mai ceva ca a cascadei Niagara. In aceeasi ordine de idei, veti afla ca Aranca face fata la tot ce inseamna sisteme de irigatii pe zona Sannicolaul Mare, intrucat "raul cu afluenti" este alimentat cu forta de doua statii de pompare, una din Periam si alta din Cenad. Totodata, dle prefect, veti constata ca acest SAIF Timis a papat peste un million de euro, atat pentru dragarea Arancai, carand mal cu camioanele la peste 50 de km, cat si pentru intarirea malurilor acestui "fluviu", plantand brazi.

POZE DE FAMILIE. In schimb, dle Raducanu, daca il veti intreba pe Cristian Daescu, prim-adjunct al sefului SRI Timis, cum sta treaba cu dragarea si intarirea malurilor Arancai, veti avea sansa sa descoperiti o alta versiune. Mai mult, cereti-i ofiterului de informatii si fotografiile, care va vor lamuri ca tot malul scos din Aranca a fost depozitat chiar pe mal si facut una cu pamantul de un buldozer. Deci nici vorba de sute de transporturi la 50 de km distanta! Si, revenind la intarirea malurilor acestui "rau cu afluenti", prin plantarea a sute de brazi, va rugam, dle prefect, in cazul in care gasiti macar unul, sa-i obligati pe cei de la Protectia Mediului Timis si pe cei de la Apele Romane Timis sa-i impodobeasca. Nu de alta, dar vine Craciunul, si cei de la SAIF Timis mai spera sa gaseasca ceva cadouri sub brazii de pe Aranca, in noaptea de Ajun!

POMPA-MINUNE. Referitor la statiile de pompare de la Periam-Port si Cenad, tot ofiterii de informatii va vor lamuri ca acestea sunt vechi ca istoria neamului romanesc. Si chiar daca nu ar fi asa, dle prefect, cele doua "megapompe" tot n-ar face fata pentru sistemele de irigatie din Sannicolaul Mare. In primul rand, pentru ca Periam-Port are o capacitate de 1 mc/s si pana la primul terminal de irigatie sunt mai bine de 20 km, iar pompa din Cenad, cu un debit de maxim 3 mc/s, se afla la distanta de 12 km de un asemena utilaj. Mai mult, avand in vedere si pierderile prin canalele de aductiune, irigatia nu este posibila in mod practic, intrucat apa ar trebui sa urce pe canalele colectoare, ce se varsa in Aranca, lucru dificil de realizat pana si in opinia fostului ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu. Explicatia e simpla: reorientarea pantei ar anula actualul sistem de desecare!

MANEVRE. Ca atare, dle prefect, Aranca nu este un "rau cu afluenti", chiar daca are 118 km lungime si chiar daca in el se pompeaza apa din doua surse diferite, ci "un simplu canal colector al surplusului de apa, in perioada toamna-iarna-primavara, dar care, atunci cand se semnaleaza deficit de precipitatii, nu are capacitatea de a alimenta nici macar un utilaj de irigatie". Toate aceste aspecte sunt deosebit de importante, pentru a intelege evenimentele care s-au succes, o data cu transformarea Arancai din Baba- Cloanta in Alba-ca-Zapada. Cine a avut interesul sa se produca o asemnenea cosmetizare ramane ca seful Corpului dvs. de Control, Gheorghe Dragos, sa stabileasca insa cu exactitate. Cert e ca aceasta manevra i-a facut pe unii cu ciolanu’ mare. Si, din cele 16 posibilitati, va dam un exemplu graitor…

PRET UMFLAT. Conform unei adrese emise de Directia Agricola Timis, pana la finele lunii martie 2003, un numar de 16 persoane fizice si juridice au achizitionat instalatii de irigat, in baza Ordinului 117 din 2002, semnat de ministrul Agriculturii Ilie Sarbu, beneficiind de o subventie de 70%. Cincisprezece dintre acestia au achizitionat un utilaj de irigat la o valoare medie de 400 milioane, avand in mare acelasi furnizor. Doar unul singur, dle prefect, s-a incumetat sa cumpere 30 de utilaje la un pret de peste 2 miliarde bucata. Astfel, SC Emiliana West Rom SRL din Timisoara a platit catre SC Metaloplast SA Brasov nici mai mult, nici mai putin de 70,5 miliarde de lei, din care Ministerul Agriculturii, prin Directia Agricola Timis, a suportat 49,4 miliarde. Din nou, dle Raducanu, daca-l veti intreba pe prim-adjunctul SRI Timis cine este senatorul care sta in spatele firmei brasovene, veti intelege de ce a fost nevoie ca italianul Sergio Martini de la Emiliana West Rom SRL si statul roman sa faca acest sacrificiu.

CONCLUZII
In fine, credeti ca mai intereseaza pe cineva ca statul a aruncat pe fereastra 1,3 milioane de euro doar pe o singura firma? Mai e cineva curios sa afle ca, pentru functionarea eficienta a celor 30 de utilaje de irigatie, acestea consuma pana la 7 mc/s, mult peste necesarul asigurat de "raul cu afluenti"Aranca. Chiar nu v-ati lamurit pana acum, dle prefect, ca aceasta investitie din banul public, acoperita in parte si din fonduri europene, nu are nici o legatura cu agricultura? Daca nu v-ati convins pana acum, mai aveti o sansa: intrebati-l pe Nicolae Oprea, seful Directiei Agricole Timis, cum isi explica faptul ca din cele 30 de utilaje de irigatie, pentru care a semnat ca au fost receptionate de firma italiana la 19 octombrie 2002, fapt care a dus la inceperea subventionarii consturilor cu 70%, la data de 5 februarie a.c., erau instalate doar trei astfel de sisteme. Care-i adevarul, dle prefect, Ion Raducanu?
EXPLICATIE
"Abia anul acesta, din februarie pana in undeva prin iulie, Martini a construit un dig, dar tot nu face fata utilajelor. Langa, a mai facut unul si firma Fangmeyer. Un prieten de-al meu, care are contract cu SAIF Timis, a cerut apa de la Periam sa poata uda terenul in vara. Are si el doua instalatii. Aia au dat drumul imediat la valve, dar apa i-a ajuns dupa doua zile. Va dati seama, doua zile pentru 20 km!?! E si normal, pentru ca Aranca nu e dragata ca lumea si toti «gradinarii» se inteapa la ea ca la o conducta de petrol…" (agricultor anonim din zona Dudestii Vechi)
×
Subiecte în articol: special timiş prefect irigatie