x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Linca, singurul campion

Linca, singurul campion

09 Aug 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

In 1956, la Melbourne, Nicolae Linca aducea delegatiei Romaniei participante la Jocurile Olimpice prima si singura medalie obtinuta de catre pugilistii "tricolori". De-a lungul anilor, pugilistii romani au castigat 24 de medalii olimpice.
VICENTIU NEAGOE, MIHAI IGIROSANU

In finala cu irlandezul Tiedt, disputata in limitele categoriei 67 de kg, Linca a urcat treptele ringului cu degetul mare de la mana stanga fracturat. Stransese din dinti, eroic, si in alte doua meciuri anterioare, cu sud-africanul Nichole si cu campionul european, italianul Nick Gargano. Performanta lui Linca putea fi copiata si de Mircea Dobrescu, care a boxat inaintea acestuia, dar a fost declarat invins de catre o brigada de arbitrii partinitoare.

DECADENTA. Nicolae Linca s-a nascut la 1 ianuarie 1929, in localitatea Cergaul Mare, in judetul Alba. In prezent, fostul performer traieste alaturi de sotia sa, Elena, in satul Feisa, aproape de localitatea Jidvei. Pumnii primiti in decursul prodigioasei sale cariere au facut ca in momentul de fata Linca sa se afle intr-o situatie disperata. Lovit de necrutatorul sindrom Parkinson, la fel ca si ilustrul Mohammad Ali, el este imobilizat intr-un carucior. Singurul lucru care mai aminteste de campionul Nicolae Linca este un club de box din Alba-Iulia, care ii poarta numele.

SIMION. Ultimele doua distinctii au fost cucerite la Sydney de catre fratii Simion. Marian a primit medalia de argint, iar Dorel pe cea de bronz. Cel mai aproape de a repeta succesul obtinut de Nicolae Linca in urma cu 44 de ani a fost acelasi Marian Simion, care in finala categoriei 71 kg a fost intrecut cu scorul de 25-23 de Yermakhan Ibraimov, din Kazahstan. Dorel Simion a obtinut medalia de bronz, fiind invins (10-19) in semifinale la categoria 67 kg, de catre fostul si actualul campion olimpic, rusul Oleg Saitov.

FRANCISC VASTAG, MARELE PERDANT

Actualmente antrenor al lotului olimpic de box, Francisc Vastag reprezinta o somitate pentru pugilismul romanesc. Campion mondial si european, "Feri" n-a reusit, din pacate, sa-si incununeze formidabila cariera din ring cu vreun titlu olimpic. Marele perdant al JO, Vastag viseaza acum sa-si conduca elevii spre performanta care lui ii lipseste.

OLIMPIADA SE INTOARCE ACASA - EDITIE DE COLECTIE (9 august 2004)

Din Antichitate si pana in prezent

Olimpiada a costat 10 miliarde de euro

Istoria notei 10 a inceput la Montreal - Nadia, perfecta!

Gabriela Szabo, regina absoluta

Portdrapelul Romaniei la Atena va fi Elisabeta Lipa: "Inca mai am emotii"

Linca, singurul campion

Sarbu, puscasul nemuritor

Sa nu uitam Munchen si Atlanta!

Cancerul sportului

7 Mari si tari

Componenta delegatiei Romaniei la Olimpiada
×
Subiecte în articol: special linca