x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pace de Ziua Armistitiului

Pace de Ziua Armistitiului

12 Noi 2005   •   00:00
Pace de Ziua Armistitiului

La 11 noiembrie, francezii serbeaza Ziua Armistitiului din 1918, atunci cand Germania s-a recunoscut invinsa. Considerata a doua sarbatoare nationala, dupa 14 iulie, Ziua Armistitiului de anul acesta parea sa nu inceapa sub semne bune.

Corespondenta din Paris
Toma Roman jr
Dan Marinescu
La 11 noiembrie, francezii serbeaza Ziua Armistitiului din 1918, atunci cand Germania s-a recunoscut invinsa. Considerata a doua sarbatoare nationala, dupa 14 iulie, Ziua Armistitiului de anul acesta parea sa nu inceapa sub semne bune.

Peste noapte avusesera loc incendieri in suburbiile orasului Toulouse, pe mail-uri si sms-uri apareau din senin apeluri la violenta si chemari la manifestatii impotriva regimului Chirac.

APATIE. Francezii nu s-au prea inghesuit sa vada parada militara de pe Champs Elys"es. Fiindca aveau liber de la munca, au preferat, probabil, sa doarma mai mult de dimineata sau sa plece din Paris. Am vazut doar niste grupuri de pensionari si veterani de razboi care venisera sa isi arate solidaritatea cu structurile statului. Care structuri erau prezente in numar mare, prin jandarmi si politisti inarmati pana-n dinti, cu armele automate la vedere. Acestia parca fusesera special alesi, de toate rasele si culorile, ca sa se demonstreze ca in Franta nu sunt conflicte interetnice. La fel au fost alesi si participantii la parada, imbracati in uniforme de epoca, reprezentand fiecare arma a Armatei franceze. Dragonii calare, echipati ca pe vremea lui Napoleon, au deschis parada, urmati de tot felul de militari in uniforme cu fireturi si epoleti mari aurii.

IAR SARKOZY. La un moment dat, in Piata Clemenceau a aparut presedintele Jacques Chirac, caruia i s-a dat onorul. Undeva in suita prezidentiala se afla si ministrul de Interne, Sarkozy. O mama frantuzoaica, ce isi scosese cei doi copii la plimbare, a inceput sa le explice suav micutilor ca a venit un nenea rau, care trage cu gaze lacrimogene in oameni. In rest, domnul ministru nici macar nu a provocat clasica lozinca "A bas Sarkozy" ("Jos Sarkozy").

POZA CU PENAJE. Printre cei care cascau gura se afla si un grup masiv de romani, de data asta turisti. Se vedea dupa camerele digitale si auraria de pe ei ca sunt un fel de intreprinzatori mijlocii din orase medii. La un moment dat, au aparut pe langa ei trei cadeti ai unei scoli militare, cu sabii lucitoare si caschete cu pene albastre. O cucoana grasa a avut ideea stralucita: "Hai sa ne pozam cu astia cu pene-n cap". Cadetii nu au mai avut scapare, tot grupul a navalit pe ei si nu i-a lasat in pace pana cand nu s-a imortalizat fiecare cu nefericitii posesori de penaj. Daca francezii ar fi avut ideea stralucita de a fi cerut vreo 5 euro de poza, s-ar fi imbogatit.


DE RASUL LUMII. Hazul de necaz nu e specific doar romanilor. Evenimentele din Franta au ajuns subiect de gluma pe Internet. Acest fotomontaj circula pe mail in toata lumea
×
Subiecte în articol: special