x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Politicianul care n-a mancat salam cu soia

Politicianul care n-a mancat salam cu soia

26 Iul 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

In 1990, Ion Ratiu se intoarce in Romania, dupa jumatate de secol de exil. A intrat in politica. A candidat la Presedintie. Cei care nu l-au vrut i-au reprosat ca nu a mancat salam cu soia si l-au acuzat ca a revenit in tara pus pe capatuiala. Dar Ion Ratiu deja isi facuse in Marea Britanie o avere frumusica.
CRISTINA OLOGEANU

La 21 de ani, Ion Ratiu obtine licenta in Drept la Cluj. A facut Scoala de ofiteri de rezerva la Craiova, unde a iesit sef de promotie si de unde a fost trimis pe zona cu regimentul sau, 31 Artilerie din Cluj, la Sacaseni. In ianuarie 1940 se intalneste cu unchiul sau, V.V. Tilea, ministru plenipotentiar la Londra. "M-a sfatuit sa incerc transferarea mea in Ministerul de Externe. Am facut cererea si am fost numit cancelar diurnist la Legatia Romana din Londra", povesteste Ion Ratiu in cartea "Cine ma cunoaste in tara asa cum sunt?", aparuta in 1991 la Editura Progresul Romanesc. La 13 aprilie 1940 ajungea in Londra. In septembrie, acelasi an, in Romania se instaureaza regimul legionar. Atunci Ratiu isi da demisia si merge la Ministerul Englez de Externe pentru a cere azil politic. Asa a ramas in Anglia. La numai doua luni dupa obtinerea azilului politic, el a primit o bursa la Cambridge, unde a studiat timp de trei ani, luandu-si diploma de Master of Arts in Stiinte Economice.

PRIMA AFACERE. S-a angajat ca simplu functionar la firma "Pall Mall Deposit and Forwarding Co." pentru un salariu de 6 lire si 10 silingi pe saptamana. Compania se ocupa de transporturi terestre, navale si aeriene. In scurt timp i-a venit o idee pentru dezvoltarea firmei. A pus-o pe hartie si a inaintat-o patronilor sai. I s-a incredintat o companie subsidiara pe moarte pentru a-si pune planul in aplicare. Rezultatul? Compania subsidiara a progresat. Atunci i-a cerut patronului firmei Pall Mall o jumatate din patrimoniul acesteia. Patronul a taraganat raspunsul timp de un an. Ca urmare, Ion Ratiu a parasit firma si a deschis o afacere proprie. A inchiriat doua camere intr-un imobil din buricul targului, pe Regent Street, in apropiere de Piccadilly Circus. In octombrie 1957 a infiintat "J.R. Shipping Co.". A trebuit sa se imprumute de la banca de 5.000 de lire. Firma s-a specializat de la bun inceput pe transportul de marfuri in vrac, pe sistemul din usa in usa. "Am inteles ca pot scoate beneficii ceva mai mari decat era uzual pe atunci daca voi putea efectua eu intreaga livrare, eliminand alte cheltuieli pe care trebuia sa le plateasca clientul hamalilor, agentilor, carausilor si altora de acest gen. Am fost un fel de initiator a ceea ce se numeste "door-to-door transportation"."

EXTINDEREA. Patru ani dupa infiintare, firma lui Ion Ratiu a devenit partenera pentru Marea Britanie a "Norge Line". Avea comenzi si in Statele Unite. In 1963, afacerile au prosperat si Ion Ratiu infiinteaza "Regent Line", firma de transport maritim. Au inceput transporturile intre Hamburg - Bremen - Rotterdam - Anvers - Liverpool si Wilmington, Charleston, Savannah, pe coasta de est a SUA. Asa a putut Ion Ratiu in 1972 sa cumpere intregul imobil din Regent Street. Acest bloc avea pe diagonala tricolorul romanesc si in mijloc litera R: de la Regent - Ratiu - Romania. Pentru ca in decembrie 1973 a crescut pretul titeiului de patru ori, Ion Ratiu s-a retras din transportul maritim. S-a orientat apoi catre ceva nou: constructii imobiliare, finante. "As fi putut incerca o cariera academica. De asemenea, gazetaria mi-a suras dintru tot inceputul. Dar nu m-au multumit nici una, nici cealalta. De aceea am intrat in afaceri", spunea Ion Ratiu. Ca om de afaceri, el a activat din 1951 pana in 1975, dupa acest an el dedicandu-se "virusului" sau: lupta pentru libertate si democratie in Romania. Conform spuselor fiului sau Nicolae, in 1971, Ion Ratiu a infiintat "Regent House Properties Limited", care si la ora actuala desfasoara activitati in domeniul imobiliar in tari precum Anglia, SUA, Franta si Romania. De altfel, din 1990, Nicolae Ratiu se ocupa de toate afacerile tatalui sau.

ACASA. Abia in 1989, Ion Ratiu si-a vazut visul cu ochii: romanii au devenit liberi. A revenit acasa, dupa jumatate de secol de exil. A intrat in politica. Cu banii castigati in Londra si-a sustinut activitatea politica. In mai 1991, Ion Ratiu a candidat la Presedintie. Dar nu a castigat. Multi romani l-au acuzat ca a venit in Romania dupa ce pericolul a fost inlaturat, ca nu a suferit in tara sub jugul comunismului, ca nu a mancat salam cu soia. Foarte multi au avut un cui impotriva lui si pentru ca vorbea o romana cu un puternic accent englezesc, dar si pentru aerul sau "british". De altfel, romanii l-au si poreclit "Domnul Papion". La scurt timp dupa revenire, Ion Ratiu si-a deschis, nu fara obstacole, un ziar si o tipografie proprii: "Nu mi s-a dat licenta sa infiintez un post de televiziune independent. Nu mi s-a permis sa pun in functiune tipografia moderna, care era gata sa lucreze inca de la data de 19 aprilie 1990, deci cu 31 de zile inainte de alegeri. A trebuit sa inlatur obstacole incredibile ca sa public ziarul Cotidianul, ceea ce am reusit abia la 10 mai 1991". Cu toate ca nu a castigat alegerile, Ratiu a fost senator de Turda si s-a stabilit impreuna cu sotia sa la Bucuresti. Si-a pastrat insa si resedintele din Zermatt si Londra.

AMENINTARI. Ca orice om de afaceri prosper, si Ion Ratiu a primit amenintari cu moartea. Fiul sau, Nicolae, ne spune ca acestea au avut loc atat in Londra, cat si in Romania. De fapt, tentativele de asasinat au avut mai mult o conotatie politica. "Ion Ratiu a fost condamnat la moarte de catre Gheorghiu-Dej. Mai tarziu, in 1989 a fost avertizat ca Elena Ceausescu a trimis doua femei, agente DIE, sa-l asasineze. Aceste doua atentate au fost urmate de multe altele pe care le-a primit inca de la sosirea sa in tara, in ianuarie 1990. Chiar si Voican Voiculescu in persoana i-a spus tatalui meu sa paraseasca tara, daca nu vrea sa moara." Ion Ratiu a murit la 17 ianuarie 2000, rapus de boala si nu de mana unor asasini. Avea cancer la esofag. A fost inmormantat in Turda natala, asa cum si-a dorit.

CV

  • Data si locul nasterii: 6.06.1917, Turda
  • Nume complet: Ion Augustin Ratiu
  • Colaborator extern la Radio Londra (BBC)
  • Emisiuni in limba romana la Radio Europa Libera, BBC, Vocea Americii, Deutsche Welle.
  • Corespondent la Paris al International News Service

    Publicatii
  • "Teoria generala a obligatiunilor in Codul Civil Roman" - Cluj, 1936;
  • "Succesiunea legala - ab Intestat - in Codul Civil Roman" - Cluj, 1937;
  • "Policy for the West" - Harvill, Londra, 1957;
  • "Bessarabia, a Romanian Land" - Londra, 1968;
  • "Contemporary Romania" Londra, 1975;
  • "La Roumanie d’aujourd’hui" - Paris, 1975;
  • "Romania de astazi" - Londra, 1977 si Bucuresti, 1990;
  • "Cartea Memorandului" - Londra, 1979;
  • "Moscow Challenges the World" - Londra, 1986;
  • "Moscova sfideaza lumea" - Timisoara, 1990

    100 milioane de euro

    Averea lui Ion Ratiu este estimata la peste 100 de milioane de euro. In prezent, familia Ratiu detine imobile in SUA, Londra, Franta, Romania.

    AFACERI

  • Angajat de grupul de companii de depunere si expeditii "Pall Mall";
  • Managerul lui "Julius Rudert Limited" (1951-1957);
  • Intemeiaza propria sa companie, "J.R. Shipping Co. Ltd.", specializata in transporturi si expeditii directe pentru incarcaturi in vrac (1957);
  • Fondator si administrator delegat al firmei "Regent Line", de transporturi maritime intre Europa de Nord si SUA (1963-1975).

    TINTA

    "Ion Ratiu a fost condamnat la moarte de catre Gheorghiu-Dej. Mai tarziu, in 1989 a fost avertizat ca Elena Ceausescu a trimis doua femei, agente DIE, sa-l asasineze. Aceste doua atentate au fost urmate de multe altele pe care le-a primit inca de la sosirea sa in tara, in ianuarie 1990. Chiar si Voican Voiculescu in persoana i-a spus tatalui meu sa paraseasca tara, daca nu vrea sa moara" - Nicolae Ratiu, fiul

    SUMAR - EDITIE DE COLECTIE

    Julius Popper a fost stapan in Tara de Foc

    Romania, mostenitoarea averii lui Emanuil Gojdu

    Un print cu inima langa romani

    Capitalistul socialist: Ion Tiriac

    Un pionier al industriei israeliene

    Si-a lasat averea Tunisiei

    Politicianul care n-a mancat salam cu soia

    Fratii Ofer, singurii romani in "Forbes"

    Omul care transforma gazul in bani gheata
  • ×
    Subiecte în articol: special romania londra tara raţiu