Nu se ştie cum a ajuns un creştin într-unul din trenurile încărcate cu evrei şi trimise din Gara Iaşi în condiţii de neimaginat (în scop de exterminare) în timpul pogromului din iunie 1941. Inedita descoperire am făcut-o în timp ce răsfoiam la Arhivele Naţionale documente privitoare la acea perioadă. M-am oprit asupra unui act datat 30 iunie 1941, ultima zi din şirul sângeros al evenimentelor.
Din acest document reiese că printre cei îmbarcaţi s-a aflat şi un... neevreu, despre care nu se arată însă cum a ajuns într-una din garniturile cu pricina. După ce a fost descoperit la punctul terminus al călătoriei, Podu Iloaiei, localitate unde evreii au fost încolonaţi şi forţaţi să rămână pentru o perioadă într-un lagăr special de muncă, acestuia i s-a dat repede drumul. El s-a întors teafăr în locul de unde fusese îmbarcat, la Iaşi. Bărbatul a putut dovedi faptul că nu e evreu printr-un act de cununie pe care îl avea la el.
Vă prezentăm fragmentul ce face referire la "rătăcitul" printre evrei din documentul aflat la Arhivele Naţionale! Este vorba despre procesul verbal datat 30 iunie 1941 semnat de primarul localităţii Podu Iloaiei şi predat Prefectului judeţului Iaşi. "...Din totalul de 1973, câţi au fost luaţi în primire de către delegatul Prefecturii Iaşi, s-a înregistrat un număr de 1198 de decese şi 776 de supravieţuitori, dintre care unul Marcu Traian, român şi creştin - dovada stabilindu-se pe baza actului de cununie eliberat chiar de preotul paroh din Podu Iloaiei No. 47/940. Acesta a fost lăsat liber să se întoarcă acasă, iar restul de 775 de evrei au fost carteruiţi la coreligionarii lor din Podu Iloaei..."