x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje EXCLUSIV. Cum s-a ratacit Ceausescu in padure cu cateva luni inainte de Revolutie

EXCLUSIV. Cum s-a ratacit Ceausescu in padure cu cateva luni inainte de Revolutie

de Cristinel C. Popa    |    05 Aug 2015   •   17:42
EXCLUSIV. Cum s-a ratacit Ceausescu in padure cu cateva luni inainte de Revolutie

Povesti de vacanta la fosta cabana de vanatoare a dictatorului. A fost una dintre cabanele preferate ale lui Ceausescu! Cabana de Vanatoare Poieni este situata pe raza Ocolului Silvic Ciurea, foarte aproape de Iasi. Inconjurata de paduri, intr-un mediu retras. Locuri de o frumusete coplesitoare. Paduri, pasari.

In fiecare an, sute de vanatori din alte tari vin la fosta cabana a lui Nicolae Ceausescu si iau urma salbaticiunilor prin padurile din zona Iasiului. In padurea din Dobrovat vaneaza sute de englezi, spanioli, portughezi. Ei platesc mii de euro si pleaca acasa cu trofee superbe.

Aici poti locui in camera unde a innoptat Ceausescu, poti lua masa acolo unde s-a hranit dictatorul, iti poti clati ochii acolo unde se odihnea cu mare placere fostul presedinte al Republicii Socialiste Romania. Cabana are dotari moderne, opt camere, cu baie proprie sau comuna si o sala de protocol mare ce poate fi folosita pentru servirea mesei, dar si pentru desfasurarea unor conferinte.

Cu amenajari exterioare speciale, se pot organiza frumoase serbari campenesti, asa cum facea odata si cel dintai vanator al Romaniei, primul om in stat, presedintele Nicolae Ceausescu. Cum ati aflat deja, destinatia descrisa este fosta cabana de vanatoare a lui Ceausescu, acum aflata in administrarea directiei silvice locale.



“Cabana se poate inchiria, trebuie vazut ce anume doriti, daca vreti numai cateva camere sau totul. Sunt posibilitati foarte bune, un cadru natural minunat. Da, da, domnule, este vorba despre fosta cabana de vanatoare a lui Ceausescu! A venit aici chiar inainte de Revolutie. Daca sunteti din Iasi, veniti la cabana, iar personalul de acolo va indruma ce variante aveti pentru a inchiria, se pot organiza evenimente, ce doriti”, a spus Toader Bordeianu, lucrator la Directia Silvica Iasi.

Povesti vanatoresti cu Ceausescu in prim-plan


Lucratorii silvici spun ca ultima oara cand a ajuns dictatorul la Iasi au stropit boschetii si copacii din Iasi cu o substanta verde, ca sa arate mai frumos. Pe drumul catre Dobrovat, la o aruncatura de bat de Iasi, in mijlocul padurii seculare, se afla fosta cabana de vanatoare a lui Ceausescu. Specialistii spun ca este cea mai frumoasa cabana de vanatoare de acest fel din tara, datorita stilului rustic al arhitecturii.



Pana acum un sfert de veac, oamenii obisnuiti nu aveau voie nici macar sa se apropie de cladire, daramite sa se distreze aici. In acest loc se odihnea Ceausescu, atunci cand venea "la cerb", dupa cum isi aminteste unul dintre padurari: "Niciodata Ceausescu nu a vanat cerb la Poieni, doar ii admira, mult ii mai placea sa-i priveasca. Avea chiar si un cerb preferat, pe care l-a botezat Flueraru, era trofeu de aur, dar nu l-a impuscat. Dupa ‘90 au avut altii grija sa-l impuste si sa-l manance. El venea doar la vanatoare la mistreti, dar vana pe fondul de la Bunesti. Era un foarte bun vanator si foarte bun tintas. Cei care spun ca imbata animalele sau ca le ingrasa, ca sa nu mai poata fugi, sunt niste mincinosi. Ceausescu vana de-adevaratelea. Ultima oara a venit aici pe 14 septembrie 1989”.

Insa cabana de vanatoare de la Poieni l-a gazduit de doua ori, in 2000, si pe presedintele Emil Constantinescu.

Ceausescu s-a ratacit in padurea Poieni


Padurarul spune ca era frumos si cald in toamna lui ‘89, cand a venit ultima oara Ceausescu. "Atunci, inainte de deschiderea anului scolar, Ceausescu a venit pentru ultima oara la Iasi. Dupa manifestarile de la Prefectura, a mers la Casa de Oaspeti de pe Bucium. Si cum statea el acolo, ce-i trece prin cap? Sa vina si la Poieni, sa vada cerbii, ca tare ii mai erau dragi. Si a venit doar el, cu Elena Ceausescu, cu cei doi caini - de care nu se desparteau niciodata - si cu fostul comandant al Militiei, Plesa. Ajunge el la cabana si o lasa pe Elena cu cainii, in compania bucateresei Anuta, cu care a schimbat impresii, iar el pleaca la observator, in Poiana Alexandroaia, ca sa vada cerbii.



El si Plesa, nimeni altcineva - cei din unitatea Antitero au aflat dupa. Era asa, catre seara. In observator, seful de district, seful de ocol si padurarul beau tulburel, mancau nuci si jucau table, cand numai ce se trezesc la usa cu Plesa, care le spune ca a venit tovarasul Ceausescu. Nici nu termina Plesa vorba, ca in incapere isi face aparitia Ceausescu. Hai sa mergem sa vedem cerbii, le cere presedintele, iar ei, inlemniti, abia se puteau misca. Cred ca de spaima ce le-a fost, nici nu mai stiau pe unde sa mearga. Si cum mergeau ei asa, inspaimantati si asudati, s-au ratacit. De-acum se facuse noapte si nu mai ajungeau la cabana. Seful de ocol era innebunit si tot aprindea lanterna, ca sa vada pe unde merge. Plesa ii tot zicea s-o stinga. El nimic: o aprindea, o stingea, o aprindea, o stingea - de emotii ce avea, de parca facea cuiva semnale luminoase. Pana ce Plesa nu i-a spus ca-l impusca pe loc daca nu termina, nu a lasat lanterna in pace."

Seful Antitero a facut taras prin padure

"Seful unitatii Atitero de pe vremea aceea era Florin Vezeteu, care la randul lui era innebunit ca Ceausescu a iesit din perimetrul pe care ei il controlau. Si pentru ca nu puteau altfel si musai trebuiau sa-i asigure protectie presedintelui i-au asigurat-o taras. Era intuneric si daca mergeau in picioare puteau fi confundati cu niscaiva atentatori la viata presedintelui. Si, asa, taras, fara sa faca vreun zgomot, au umblat si ei prin intunericul padurii pana ce Ceausescu a ajuns iar la cabana. Ei, s-a prins el ca l-a ratacit calauza, dar nu i-a spus nimic si nici nu s-a temut. Ceausescu era curajos, nu se temea. Cand a ajuns la cabana, toata lumea a rasuflat usurata. A doua zi, impricinatii se asteptau sa fie demisi, dar n-a fost asa, ba chiar Ceausescu a facut haz de intamplare si mai ales de spaima lor. Asta am aflat-o oleaca mai tarziu, de la conducerea judetului."

Cabana, introdusa in circuitul turistic

Incepand din 2008 cabana de vanatoare a lui Ceausescu a fost introdusa in circuitul turistic, asa cum, de altfel, au fost introduse toate cabanele din tara, ce apartin de Romsilva. In acel moment, decizia a starnit un val de profunda nemultumire. Cei mai multi dintre lucratorii Romsilva au militat impotriva privatizarii unora dintre activitatile Directiilor Silvice.

Au crezut ca aceste obiective vor incapea pe mana unor potentati ai vremuii, asa cum s-a intamplat de multe ori cu alte obiective importante. Aceste cabane ale Directiilor Silvice au devenit atragatoare multora, fiind importante, atat ca obiectiv in sine, cat si ca amplasament, pentru ca sunt construite intr-un ambient ideal: in padure. Directia Silvica dispune doar de trei cabane la Iasi: cea de la Poieni (fosta cabana de vanatoare a lui Ceausescu), una la Bunesti si alta la Crivesti.



Dintre toate, prima care a indeplinit conditiile pentru a fi introdusa in circuitul turistic a fost cea de la Poieni.

De cand a fost introdusa in circuitul turistic, fosta cabana de vanatoare a lui Ceausescu poate fi inchiriata cu ora, iar rezervarile se fac si on-line. Cabana a fost clasificate la trei stele (flori). Potrivit normelor in vigoare, din mai 2008, acestea trebuie sa fie deservite de personal de specialitate calificat pentru aceasta, iar cel care le administreaza trebuie sa fie absolventul unui curs de conducator de pensiune.

Cabana de la Poieni nu duce lipsa de clienti. Amplasata intr-un cadru magnific, este ideala pentru petrecerea nu numai a unui sfarsit de saptamana sau a unui concediu, dar si pentru nunti, banchete ori diverse intruniri. Pe aici a trecut nu doar Ceausescu, ci si domnitorul Stefan cel Mare, cu sute de ani in urma, atunci cand a dat purtat batalia de la Dobrovat.

×
Subiecte în articol: nicolae ceausescu revolutie ratacit pădure