x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Impresionanta poveste a vieţii milionarului sibian Ilie Vonica

Impresionanta poveste a vieţii milionarului sibian Ilie Vonica

de Eliza Popa    |    05 Iun 2014   •   16:46
Impresionanta poveste a vieţii milionarului sibian Ilie Vonica

Moartea năpraznică a unui om, indiferent de numele său de bogăţia lui, impresionează semenii. Ilie Vonica, patronul Grupului de firme Polisano, a murit marţi în condiţii încă neelucidate. Ziua în amiaza mare, s-ar fi aruncat de pe acoperişul casei. O vilă din Sibiu, dar nu un zgârie-nori. Era casa pe care şi-a dorit-o, spun apropiaţii săi. Nu era opulentă, nu sarea în ochi, semăna cu multe alte vile care fac din Sibiu un oraş echilibrat, fără stridenţe, care îşi prezintă însă bunăstarea cu eleganţă.

Modest, deşi foarte bogat
Ilie Vonica a fost un om modest, discret şi foarte bogat. Averile stârnesc invidii, nasc multe curiozităţi şi îl pun mereu în centrul atenţiei comunităţii.
Merg de câteva ori pe an în Sibiu şi în urmă cu ceva timp mi-a atras atenţia numele unei firme pe care o întâlneam tot mai des în oraş. Polisano. Centre de analize, apoi cabinete medicale, farmacii într-un lanţ, un spital, apoi o fabrică de medicamente. Totul era o afacere de familie devenită tot mai extinsă şi a cărei notorietate impunea numele Vonica în industria de sănătate. Afacerile au căpătat o recunoaştere la nivel naţional când Polisano a depăşit prima sută de milioane de euro. Acum ating 300 de milioane, iar în acest holding extins şi în constructii, turism, vânzări de automobile lucrează peste 2.000 de oameni.

Un medic respectat
Despre Vonica se vorbea cu respect în oraş, aparent duşmăniile l-au ocolit. În jurul lui se ţesea povestea de succes a unui medic devotat meseriei şi pacieţilor, a sibianului get beget care este fala oraşului şi îşi ajută semenii şi comunitatea. Intrase în circuitul naţional al performanţelor profesionale când a deschis o clinică de chirurgie cardiacă şi se anunţa intrarea în producţie a fabricii de medicamente pentru oncologie. Atentie, domeniul este bine păzit de marii producători, nou-veniţii îşi fac loc cu greu în această afacere de câteva sute de milioane la nivelul României şi de zeci de miliarde în Europa.

Strivit de disperare
Bomba a căzut în urmă cu două-trei săptămâni, când a izbucnit scandalul reţetelor false de la Fundeni. Ea a explodat chiar în familia Vonica, soţia magnatului fiind arestată. Cursul dur al anchetei şi proceselor pentru scoaterea din arest a Ioanei Daniela Vonica l-a copleşit pe doctorul Ilie Vonica. Disperarea l-a strivit, procurorii au fost mai puternici dacât cea mai feroce concurenţă. Medicul ginecolog care mergea în fiecare zi la consultaţii, aşa cum a făcut-o din prima zi de profesie a fost dus în stare gravă la propriul spital. Cu răni care i-au fost fatale. Ilie Vonica a murit după ce a fost operat în cel mai nou spital al său, fiind adus în stare foarte gravă de o ambulanţă SMURD, cu ruptură de vase principale de sânge.
Înainte de sinucidere, Ilie Vonica a redactat o scrisoare de cinci pagini, în care aminteşte de scandalul reţetelor false, afirmă surse familiarizate cu cazul acestuia.

Poveste de dragoste demnă de film
O altă anchetă se află în curs, varianta sinuciderii ar fi cea mai comodă pentru criminalişti şi motiv de reflecţie pentru magistraţii care cred că se apropie de adevăr încătuşând oamenii cu uşurinţă.
Un fapt tulburător care dă o turnură şi mai tragică destinului medicului sibian, care avea o experienţă de peste trei decenii în imperiul alinării suferinţelor şi al aducerii pe lume a mii de copii. Este marea poveste de dragoste care i-a unit pe soţii Vonica din momentul când s-au cunoscut. În 1982, Ilie Vonica ajungea în Sibiu, după absolvirea Medicinei la Timişoara. Ilie şi Ioana Daniela s-au plăcut din prima privire.
Ioana Daniela, şi ea din aceeaşi nobilă profesie, trebuia să ceară acordul părinţilor. În Mărginimea Sibiului obiceiurile, tradiţia ţin vigoarea familiilor româneşti de secole. Tatăl Danielei, un respectat medic din Sălişte, avea o rezervă faţă de alesul fiicei. Tinerii au obţinut până la urmă binecuvântarea părintească. Motivul pentru care victoria sentimentelor a fost mai grea pleca de la un moment nefericit din studenţia lui Ilie Vonica. Într-un acciden de tren şi-a pierdut ambele picioare. Infirmitatea a fost depăşită cu ajutorul unor proteze. Tehnica a făcut minuni, alăturată voinţei de fier a tânărului medic şi proaspăt soţ. În ultimii ani puţini îşi dădeau seama că Ilie Vonica nu avea picioare.
Iubirea pentru Ioana Daniela a fost aceeaşi, de la prima lor întâlnire şi până în ultima zi de viaţă a lui Ilie Vonica. Doar arestul acesteia a întrerupt obiceiul de a-i oferi un frumos buchet de flori în fiecare zi soţiei. Acea femeie care l-a făcut să nu simtă că este un infirm.

×
Subiecte în articol: ilie vonica