x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Omul lui Dumnezeu alungat de oameni

Omul lui Dumnezeu alungat de oameni

de Alex Nedea    |    31 Mar 2016   •   13:13
Omul lui Dumnezeu alungat de oameni

Deși caterisit din motive controversate de către ierarhii săi, un preot cu har din Constanța continuă să-l slujească pe Dumnezeu mai bine decât mulți dintre „Înalt-preasfințiții” Bisericii Ortodoxe Române. Aruncat în stradă și lăsat fără venituri, omul ajută mai departe zeci de tineri cu dizabilități.

La începutul anilor 90 părintele Nicolae Picu avusese un vis: să înalțe o biserică care să ajute  oameni și prin caritate, nu doar prin rugăciune. Așa că s-a pornit să construiască din donații de la prieteni un locaș de cult din lemn și un așezământ social pe un teren obținut în cel mai important parc al Constanței. Biserica urma să susțină financiar așezământul.

 

A clădit mai mult decât ziduri

Au urmat ani grei pentru părintele Picu, ani în care nu a fost niciodată sigur dacă îi vor ajunge toate cele trebuincioase: dacă vor mai fi sponsori, dacă vor mai fi bani, dacă va mai fi vreme.  Își întinsese lângă șantier un cort militar în care și-a improvizat o capelă unde să-l slăvească pe Dumnezeu. Iar Domnul la care se ruga avea să îi arate în curând că are pe cine se bizui, chiar dacă viitorul avea să fie unul sumbru. Încărcat de grijile șantierului, părintele a căzut într-o zi din picioare, la nici doi ani de la demararea construcției. Accident vascular cerebral a fost verdictul și o operație cu șanse minime de reușită ar fi fost salvarea. Și totuși miracol s-a petrecut și a fost readus în lumea celor vii. Suferind cum era, a continuat să-și clădească mai departe visul. Trei ani mai târziu în parc s-a ridicat mândră o biserică maramureșeană înaltă de 260 de metri. Iar părintele s-a apucat imediat și de centru, așa cum își promisese de la început. Voia să ridice mai mult decât niște pereți cu turlă până la cer. Își dorea, scrie în statutul asociației, „clădirea unei societăți a dragostei şi a carității”. Patru ani mai târziu ajutorul pentru centru social sosise de la mii de kilometri depărtare, de la enoriașii unei biserici luterane din Suedia care au contribuit cu cu 54.000 de euro pentru ridicarea așezământului lângă biserică. Imediat după aceea în jurul părintelui Picu și-au găsit liniștea sute de copii și tineri cu dizabilități. Veneau aici, luau masa, primeau îngrijire medicală și, ce era mai important, învățau să aibă încredere în ei și să facă lucruri de care unii se îndoiau că le pot face. Când totul a fost gata au urmat ani când părintele Nicolae Picu a crezut că în toată marea asta de fapte bune, niciun rău nu se poate revărsa. Dar avea să se înșele.

 

Când biserica e privită cu „ochiul dracului”

Din spusele enoriașilor, biserica centrală a părintelui Picu ar fi atras atenția celor de la Arhiepiscopia Tomisului. Cu cele 300 de cununii și botezuri ce se săvârșeau aici într-un an, devenise una din cele mai bogate parohii din oraș, cu venituri contabilizate de 200 de mii de lei. În anul 2010 Arhiepiscopia Tomisului sfințește lăcașul de cult și imediat mai apoi preotului i se cere să doneze Bisericii clădirile pe care le zidise cu atâta trudă și care se aflau în patrimoniul Asociației înființate de el în 1993 și în numele căreia primise donațiile. Dar părintele nu avea cum ceda căci așezământul era construit din banii suedezilor cu care avea un contract ce nu putea fi încălcat. Dar motivele astea nu au contat. Așa că membrii Arhiepiscopiei cu Înalt-preasfințitul Teodosie în frunte au decis caterisirea sa pe motiv că „a înstrăinat bunurile Biserici”. Motivul care a dus la alungarea preotului Picu e cel puțin bizar și ar fi putut duce inclusiv la demiterea Înalt-preasfințitului. Căci mai marele ierarh cu puțin timp înainte trecuse bunurile aducătoare de venit ale unei mănăstiri din comuna natală pe numele unei asociații deținute de rudele sale. Astăzi,reprezentanții Arhiepiscopiei spun că sancțiunea preotului ar fi fost legitimă mai ales că în urma controalelor Arhiepiscopiei „s-au semnalat o serie de nereguli cum ar fi nejustificarea din punct de vedere legal a sumei de 1.346.549,03 lei”. În replică, reprezentanții asociației spun că suma aceasta fusese  cheltuită în ultimii 14 de ani pentru acțiunile de binefacere ale Asociației, pentru mâncarea copiilor și pentru taberele acestora și că aveau acte care să dovedească acest lucru. „ Această sumă era știută de către Arhiepiscopie pentru că în fiecare an aveam controale de la ei”, spune astăzi fiul preotului Picu, Victor care a fost și juristul care a apărat interesele asociației în lupta cu Arhiepiscopia.

 

Iertarea celor care nu l-au iertat

După ani lungi de procese, astăzi instanța s-a pronunțat. Asociația a rămas în mod bizar fără biserică dar păstrează clădirea așezământului social. Preotul Picu, alungat din biserică și rămas fără venituri, s-a zbătut cât a putut să obțină finanțare ca să acopere golul din buget, astfel încât tinerii cu dizabilități să nu fie afectați.  Îi aduce mai departe cu un microbuz în fiecare zi la centru, le servește aceeași masă și le ține lecții despre cât de capabili sunt. „Așa copii, arătați-vă măiestria! Să demonstrați oamenilor că puteți face ceva și, Slavă Domnului, puteți! Cât de neputincioși vă cred unii, voi de fapt puteți face!”, îl auzi pe părinte spunându-le cu voce blândă, aplecat asupra unei mese unde tinerii stau de jur împrejur făcând figurine artizanale. Așa a reușit părintele să treacă peste amarul pricinuit de ierarhii săi, pe care astăzi i-a iertat și împotriva cărora nu vrea să vorbească. „Dacă nu aș fi putut ierta, nu m-aș fi regăsit în funcția de creștin mai întâi și apoi de preot”. Și Domnul Iisus a iertat totul iar Domnul Iisus e motorul vieții noastre”.

 

 

„Așa copii, arătați-vă măiestria! Să demonstrați oamenilor că puteți face ceva și, Slavă Domnului, puteți! Cât de neputincioși vă cred unii, voi de fapt puteți face!”

 

200.000 de lei sunt veniturile anuale ale Bisericii puse pe picioare de părintele Picu. Astfel, aceasta de devenit una dintre cele mai bogate parohii din Constanţa

 

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului spun că sancțiunea preotului ar fi fost legitimă mai ales că în urma controalelor Arhiepiscopiei „s-au semnalat o serie de nereguli cum ar fi nejustificarea din punct de vedere legal a sumei de 1.346.549,03 lei”.

×