x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Unicat poate chiar la nivel planetar! Românul care a MURIT în 2034, dar trăieşte la Iaşi

Unicat poate chiar la nivel planetar! Românul care a MURIT în 2034, dar trăieşte la Iaşi

de Cristinel C. Popa    |    31 Mar 2015   •   19:56
Unicat poate chiar la nivel planetar! Românul care a MURIT în 2034, dar trăieşte la Iaşi

“Sfântul” Vasile de la Cimitirul Sfântul Vasile! Aşa îl putem numi pe omul care, deşi are trecut pe cruce anul morţii - 2034, trăieşte bine-mersi astăzi. Poate că a înviat, ca Iisus, ar putea spune unii. O fi vreun sfânt picat din viitor! Născut în 1954, antrenorului de box ieşean Viorel Soroceanu nu i-a venit încă sorocul!, în ciuda faptului că inscripţia de la cimitir îl dă ca fiind mort…încă din anul…2034 (sic). La iniţiativa sa, pe piatra cavoului, s-a inscripţionat: decedat 6 noiembrie 2034. De ce 2034 şi de ce e trecută până şi ziua şi luna am aflat chiar de la el. Data morţii e în semn de omagiu antrenorului său. “Maestrul meu a plecat în lumea celor drepţi pe 6 noiembrie 2000, iar eu vreau să trăiesc până pe 6 noiembrie 2034. Adică să ajung la 80 de ani, ca şi el, dar cine ştie, pot muri şi mâine sau poimâine. Vorba aceea, când s-a terminat aţa de pe mosor nu mai ai ce să faci”, a spus Soroceanu încă din 2001, anul când a comis “tărăşenia”. Antrenorul este cunoscut în lumea sportivă ca fiind unul dintre cei mai trăsniţi boxeri şi antrenori de box din România. În 2001 el şi-a construit în Cimitirul “Sfântul Vasile” din Iaşi un monument funerar în formă de ring de box şi pe care a trecut şi ziua, luna şi anul morţii, de care vorbirăm. El a motivat atunci gestul său prin pasiunea sa pentru box. Dorea într-un fel să lase o amintire urmaşilor, să arate faptul că a fost sportiv. Am stat de vorbă cu el recent, pentru a rememora acel moment. “E o situaţie ce ţine de trecut. Am trecut peste el”. L-am întrebat dacă nu au fost oameni din ţară care să critice gestul său de atunci. “Nu, nu m-a criticat nimeni, doar în glumă. Dar până la urmă şi cei de la Cimitirul Săpânţa din Maramureş scriu pe cruci fel de fel…”, a mai spus Viorel Soroceanu care e mulţumit că, în continuare, activitatea în box merge bine la Iaşi. “Ca întodeauna, banii sunt o problemă. Însă tinerii se îndreaptă către acest sport, sălile sunt pline, iar rezultatele, pe măsură. Recent ne-am întors cu un onorant loc trei de la campionatele naţionale de juniori, concurs ce a avut loc de puţin timp la Buzău”, a spus antrenorul Viorel Soroceanu. Antrenorul de box Viorel Soroceanu are în spate o activitate sportivă foarte bogată. În aproape trei decenii de antrenorat mai are puţin şi ajunge la 20 de campioni naţionali şi mai bine de 30 de medaliaţi la campionatele naţionale şi internaţionale, atât la juniori, cât şi la seniori.

Întâlnire cu monumentul ce ţine de viitor
Am căutat unde se află cavoul antrenorului Soroceanu. Un funcţionar al cimitirului mi-a dat adresa la telefon. E într-o parcelă din apropierea administraţiei, undeva la mijloc, printre multe alte cavouri. Nimeni nu ar părea contrariat la văzul unui astfel de mormânt. Doar pe crucea de marmură iese în evidenţă anul bizar: 2034, acum conturat cu un fel de pix. Pentru că după o perioadă de la inscripţionare cineva a încercat să acopere data morţii, dar nu a reuşit (vezi foto). Mai mult decât atât, Soroceanu era cât pe ce să dea peste cap “proorocirea” sa că va muri la fel ca antrenorul său, la 80 de ani, în 2034! Pe fondul unor probleme pe care le avea la Sala Voinţa, el a încercat să se sinucidă. A fost găsit cu venele tăiate, într-o baltă de sânge, de cunoscuţi. A trecut şi peste acest impas. “A fost un incident neplăcut, dar a trecut deja. Erau probleme. La Sala Voinţa s-a întâmplat”, a spus el cu câteva zile în urmă. Cu ani în umă Soroceanu încerca să explice cum a ajuns la acest gest. Bărbatul a susţinut că a făcut astfel de năzbâtii şi când era mult mai tânăr. “Făceam lucruri ieşite din comun încă de pe vreme când boxam. Familia mea, copiii, dar mai ales soţia cunosc acest lucru. În tinereţe, pe când boxam la gală în străinătate, am protestat atât de vehement pentru rezultatul nefavorabil, încât am ajuns să fiu anchetat de poliţie, şi asta înainte de 1989 când, ştie toată lumea, trebuia să fim cu toţii cuminţi. Dar am făcut acest gest din admiraţie pentru Iosif Mathias, iubitul meu antrenor. Însă, de ce să nu recunosc, m-aş mulţumi să trăiesc 80 de ani, atât cât a trăit şi el. Este, într-un fel, un fel de sfidare a morţii. De aceea am trecut pe cruce 2034, anul în care ar urma să am 80 de ani”, a spus el.

Ceartă cu administraţia cimitirul pentru a trece 2034 ca an al morţii
El şi-a amintit cum s-a întâmplat atunci când a pus pe meşter să sculpteze pe soclul cavoului acel an din viitor. A ieşit cu încurcături la cimitir. Meşterul a refuzat să încresteze în piatră acel an. El a crezut că Soroceanu glumeşte. Apoi, văzând că nu-i aşa, a încercat să-i satisfacă dorinţa şi a încercat să găsească o soluţie pentru a nu încălca regulamentul cimitirului. S-a dus la administrator să-i ceară avizul. Şi l-a primit în cele din urmă. De asemenea, Soroceanu a povestit şi cum au reacţionat cunoscuţii atunci când s-a întâmplat acest lucru. Gestul a stârnit confuzie. “Soţia şi copiii nu s-au mirat prea tare. Însă unii dintre colegi au intrat la bănuieli. Alţii s-au îngrijorat şi mi-au dat telefon să vadă dacă nu cumva am dat colţul, dar majoritatea s-au distrat”, a mai spus năstruşnicul proprietar al cavoului unic din Iaşi. De fapt, dragi cititori, aţi mai auzit de vreun mormânt în care anul decesului să fie trecut undeva dincolo de 2015?

…Am părăsit cavoul familiei Soroceanu din Cimitirul Sfântul Vasile din Iaşi cu gândul la cei care nu mai sunt. Privind cifrele 3 şi 4 cioplite pe soclul de marmură m-am întrebat oare cum vor fi ele transformate. Din cifra trei nu poţi face decât opt, dar e prea îndepărtat! Doar Dumnezeu ştie. Să trăim şi vom vedea! Însă dragi români care doriţi să vizitaţi Iaşul. Nu uitaţi: în cimitirul Sfântul Vasile din Iaşi există o persoană care a murit în viitor! Unicat poate chiar la nivel planetar!

×