Dr. ing. Adrian Stoica este unul dintre cei mai creativi cercetatori de la NASA specializat in robotica si tehnologii avansate pentru sistemele autonome. Conduce un departament al Laboratorului NASA ce a dezvoltat o tehnologie revolutionara de identificare prin satelit a persoanei dupa caracteristicile mersului si umbrei sale.
Analiza prin biometrie a umbrelor este o tehnologie ce conduce la identificarea locatiilor unde se ascund teroristii. Implementata de Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California (NASA), a contribuit la identificarea si capturarea teroristului numarul unu al lumii, Osama Bin Laden. Povestile cu informatori pakistanezi care au oferit detalii serviciilor secrete americane sunt adevarate, insa ele au functionat in paralel cu munca sustinuta a "ochilor inteligenti ai satelitilor' ce au scanat in mod revolutionar zona respectiva. Tehnica de analiza a mersului e reprezentata de un program ce invata felul de a pasi a fiecarui om.
Se pune accent in special pe formele corpului, pe masurarea caracteristicilor, a lungimii si a ritmului de mers ale persoanei vizate. Sunt izolate umbrele in miscare si utilizand datele avute in prealabil, prin comparatie, se face o identificare. Prin corectarea umbrelor ce apar in profilul persoanei observate de camera si a profilului alungit sau micsorat al corpului respectiv si in baza analizei mersului acelei persoane se ajunge la un rezultat pozitiv. Inginerul roman dr. Adrian Stoica, cel care a condus echipa ce a realizat asa ceva, a recunoscut faptul ca tehnica mentionata ofera un potential mare de recunoastere de la distanta si la o rezolutie mica, chiar si atunci cand alte date biometrice ar putea sa nu fie perceptibile. Inovatia romanului a fost apreciata de cercetatorii de la MIT, Universitatea Columbia si Georgia Tech care s-au raliat proiectului.
Programul poate ajuta la detectarea copiilor disparuti
Doctorul inginer roman Adrian Stoica este primul om din lume care a dezvoltat o tehnologie de invatare a robotilor de a functiona pe baza de mimetism. Cu alte cuvinte i se arata, i se induce robotului miscarile pe care trebuie sa le faca e care "invatatorul' – fiinta umana. Programele de identificare a traiectoriei umbrei se bazeaza tocmai pe "invatarea' de catre un soft special a "amprentei' in mers a persoanei respective. Pe baza acestei informatii programul este menit de a gasi "amprenta' respectiva intre milioanele de "umbre' de mers inregistrate de sateliti. Ingeniosul program poate fi utilizat intr-o gama larga de aplicatii. O eventuala folosire in folosul Romaniei a acestei aplicatii este foarte nimerita in detectarea copiilor disparuti. Proiectul a fost prezentat la diferite conferinte privind tehnicile de securitate si a fost deja primit cu entuziasm de comunitatea stiintifica internationala.
Tehnologia dezvoltata de Cristea este atat de ingeniosa, incat eventualii teroristi urmariti nu au nicio sansa daca se deghizeaza sau circula in diferite locatii. Mersul lor, prin umbra inregistrata, ii va da de gol oriunde s-ar afla.
Profil
Dr. ing. Adrian Stoica este angajat al principalei agentii spatiale a lumii, NASA. El face parte din elita stiintifica care lucreaza la Laboratorul Nasa "Jet Propulsion Laboratory', liderul mondial in explorarea spatiului prin sisteme robotice. Aici sunt derulate cele mai indraznete proiecte de explorare spatiala. Dr. ing. Adrian Stoica are 23 de ani de experienta in cercetare, 100 de lucrari publicate, cinci inventii premiate. A primit premiul "Lew Allen" pentru Excelenta in Cercetare. El este primul om de stiinta din lume care a initiat invatarea robotilor pentru functionare prin metoda de imitatie a invatatorului uman. Absolvent al Universitatii Tehnice "Gh. Asachi' din Iasi (1986) si doctorand la "Victoria University', Melbourne, Australia (1996), dr. ing. Adrian Stoica a urcat pana la cea mai inalta treapta in cercetare "Senior Research Scientist" in cadrul Jet Propulsion Laboratory – NASA, el fiind si managerul grupului de Advanced Robotic Controls ce se ocupa cu controlul avansat al robotilor din cadrul JPL.
"JPL este cea care a raspuns in 1958 URSS-ului care lansase primul satelit Sputnik. Statele Unite au raspuns atunci cu Explorer 1, un satelit stiintific proiectat si pregatit la Jet Propulsion Laboratory si lansat cu o racheta a echipei lui Wernher von Braun. In ianuarie 1959 a fost creata Agentia Nationala pentru Aeronautica si Astronautica - NASA, care integra un numar de laboratoare si baze experimentale, iar JPL a fost primul departament inglobat in noua agentie', preciza cu ani in urma inginerul Stoica jurnalistilor care il intervievau. El este angajat atat al NASA, cat si al Universitatii Caltech, care este in stransa legatura cu NASA, la universitate avand printre colegi opt laureati Nobel. "Pentru a intelege mai bine cat de special este acest loc, trebuie sa spun ca laboratorul are 5.500 de angajati, dintre care circa jumatate cu doctorat, si beneficiaza de un buget anual de aproape doua miliarde de dolari.
Inca de la lansarea primului satelit american, Explorer, JPL este liderul american si, de fapt, mondial in explorarea spatiului cu sisteme robotice. Misiunile spatiale actuale includ 10 sateliti observationali ai Pamantului, misiuni catre Saturn si Jupiter si un satelit care a depasit sistemul nostru solar. In plus, aici este si centrul de comanda al tuturor satelitilor interplanetari, intr-o retea cu antene dispuse in California, in Spania si in Australia, pentru a asigura o acoperire continua', mai preciza dr. ing Adrian Stoica.
Cyborgi si pronosticuri optimiste in medicina
Managerul grupului de Advanced Robotic Controls (controlul avansat al robotilor - n.r.), in cadrul sectiei de robotica a JPL, este mandru de realizarile sale cu ajutorul unui colectiv deosebit. Se bucura de faptul ca e liderul "unui grup ai carui membri comanda zilnic robotii pe Marte si proiecteaza noi sisteme autonome, de la mici submarine care sa exploreze posibilele oceane de sub gheata uneia dintre lunile lui Jupiter, pana la navigatia de aerostate, un fel de baloane dirijabile care sa exploreze atmosfera lunii "Titan", a planetei Saturn', preciza inginerul roman presei avide de informatii, inclusive celei americane. In ce priveste viitorul tehnologiilor umane el este foarte optimist. "Va fi posibila inlocuirea partilor afectate din corpul uman, incepand de la cresterea de tesuturi vii "la comanda' - oase, cartilaje, piele si pana la organe complete, care vor elimina dependenta de transplanturi de la alte persoane.
Robotica si informatizarea mediului vor oferi, de asemenea, optimizari si asistenta in viata de zi cu zi in urmatoarele decenii. Folosirea de proteze netraumatice, monitorizarea organismului prin diferiti senzori, medicina personalizata si eliberarea automata in organism a medicamentelor necesare, prin capsule deja ingerate sau implantate, vor fi, de asemenea, lucruri obisnuite'. "Eu cred ca robotii, in ceea ce priveste modul "metalic-mecanizat' in care au evoluat de la inceputuri, sunt doar o faza intermediara. Se va ajunge la hibrizi cibernetici si deja sunt experimente in care sisteme vii sunt controlate de catre roboti/calculatoare si invers. Acesti hibrizi vor oferi capabilitati mult peste cele ale robotilor actuali. Ei vor fi o alta tehnologie a viitorului, in paralel si in combinatie cu sistemele vii modificate genetic', adauga el.
"Odata cu imbatranirea populatiei si aducerea la un nivel inalt de calitate a vietii, robotii au un rol asistativ. Sunt proiecte pilot, pe langa cele de cercetare, de exemplu, in case de batrani sau in anumite spitale din Statele Unite, in randul celor cu Alzheimer sau in randul celor care si-au pierdut memoria in urma unui incident. Robotul nu are aceeasi lipsa de rabdare in a repeta mecanismele pe care utilizatorul trebuie sa le invete. Japonia e practic liderul mondial in domeniul acesta si multe din proiecte au luat fiinta din cauza fenomenului de imbatranire a populatiei', a continuat ieseanul. In ce priveste chirurgia asistata robotic lucrurile vor merge mult mai departe. "Combinatia dintre aparatura care permite vizualizarea si alte facilitati menite sa corecteze imperfectiunea umana, cum ar fi tremuratul mainii chirurgului, fac posibile interventii chirurgicale de mare finete si la scara de microni'. Din pacate, costurile acestora sunt inca foarte mari.