x close

Statul pierde meciul cu firmele duty-free

0
Autor: Adrian Mogos 23 Ian 2008 - 00:00
Statul pierde meciul cu firmele duty-free


FILIERÅ - În România, lobby-ul se face fără jenă, cu sacoă a cu valută
Zeci de milioane de pachete de ţigări au fost vândute în numai câteva luni la magazinele duty-free de la graniţa cu Serbia, în special la Stamora Moraviţa şi Porţile de Fier. Legislaţia s-a înăsprit, dar este încă permisivă. Jocul de-a şoarecele şi pisica dintre autorităţi şi duty-free-uri pare să fi fost câştigat de comercianţi.FILIERÅ - În România, lobby-ul se face fără jenă, cu sacoă a cu valută
Zeci de milioane de pachete de ţigări au fost vândute în numai câteva luni la magazinele duty-free de la graniţa cu Serbia, în special la Stamora Moraviţa şi Porţile de Fier. Legislaţia s-a înăsprit, dar este încă permisivă. Jocul de-a şoarecele şi pisica dintre autorităţi şi duty-free-uri pare să fi fost câştigat de comercianţi.


Fenomenul contrabandei şi al traficului cu ţigări este amplu şi va fi ţinut tot mai greu sub control, o sursă de ţigări ilegale de pe piaţă fiind magazinele duty-free, din punctul de vedere al lui Iulian Butnaru, şeful Direcţiei Accize din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor. El a mai arătat că s-a lovit de reprezentanţii Ministerului Justiţiei atunci când, la modificarea Codului Vamal, s-a cerut ca definiţia de contrabandă să fie modificată, după modelul francez, urmând să fie inclusă şi trecerea prin punctul de frontieră cu ţigări sau alte produse ascunse sau disimulate. Conform legii, produsele ascunse sunt cele mascate, iar cele disimulate sunt cele aflate în locaşuri special amenajate din autovehicule.


VÅNZÅRI. Autorităţile şi producătorii arată cu degetul spre operatorii de duty-free ca fiind principalii vinovaţi de contrabanda cu ţigări din vestul ţării şi nu numai. Presa şi-a tocit peniţele de-a lungul anilor, arătând cine sunt cei care controlează aceste firme. De-a lungul timpului au avut loc însă mai multe mişcări în structura acestor companii, modificări menite să ascundă adevăraţii proprietari. La frontiera cu Serbia funcţionează 17 magazine duty-free: nouă în judeţul Timiş (opt la Stamora Moraviţa şi unul la Jimbolia), patru în judeţul Caraş-Severin (unul la Naidăş, trei în port la Moldova Veche) şi patru în judeţul Mehedinţi, toate la Porţile de Fier I. În luna iulie 2007, aceste magazine au vândut 5.204.060 pachete de ţigări, iar în august – 4.743.040. Nouă operatori de magazine duty-free funcţionează la graniţa de vest: GFS şi Euroavipo au trei magazine, Heinrig, A.V.A. Tour, Euro Trade Invest, Transeuro Import Export – câte două, iar Andradi, Marcoimpex – 8.000 şi Distribution General Value – câte unul. Cu excepţia lui Sorin Vişenescu de la Transeuro şi a lui Niculae Chiriţescu de la DGV, nici unul dintre administratorii sau patronii de duty-free nu a fost de găsit.


APROPIERE. GFS Investment România SRL a fost înfiinţată şi funcţionează sub actuala denumire în 2006, aşa cum reiese din datele de la Registrul Comerţului, însă firma a funcţionat şi înainte sub altă denumire. Este deţinută de compania C.F.S. Trading (Overseas) Limited, un off-shore din Limassol, Cipru. Firma are 20 de puncte de lucru la frontieră, zone libere, în oraşe din Constanţa, Dolj, Bihor, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Mehedinţi, Vaslui, Iaşi şi în Bucureşti. Firma funcţiona înainte de 2006 sub denumirea de GFS Duty Free România SRL şi, conform unor surse din Vamă, se bucura încă din 1999 de apropierea de Nini Săpunaru, membru în Biroul Politic Central al Partidului Naţional Liberal şi preşedinte al PNL Vrancea, fost şef al Vămilor. GFS Duty Free România SRL a fost înfiinţată în 1997 şi avea sediul în Bucureşti, în 2000 a fost radiată, schimbându-şi sediul în Ilfov, în localitatea Ghermăneşti. Apoi a fost din nou radiată în 2006 şi şi-a schimbat sediul din nou în Bucureşti. Interesant este că la Registrul Comerţului, GFS Duty Free România Ghermăneşti, sucursala Oradea apare ca asociat la GFS Investment România SRL. Aşa cum presa a arătat, întemeietorul afacerii GFS a fost Răzvan Petrovici, finul lui Virgil Măgureanu. Conform datelor de la Registrul Comerţului, la ora actuală GFS are doi administratori: Petru Chirodea – proprietar de hotel la Arieşeni, în judeţul Alba, şi bucureşteanul Radu Lobdă. Primul a fost reprezentantul unei sucursale fără personalitate juridică a GFS pe când aceasta se numea GFS Duty Free şi habar nu are că este administrator şi la noua societate, înfiinţată în 2006. Spre sfârşitul mandatului lui Emil Constantinescu, presa a scris despre legăturile dintre Petrovici şi fiul fostului preşedinte, dar şi despre relaţia acestuia cu Costel Bobic, om de casă al lui Adrian Năstase.


LEGÅTURI. Prin această încrengătură mai apărea şi avoca-tul unora dintre firmele lui Petrovici: Cristian Iordănescu, fost decan al Baroului Bucuresti, membru PNL, decedat în decembrie 2007. La DIICOT Constanţa există un dosar legat de contrabandă cu ţigări de la Punctul de Frontieră de la Vama Veche legat de GFS. Legăturile GFS cu liderii PNL se mai fac şi prin Ion Busuioc, director general al Direcţiei Generale Legislaţie, Impozite Indirecte din Ministerul de Finanţe. Busuioc mai apare alături de Camelia Săpunaru, soţia lui Nini Săpunaru la F&C Consulting Cont SRL, în aceeaşi firmă figurând şi Iulian Butnaru, director al Direcţiei de Supraveghere şi Control Vamal din Autoritatea Naţională a Vămilor, cel care se văita că Ministerul Justiţiei se opunea modificării legislaţiei. Butnaru a fost manager la MapN, director adjunct la Direcţia de Supraveghere şi Control Vamal, şef secţie coordonator al derulării operaţiunilor vamale, transport şi marketing la Romtehnica SA, apoi director executiv la Nini Săpunaru, director la Patronatul Naţional Român pentru politici economice şi relaţii internaţionale. Apoi, din martie 2005, din nou adjunct la Vamă şi din aprilie 2007 şef al Direcţiei de Supraveghere şi Control Vamal. Pe de altă parte, a fost asociat cu penelistul Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, la Team Audit Financiar SRL.


DEALERI. Andradi Com şi Heinrig Impex sunt strâns legate între ele prin Cătălin Lăscuţ. Andradi Com are sediul în Timişoara şi este deţinută de o firmă din Spania, Tabacmesa SA din Ceuta, iar administrator este Andres Perez Perez. Conform BusinessWeek de la 21 octombrie 2007, Tabacmesa SA are duty-free-uri în Spania, Cehia, România şi Slovacia şi depozite în Algeciras, Spania, Antwerp în Belgia, dar şi în Cehia, Slovacia şi România. Compania a fost înfiinţată în 1987 cu sediul la Madrid, iar din iulie 2007 este o subsidiară a Uniprex SA, care a achiziţionat-o cu 9,5 milioane de euro. Uniprex are staţii radio şi tv în Spania, dar şi agenţii de turism. În 2006, Tabacmesa avea o cifră de afaceri de 26,1 milioane de euro. Tabacmesa mai deţine Tabacmesa România SRL. În spatele afacerii ar fi Cătălin Lăscuţ, care a fost director la Andradi Com şi care este fiul lui Pavel Lăscuţ, fost şef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor, aşa cum se numea atunci. Lăscuţ junior este legat şi de Santo International SRL, care avea unul dintre shopuri la Moldova Nouă. Aispa Ltd, un off-shore cipriot care deţine Santo, are acţiuni la o societate a lui Lăscuţ, Babel Industries. Lăscuţ a vândut 25% din firma sa, Millenium Pro Design, către Heinrig Impex. Aceasta are sediul în zona liberă Constanţa şi este deţinută de Henry Rismont, un neamţ, Silviu Preoteasa şi compania Gebr. Heinemann SCS, care are 75%. Henry Rismont şi Preoteasa apar la Midocar, un dealer VW din Capitală. Silviu Preoteasa este membru în consiliul director al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile alături de Călin Popescu Tăriceanu, care este şi preşedinte de onoare. Heinrig a fost implicată şi în scandaluri imobiliare cu vile ieftine de la RAPPS în 2007. În timpul guvernării PSD, Midocar a câştigat contracte de zeci de milioane de euro cu Ministerul de Interne, SRI, SIE şi MApN pentru maşini, iar tratativele pentru securizarea graniţelor, scandalul EADS, s-au purtat la sediul Midocar Consulting.


NU SUNT PROBE. Patronii fac afaceri cu petrol, au intrat şi în cinematografie şi deţin mai multe firme care se ocupă cu duty-free. Lucian Orban, unul dintre aceştia, este asociat cu Teodor Cristodor la SDV, firmă care a apărut în scandalul contrabandiştilor din Caraş-Severin. Orban este asociat la Turnuri SRL şi cu tatăl lui, Iulian Teşeleanu, şeful Biroului Vamal Port Constanţa Sud – Agigea. Cristodor a mai fost implicat şi într-un scandal ce viza terenurile Universităţii de Ştiinţe Agricole din Timişoara. Presa a mai arătat că în spatele Transeuro s-ar afla pesedistul fruntaş Gheorghe Şomănescu, al cărui nume se leagă de numeroase scandaluri cu case retrocedate, care a fost partener de afaceri cu Sorin Vişenescu, celălalt patron al Transeuro. Vişenescu nu a vrut să comenteze activitatea legată de duty-free, pentru că el a fost acţionar într-o firmă de acest tip, neavând nici o funcţie executivă. "Acest cuvânt – contrabandă – trebuie probat de unele controale care au fost de-a lungul timpului. Şi au fost de ordinul sutelor. Dacă s-ar fi depistat ceva, cea mai mare pedeapsă vizavi de firmă ar fi fost închiderea ei. De ce nu s-a închis? Înseamnă că acest trafic nu a fost probat! E o concluzie foarte simplă. Dacă cei care au făcut contrabanda, angajaţii... angajaţii pot face contrabandă fără să aibă nici o legătură cu firma, firma nefiind în vreun fel implicată... dacă aceşti angajaţi ar fi făcut contrabandă, justiţia i-ar fi pedepsit. Eu nu ştiu dacă a fost vreunul pedepsit până acum. Din câte am auzit eu, nu! Se judecă, ceea ce înseamnă că până la ora actuală justiţia nu a tras nici o concluzie în ceea ce-i priveşte pe ei", a spus Vişenescu.


FIRME OROPSITE. Distribution General Value – DGV are ca asociaţi pe Niculae Chiriţescu, Andrei Panaitescu, Theodor Ianegic şi Gheorghe Solomon. Andrei Panaitescu şi un alt asociat de-al lui, Michael Nseir, sunt cunoscuţi în Iaşi pentru scandalul legat de Hotel Orizont, fiind asociat al fostului prefect de Iaşi Neculai Apostol. Andrei Panaitescu, fostul ginere al procurorului-şef Dan Bădărău, era prin 2002 acţionar la Agrostar 2000 alături de deputatul PSD Adrian Ionel, dar şi partener de afaceri cu Dorin Cocoş la Hotelul Orizont. Niculae Chiriţescu a precizat: "Nu îmi place să vorbesc la telefon. Dumneavoastră vă puteţi pronunţa că sunteţi şi Napoleon. Dacă binevoiţi să aflaţi ceva serios, veniţi la noi, la birou. Cu titlu informativ, faceţi o paralelă. La Moldova Nouă e închis, pe clisură magazinele sunt închise, şi cu toate acestea contrabanda continuă. Noi, prin legea care s-a dat, oropsiţi cum suntem, nu am lucrat şase luni din an. Şi contrabanda a continuat". Ne-am dat întâlnire la sediul firmei de pe Aleea Circului din Bucureşti, la ora 12:00. Nu era nimeni.


EUROAVIPO & EURO TRADE. Cele două companii din Bucureşti aparţin aceluiaşi grup condus de George Ivănescu, Ion şi Emanuel Dobronăuţeanu. Firmele lor au fost implicate în nenumărate scandaluri financiare şi deţin votca Sankt Petersburg, cramele Murfatlar, apa minerală Biborţeni. Ion Dobronăuţeanu este preşedintele Federaţiei Naţionale de Şah şi al Federaţiei Balcanice de Şah. Petrovici a avut legături şi cu Euro Trade Invest, unde fusese administrator împreună cu Emanuel Dobronăuţeanu, după care s-a retras. George Ivănescu a fost partener de afaceri al senatorului PSD Vasile Ion, prieten cu Omar Hayssam şi tatăl ziaristei Marie Jeanne Ion, răpită în Irak. În 2006, mass-media au arătat că acţionarii Marcoimpex – 8000 SA aveau legături cu Sorin Ovidiu Vântu prin Gelcoop SA. Conform datelor de la Registrul Comerţului, aceştia sunt Constantin Dumitrescu, Balici Gabriela Maria, Ionel Dumitrescu, Sandu Aurel, Ioan Daniel Dumitrescu şi Hami Holding SA din Elveţia. Hami Holding SA, sau Hami Holding AG, cum i se spune în Elveţia, a fost radiată la 3 aprilie 2007, când sediul de la Granges – Paccot în cantonul Fribourg a fost mutat în alt canton. Administrator este Michael Hänggi. AVA Tour aparţine familiei arădene Voicu, despre care presa locală a arătat că în spatele firmei ar fi nişte afacerişti egipteni.


Mită de un milion de euro, refuzată

Probleme a avut şi senatorul Marius Marinescu, pe vremea când era la PD şi iniţiase o lege pentru desfiinţarea duty-free-urilor, deoarece primise câteva documente care arătau că 90% din piaţa neagră a ţigărilor se aprovizionează din duty-free. Iniţiativa legislativă a lui Marinescu a fost adoptată în Senat, dar ime-diat s-au făcut presiuni asupra sa din partea unor lideri PD. "După ce a fost adoptată, am avut un scandal foarte mare cu Anca Boagiu în biroul permanent al PD", a spus Marinescu, adăugând că a fost contactat şi de un deputat din Bucureşti, care nu era din PD, şi care i-a propus 1.000.000 euro pentru a-şi retrage iniţiativa legislativă. "Venise la mine acasă, eram numai eu cu el. Mi-a zis: dom’le, ai un milion de euro să renunţi la iniţiativa ta. Putem discuta şi pentru mai mult. Mi-a precizat că oricum problema se va rezolva şi la câteva zile s-a dat ordonanţa de urgenţă. Nu am martori să spună, dar am spus cine a făcut presiuni pe faţă. Anca Boagiu mi-a zis că de ce mă amestec eu în problema asta. M-a sunat Bodu, m-a sunat Monica Macovei ca să nu mă amestec. Le-am zis că e hoţie mare. Eu nu-i acuz că au luat ei bani, dar mi s-a părut dubios, mai ales că aveau o relaţie foarte bună cu patronul de la duty-free de la Clubul Diplomaţilor. Ştiu că unii lideri din PD aveau o relaţie foarte bună şi îşi făceau aprovizionarea de la el. Între timp, nişte deputaţi, fără să mă invite la Comisie, au băgat un amendament la Camera Deputaţilor prin care băgau din nou duty-free pe graniţa non-UE. Unii de la PSD. Părerea mea e că au luat un milion, poate mai mult. Un patron de duty-free câştigă ilegal zilnic până la 80.000 de euro. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar s-a dat cu aşa rapiditate ordonaţa de urgenţă. Pe Vosganian l-am făcut Al Capone la timpul respectiv". Anca Boagiu a fost ministru al Transporturilor, al Integrării Europene şi este deputat şi vicepreşedinte PD. Sebastian Bodu a fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe, fiind şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, actualmente europarlamentar.

Proiect finanţat de Foundation Open Society Institute – Zug, Elveţia


Citiţi şi:

Citeşte mai multe despre:   special,   romania,   director,   tigari,   sediul,   duty-free

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 Afisari: 3996


Mai multe titluri din categorie

Dr. Magda Pârvu: Atacul bolilor reumatismale inflamatorii începe la degete, la articulaţiile mici

Dr. Magda Pârvu: Atacul bolilor reumatismale inflamatorii începe la degete, la articulaţiile mici
Galerie Foto Bolile care strică articulaţiile nu sunt doar acele artroze, maladii degenerative, de uzarea articulaţiilor, de degradarea lor, de roaderea cartilajului şi deteriorarea lichidului sinovial, de ungere. Există şi...

DNA, lovitură prin ricoşeu. Ce alte închirieri ar putea fi anchetate

DNA, lovitură prin ricoşeu. Ce alte închirieri ar putea fi anchetate
Galerie Foto Sute de proprietăţi ale statului, administrate de Apele Române, au fost scoase la închiriere, alături de Brațul Pavel și Insula Belina, în peri­oada 2010-2012, potrivit unor documente...

Dr. Mihai Negruşoiu: După repararea fracturii, păstrarea tijelor metalice leneveşte oasele

Dr. Mihai Negruşoiu: După repararea fracturii, păstrarea tijelor metalice leneveşte oasele
Perioada gipsului şi-a trăit traiul, acum doar 5% dintre fracturi se mai soluţionează cu montarea gipsului. Restul fracturilor se rezolvă cu intervenţie chirurgicală de rearanjare a oaselor rupte. Interviu...

Primăria lui Boc cheltuie 1,3 milioane de euro pe beculețe pentru pomii de iarnă

Primăria lui Boc cheltuie 1,3 milioane de euro pe beculețe pentru pomii de iarnă
Galerie Foto Un “tunuleț” de peste 1,3 milioane de euro, din banii municipalității, s-a parafat, în urmă cu trei zile, la Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Instituţia condusă de fostul premier PDL-ist Emil B...

Două judecătoare și o procuroare și-au pierdut funcția de magistrat din cauza „ambiţiei”. Au concurat împotriva omului lui Kovesi și au fost executate

Două judecătoare și o procuroare și-au pierdut funcția de magistrat din cauza „ambiţiei”. Au concurat împotriva omului  lui Kovesi și au fost executate
Galerie Foto Fostul procuror-șef al DIICOT, Alina Bica, fostele judecătoare Antonela Anne Mary Costache și Veronica Cîrstoiu, precum și judecătoarea Elena Burlan, au intrat, pe rând, în vizorul Direcției...

Ordin al ministrului Justiției: Persoanele arestate vor fi informate în scris că au dreptul să nu declare nimic

Ordin al ministrului Justiției: Persoanele arestate vor fi informate în scris că au dreptul să nu declare nimic
Săptămâna trecută, în Monitorul Oficial al României a fost publicat un Ordin comun, semnat de ministrul Justiției, Tudorel Toader, de ce al Afacerilor Interne, Carmen Dan, la care au acheisat preșe...

Tariful RUȘINOS cu care se ÎNCHIRIAZĂ Transfăgărășanul

Tariful RUȘINOS cu care se ÎNCHIRIAZĂ Transfăgărășanul
Jurnaliștii publicației Ora de Sibiu dezvăluie tariful pe care CNAIR îl practică pentru închirierea drumului despre care emisiunea Top Gear spunea că este cel mai frumos drum din...

De la „Femeia anului”, la dormit în parc. Un împrumut de coșmar

De la „Femeia anului”, la dormit în parc. Un împrumut de coșmar
Galerie Foto Cum poate un simplu împrumut să ruineze viața unui om? Povestea Paulei Banu care și-a pierdut casa pentru un credit de câteva mii de euro dezvăluie riscurile unor contracte-capcană care există pe...

Umbra lui Kovesi. Istoria neromanțată a consilierei Tițian

Umbra lui Kovesi. Istoria neromanțată a consilierei Tițian
Galerie Foto Scandalul imens de la DNA, generat de rezultatele controalelor efectuate de inspectorii Inspecției Judiciare la instituția condusă de Laura Kovesi, o readuce în atenția opiniei publice pe judecătoarea Dana...

Miza războiului din DNA: dosarul privind Autostrada Sibiu-Orăștie

Miza războiului din DNA: dosarul privind Autostrada Sibiu-Orăștie
Galerie Foto La sfârșitul anului 2015, mai mulți subcontractori ai lucrării tronsoanelor Autostrăzii Sibiu-Orătie au început să dea declarații la DNA într-un dosar deschis, încă din 2013,...

Noua taxă auto va trece pe la RAR şi primărie. Cum s-ar putea calcula noua taxă de mediu

Noua taxă auto va trece pe la RAR şi primărie. Cum s-ar putea calcula noua taxă de mediu
Galerie Foto La nici un an de la eliminarea timbrului de mediu, românii se vor confrunta cu un nou soi de taxă suplimentară pe autovehicule. Fie că-i va spune taxă de înmatriculare, rovignetă de mediu sau în...

Noi “pomeni” guvernamentale de peste nouă milioane de euro de la buget

Noi “pomeni” guvernamentale de peste nouă milioane de euro de la buget
Compania Națională Poșta Română a primit, la sfârșitul lunii trecute, de la Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, un contract de peste opt milioane de euro, pentru ca...

A pierdut casa şi a rămas şi dator. Pericolele nevăzute din spatele unor credite

A pierdut casa şi a rămas şi dator. Pericolele nevăzute din spatele unor credite
Galerie Foto În fiecare an, sute de oameni se sinucid din cauza datoriilor la bănci sau la instituţii financiare nebancare (IFN). De cele mai multe ori ajung în situația asta pentru că în contractele lor au...

Milioane de euro de la CFR Călători pentru firma unui fost director al companiei de stat

Milioane de euro de la CFR Călători pentru firma unui fost director al companiei de stat
Galerie Foto Aproximativ 40 de milioane de lei este valoarea contractelor pe care compania deținută de unul dintre foștii directori ai Societății Naționale de Transport Feroviar “CFR Călători SA” le-a...

Anchetează, dar încasează: Parchetul General, împroprietărit pe model „Belina”

Anchetează, dar încasează: Parchetul General, împroprietărit pe model „Belina”
Galerie Foto În timp ce DNA anchetează dou membrii ai actualului Guvern pentru că, în 2013, au promovat o Hotărâre de Guvern prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost transmise din proprietatea publică...
Serviciul de email marketing furnizat de