x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ştim să facem artă şi unde suntem huliţi

Ştim să facem artă şi unde suntem huliţi

de Monalise Hihn    |    18 Aug 2009   •   00:00
Ştim să facem artă şi unde suntem huliţi

• CORESPONDENŢĂ DE LA DEVA Un sculptor din Hunedoara, stabilit de 13 ani în Italia, ţara care i-a hulit pe români mai mult ca niciodată în ultima perioadă, a realizat singura fântână din lume a Sfântului Ioan Botezătorul.



Lucrarea este executată din granit de Uruguay şi va fi expusă pentru prima oară luna viitoare la Episcopia Ortodoxă din Roma. Sculptorul român Benone Olaru a terminat piesa în doi ani. Zeci de lucrări ale artistului au împânzit Italia, începând cu fântâni, monumente şi terminând cu o lucrare care îl înfăţişează pe ciclistul Marco Pantani.

Absolvent al Universităţii de Arte din Bucureşti, Benone Olaru s-a stabilit în 1996 în Italia, în oraşul sculptorilor, la Pietrasanta. La scurt timp după ce a ajuns în Italia, primarul din oraşul Ormea, Georgio Ferraris, a văzut lucrările sculptorului român. Acesta îşi aminteşte că imediat primarul a chemat trei critici de artă, ca să îşi spună părerea:

"I-a solicitat să aleagă trei sculptori care să facă tot atâtea fântâni în oraş. Ne-au ales pe mine şi pe doi profesori din Torino şi Milano. Era în 1996. Am rămas acolo, dar sigur că la vremea respectivă nu aveam acte, dar în buzunar ţineam hârtia oficială prin care eram desemnat să lucrez o fântână pentru Ormea. A intervenit la ministrul Culturii, a încercat să rezolve cumva problema actelor, dar nu s-a putut. Ferraris mi-a zis că nu mă controlează nimeni şi dacă o face să îl sun imediat.

Am făcut fântâna destul de repede, dar voiam să fie şi foarte bine realizată. La început, pentru că nu o montasem pe toată, locuitorii din Ormea nu păreau foarte încântaţi. Am realizat-o din marmură albă cu 12 laturi din marmură neagră, fiecare cu un semn zodiacal. Apoi, voiau să îşi ia case în apropiere".

Aşa a început prietenia lui Benone Olaru cu primarul Georgio Ferraris, despre care artistul român spune că "este o persoană extraordinară". Olaru adaugă: "Câţi primari îţi dau mână liberă şi îţi spun ţie, un imigrant român, să mergi prin oraş, să te uiţi pe unde poţi să faci un monument, să ridici o fântână?!". A ajuns să sculpteze cinci fântâni, monumentul eroilor, să lucreze mai multe plăci comemorative în Ormea, un orăşel cu 5.000 de locuitori, din apropiere de Torino.

Tot acolo sunt şi trei lucrări demonstrative ale lui Benone Olaru. De sărbători, în oraş se fac tot felul de demonstraţii. Sculptorul român a stabilit un record, executând în şapte ore, cu drujba, în prezenţa locuitorilor oraşului care stau şi privesc artistul lucrând, o lucrare de 3 metri înălţime şi cu un diametru de 80 de centimetri. Tot autorităţile locale i-au găsit o locuinţă, dar şi un atelier, care avea printre altele patru apartamente, în care îşi putea primi prietenii. Era sculptorul oraşului, era considerat cel mai bun.




SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL
Timp de doi ani, artistul român a lucrat la o fântână a Sfântului Ioan Botezătorul. "Este unică în lume. E din granit de Uruguay, cel mai dur din lume, se prinde şi magnetul de el.

M-am gândit că Ioan Botezătorul nu a avut vreodată vreo fântână. Am lucrat doi ani la ea. Proprietarul blocului de granit, un italian, a cerut 12.000 de euro pe el. I-am dat la schimb o lucrare de-a mea. În septembrie o voi expune la Episcopia Ortodoxă Română de la Roma. Va sta acolo o perioadă." Lucrarea are 2,5 m/1,7 m/2,6 m şi nu poate fi realizată în marmură, piatră, bronz. A ales granitul pentru că e o materie care a fost puţin exploatată, deoarece nu au existat scule sau o metodă de lucru.

"Mi-am făcut eu mare parte din scule, îmbunătăţind unelte care se folosesc pe platformele petroliere, sub apă, sau din cele cu turbine cu care se lucra şi la NASA, ceva la care ceilalţi nu s-au gândit", spune Benone Olaru.

COLOANA INFINITULUI DIN COREEA
În mijlocul curţii Universităţii de limbi străine din Seul se află o lucrare semnată tot de sculptorul român. A fost botezată "Coloana infinitului din Coreea". A fost ridicată în urmă cu trei ani, la cererea profesorului care predă acolo limba română. "Are 7 metri lungime, cu un diametru de 80 de centimetri. Este din lemn, iar pe ea sunt motive naţionale, româneşti, iar pe cele patru laturi, în vârf, e stema României. Au ales să o pună pe un soclu de înălţimea mea. Dedesubt au scris un citat din Brâncuşi: «La umbra copacilor mari nu creşte iarba!».

Decanul universităţii nu a vrut să audă ca lucrarea să fie în faţa pavilionului românesc şi a aşezat-o în mijlocul curţii." În România, doar la Muzeul Satului şi la Iaşi sunt expuse două lucrări ale românului. Cu toate că a reuşit în Italia, Benone Olaru spune că nici acolo nu este foarte uşor, deşi mereu a avut noroc să obţină ateliere pentru care adesea nu a fost nevoit să plătească nici un ban:

"Trebuie să fii foarte bun ca să răzbaţi de unul singur. Şi în Italia sunt mulţi artişti foarte buni care vând la magazine. Nu e viaţă uşoară. Ce-i drept, niciodată nu am lucrat cu proprietarii de galerii, care ajung să ia şi pielea de pe tine, percepând şi 60% din costul lucrării. Poate că am avut noroc că nu am ţinut să fiu renumit sau să câştig mulţi bani".

×
Subiecte în articol: special hunedoara sculptor în italia