x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tablagiu PD-L făcut general de preşedintele Traian Băsescu

Tablagiu PD-L făcut general de preşedintele Traian Băsescu

de Razvan Belciuganu    |    20 Noi 2009   •   00:00
Tablagiu PD-L făcut general de preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a avansat la gradul de general de brigadă în rezervă, în celebrul "lot" de la 22 octombrie, un consilier PD-L de la Sectorul 6 care până anul trecut era doar plutonier major în retragere.

Consilierul PD-L Eugen Gheorghe a fost trecut direct în retragere în anul 1993, cu gradul de plutonier major, din cauza unor motive medicale, fără a avea drept de pensie. După părăsirea carierei militare începute o dată cu absolvirea Şcolii Militare de Subofiţeri Auto în 1971, acesta a intrat în lumea afacerilor şi în politică. În anul 1998 s-a înscris în PSD şi a performat în noua carieră ajungând vicepreşedinte al organizaţiei municipale PSD Giurgiu şi consilier local.

În martie anul trecut, Eugen Gheorghe a "dezertat" din PSD şi s-a înscris în PD-L şi a reuşit să devină consilier local al acestui partid la Sectorul 6. Mai mult, Eugen Gheorghe s-a ales din vara lui 2008 şi cu funcţia de vicepreşedinte al PD-L Sector 6.

COLONELUL
Sfârşitul anului 2008 i-a adus lui Eugen Gheorghe gradul de colonel în rezervă. Avansarea sa la acest grad s-a făcut, conform MApN, prin Ordinul ministrului Apărării nr. M.F. 1236 de la 5 decembrie 2008. La vremea respectivă, încă era ministru al Apărării membrul marcant al PNL Teodor Meleşcanu. PD-L-istul Mihai Stănişoară şi-a preluat portofoliul la 22 decembrie 2008. Această trecere în corpul ofiţerilor a unui subofiţer aflat deja în retragere sfidează prevederile legale din Statutul cadrelor militare.

Articolul 37 din Statut prevede foarte clar cine poate deveni ofiţer în rezervă. Or, Eugen Gheorghe nu se încadrează la nici o literă a acestui articol. Ministerul Apărării Naţionale a încercat să ne justifice avansarea respectivă invocând faptul că între timp Eugen Gheorghe are diplomă de licenţă în specializarea inginerie managerială din partea Facultăţii de Agricultură a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, diplomă de inginer în specialitatea inginerie economică în agricultură şi diplome de master în "management, marketing şi dezvoltare rurală" şi "management şi legislaţie în industrie, administraţie şi servicii", ultima din partea Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi.

De asemenea, Eugen Gheorghe este şi absolvent al Colegiului Naţional de Apărare. Conform Statutului cadrelor militare MApN, şi Eugen Gheorghe ar putea invoca litera "e" a articolului respectiv pentru trecerea în corpul ofiţerilor, dar nu se mai încadrează la limita de vârstă impusă în articol, 35 de ani, el fiind născut în 1952. În acelaşi timp, potrivit art. 53 din acelaşi Statut, înaintarea în grad a ofiţerilor în rezervă şi în retragere se face în ordinea ierarhică a gradelor. Cu toate acestea, Eugen Gheorghe a devenit din plutonier major în retragere direct colonel.

GENERALUL
"Cei propuşi trebuie să fie recunoscuţi ca personalităţi cu o integritate morală de necontestat şi merite deosebite în desfăşurarea activităţilor în cadrul asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, la nivel local şi central, sau să contribuie la promovarea imaginii Armatei în rândul societăţii civile", este portretul candidatului la gradul de general în rezervă realizat de MApN.




În cazul de faţă, nonşalanţa de a justifica acordarea stelei de general lui Eugen Gheorghe de ministerul condus de Mihai Stănişoară este cutremurătoare: "Acordarea gradului de general de brigadă în rezervă a colonelului în rezervă Gheorghe Eugen s-a realizat în limitele prevederilor legale în vigoare, cu acordul Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, fiind recunoscut ca o persoană cu integritate morală, care a contribuit la promovarea imaginii Armatei în rândul societăţii civile".

Am solicitat MApN să ne comunice metodologia şi grila de evaluare prin care se fac avansările la gradul de general în rezervă, dar ministerul a refuzat să ne pună la dispoziţie documentele. Deşi acestea sunt cât se poate de clare, iar Eugen Gheorghe nu se califica avansării, el a devenit general în rezervă prin decret prezidenţial semnat de Traian Băsescu.

METODOLOGIA
Documentul MApN prevede faptul că nu pot fi propuse pentru gradul de general în rezervă "cadrele militare în rezervă sau în retragere care nu au obţinut gradul de colonel pe timpul cât s-au aflat în activitate". Eugen Gheorghe a fost abia plutonier major. Nu mai pot fi propuşi la avansare nici "cei care au fost înaintaţi în grad în ultimii patru ani".

Consilierul PD-L a fost făcut colonel în rezervă în urmă cu mai puţin de un an. Metodologia MApN conţine o grilă de evaluare a meritelor candidaţilor, iar pentru ca să fie posibilă propunerea la gradul de general de brigadă punctajul obţinut trebuia să fie de 80 de puncte, dar cu îndeplinirea unor condiţii obligatorii. Există cel puţin trei condiţii obligatorii pe care Eugen Gheorghe nu le îndeplineşte: vechimea în rândul cadrelor militare în activitate, care trebuie să fie de cel puţin 30 de ani în anul trecerii în rezervă, stagiul în gradul de colonel de cel puţin cinci ani şi stagiul pe funcţii prevăzute cu gradul de general.

Eugen Gheorghe a trecut în retragere după 22 de ani, stagiul în gradul de colonel a fost de nici un an, iar ultima sa funcţie în Armată a fost de "ajutor pentru evidenţă la un batalion".

Odiseea acestei avansări care n-a ţinut cont de Statutul cadrelor militare, nici de metodologiile interne ale MApN, girată de ministrul Mihai Stănişoară reprezintă un act de batjocură la adresa tuturor acelor militari care au slujit şi slujesc România cu onoare, mulţi dintre ei chiar pe front şi în Afganistan, Irak, Bosnia şi Kosovo. Gradul de general, fie el şi în rezervă, nu este doar ceva onorific.
Ar trebui să fie o recunoaştere pentru toţi aceştia. Pentru acest afront cineva trebuie să plătească.

"Cei propuşi trebuie să fie recunoscuţi ca personalităţi cu o integritate morală de necontestat şi merite deosebite în desfăşurarea activităţilor în cadrul asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, la nivel local şi central, sau să contribuie la promovarea imaginii Armatei în rândul societăţii civile"
Portretul candidatului la gradul de general în rezervă realizat de MApN

×
Subiecte în articol: special