x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tragedie in Bucegi

Tragedie in Bucegi

27 Dec 2004   •   00:00

2004 - ANUL JURNALUL NATIONAL
18 ianuarie 2004. Clubul Sportiv Aplicativ Militar Bucegi a organizat un concurs de schi-alpinism, pe un traseu de 17 kilometri, cu plecare si sosire din zona Dihamului Militar si cu punct final - varful Omu. La competitie s-au inscris 36 de concurenti de la mai multe cluburi din tara.
CRISTIAN PETRU , MADALINA MIHALASCU, CLAUDIU TARZIU, LAVINIA SARAMET

DUPA ACCIDENT. Salvamontistii au recuperat trupurile victimelor
Startul s-a dat la ora 10:00. Dupa circa 3 ore de mers, unul dintre grupurile de schiori participante a intrat pe Valea Morarului. Imediat s-a declansat avalansa. Cinci sportivi sunt ingropati de furia zapezii. Totul n-a durat decat doua-trei minute.

  • Ora 13:00. Avalansa este declansata de plutonul de schiori care au intrat in Valea Morarului. Martor: "Avalansa a pornit de undeva de deasupra noastra. Un coleg s-a prins de o stanca cu bratele, ca sa se salveze. Un altul de langa el a fost luat de zapada si dus undeva mai jos".

  • Ora 13:10. O liniste mormantala se asterne peste vale. Sportivii care vin din urma alerteaza arbitrii.

  • Ora 13:15. Unul dintre cei ingropati de zapada este salvat. Salvator: "Noroc ca bocancii erau iesiti din maldarul de zapada si asa l-am reparat si l-am salvat".

    Click pentru a mari imaginea
    SUPRAVIETUITORI. Ei au avut noroc

  • Ora 13:30. Primul apel la Salvamont Sinaia, care alerteaza postul de jandarmi. Plutonierul major Florin Militaru, seful Postului de jandarmi din Sinaia, povesteste: "Pe la ora 13:30 ne-au anuntat salvamontistii de tragedie. E foarte greu sa ajungem acolo, zapada este pana la piept pe Valea Morarului. Au plecat patru luptatori jandarmi, dar cred ca vom opri cautarile pana maine dimineata (n.r. - azi). N-am stiut nimic de concursul organizat de Federatia Romana de Alpinism si Escalada. Pe noi nu ne intreaba nimeni daca se pot incumeta sau nu. Aceeasi problema o avem si cu turistii si n-avem cadru legal sa luam masurile de a-i opri. Daca am fi stiut, i-am fi atentionat ca-i pericol mare de avalansa".

    .

    .

    Salvamontistii ii acuza pe organizatori

    Factorii responsabili cu asigurarea masurilor de protectie pentru turistii aflati pe traseele montane au fost la unison in a sanctiona proasta organizare a concursului sportiv.

    Mircea Opris, presedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani: "Vina pentru aceasta tragedie este a organizatorilor, care nu si-au luat masurile de precautie obligatorii. In egala masura au gresit si Comitetul de organizare, cat si Federatia de Alpinism. Nu s-a luat nici o masura pentru protectia concurentilor. Nici nu au fost anuntati salvamontistii, pentru a fi gata sa intervina daca este nevoie".

    Seful Serviciului de Salvamont Harghita, Marian Chivu, a acuzat organizatorii concursului ca "nu au tinut cont de conditiile meteo si de dificultatea extraordinara a traseului din Coltii Morarului". "Aceasta zona stancoasa iti da fiori si pe timp de vara, iar in timpul iernii ar fi trebuit luate masuri speciale de siguranta, mai ales ca zapada depusa peste gheata de pe munte era proaspata si exista riscul unei avalanse", a declarat Chivu.

    .

    "Isi asuma niste riscuri…"

    Emil Coliban, presedintele Federatiei de Alpinism, a negat ca organizatia sa are vreo vina.

    Jurnalul National: Organizarea competitiei a fost girata de un reprezentant al federatiei?
    Emil Coliban: Intr-un fel, da, fiindca doi membri ai CSAMB fac parte din Comisia de specialitate schi-alpinism a federatiei. Dar nu federatia s-a ocupat de organizarea competitiei, ci CSMAB.

    Dar din moment ce concursul facea parte din calendarul federatiei, nu trebuia sa va implicati mai mult?
    Am spus ca erau doua persoane. Federatia nu-si poate permite financiar sa organizeze decat o etapa in Cupa Romaniei. Deci este o singura intrecere care se cheama Cupa Romaniei. Concursul de aici se numeste Cupa Bucegi. Ca si alte cupe, a fost organizata prin efortul CSAMB.

    Este cineva vinovat pentru aceasta tragedie?
    Nu stiu daca e vorba de o vina. Daca dumneavoastra cadeti pe scari si va rupeti piciorul, eu sunt vinovat ca nu v-am salvat? Am toata compasiunea, dar... alpinistul isi asuma niste riscuri...
    TARA FARA VINOVATI
    La o saptamana de la accidentul de pe Valea Morarului din Busteni, cei implicati, salvamontistii, Armata si Federatia Romana de Alpinism si Escalada (FRAE), arunca vina unii pe altii. Salvamontistii sustin ca responsabilitatea pentru accident revine Armatei si FRAE. Armata spune ca de vina este federatia, care sustine insa ca de vina au fost muntele si zapada.
    LISTA MORTII
    Au platit tribut de viata muntelui:
  • Buzasi Zoltan, alpinist, 30 de ani, din Oradea, casatorit, avand doi copii minori;
  • Mike Csaba, alpinist, 31 de ani, din Miercurea Ciuc;
  • Conut Cosmin, 16 ani, din Zarnesti;
  • Dorel Jercan, sergent la Batalionul 21, 22 de ani, din Zarnesti;
  • Istvan Blaga, alpinist, 35 de ani, din Miercurea Ciuc, casatorit, doi copii minori.
  • ×
    Subiecte în articol: special