x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Televiziunea de Casă a Asigurărilor de Sănătate Iaşi

Televiziunea de Casă a Asigurărilor de Sănătate Iaşi

de Cristinel C. Popa    |    21 Aug 2011   •   21:00
Televiziunea de Casă a Asigurărilor de Sănătate Iaşi

In timp ce spitalele din Iasi se inchid sau isi trimit acasa angajatii, Casa Judeteana de Sanatate Iasi (CAS) si-a deschis post de televiziune. Pacientii mor intre spitale din cauza lipsei do­ta­rilor sau sunt invitati sa vina cu me­di­camentele de acasa, in timp ce CAS Iasi isi prezinta pe post realizarile sau infiereaza dusmanii politici ai par­­­­­tidului de guvernamant. Studi­o­uri, aparatura si chiar personal puse la dispozitia nou-infiintatei institutii me­­­­­dia online "Hih TV" din banii asi­gu­­­­­­ratilor. 200 de milioane de lei vechi, la atat se ridica costurile functionarii acestui post, afirma Iulian Serban, pre­­se­dintele CAS Iasi.

Si toate acestea nu ar fi atat de grave daca stilul edi­­torial al echipei de lucratori ai pos­­­tului online nu ar semana izbitor cu cel al infierarilor staliniste de de­mult. Pentru ca "Hih TV" nu are drept tinta doar medicii de familie, ci si institutiile media rivale puterii ac­­tuale, Colegiul Medicilor, de fapt tot ce misca si nu este de acord cu po­­­li­tica facuta de "Casa". "Ce-i trebu­ie chelului? Tichie de margaritar!... In mo­mentul in care sponsorizarile se uti­­lizeaza pentru un asemenea post de televiziune si nu in interesul pa­ci­en­­tu­lui, trebuie sa ne punem un semn de intrebare si sa vedem de ce se in­cearca prin aceasta sa se ridice pa­ci­en­tii impotriva medicilor", isi arata con­s­ternarea prof. dr Vasile As­ta­ra­s­toae, presedintele Colegiului Me­di­ci­lor din Romania.

Chiar si oameni de rand din Iasi, care abia au auzit de apa­ritia acestui nou post de televizi­u­­­ne condus de un jurnalist local cu sta­te vechi, Silviu Labes, se arata de-a dreptul revoltati de initiativa. "Eu tre­buie sa vin cu aspirina de acasa si sa cumpar vata la internarea in spital, iar ei fac campanie partidului de gu­ver­na­mant, scotand in relief asa-zisele realizari, pe cand cel mai mare spital din Moldova, «Sf. Spiridon», pur si simplu se darama pe pacienti!", spu­ne pensio­nara de 71 de ani Aurora Apostoae. ­­­

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi, in parteneriat cu un ONG, a inaugurat recent un post de televiziune ce face reclama PDL-ului, post pentru a carui functionare se cheltuieste lunar 200 de milioane de lei vechi. In emisiunile postului tv online sunt injurati de mama focului medicii de familie, este infierata concurenta si preaslavita condu­cerea "inteleapta" a Casei de Sanatate si, bineinteles, "nobilimea" din capul tarii.

In timp ce oamenii mor in poarta spitalelor inchise, CJAS Iasi anunta cu surle si trambite un post de televi­ziune pentru care ofera sprijin material si logistic. Pentru a intelege cat de "impartiala" este institutia media cu pricina si cat de "relevante" pentru asigurati sunt informatiile, precizam doar ca in ultima saptamana Elena Udrea a tinut capul de afis al rubricii "national" cu stirea: "Ministrul Tu­ris­mului a semnat un contract de 25 de milioane de euro la Baia Mare", iar la categoria regionale, in aproape toate materialele, eroii sunt oameni ai PDL. La Iasi, organismul ce administreaza banii de sanatate ai cetatenilor este partener in functionarea unei televiziuni ce scoate in evidenta in special actiunile initiate de conducerea institutiei, fara a veni nicidecum in intampinarea doleantelor asigura­tilor, cum ar fi trebuit. Linkul "Hih TV" e postat atat in capul site-ului Casei de Sanatate Iasi, cat si al celei de la Neamt.

Alaturi de "partenerul" CJAS, mai apar si alti "asociati" mai maruntei: un mare si cam fara pacienti spital privat din Iasi, un centru national de reabilitare a persoanelor cu dizabilitati si, ce era poate cel mai necesar, o firma de stingere a incendiilor. Dar sa exemplificam cu un produs media "Hih" in care pur si simplu se sare la beregata medicilor de familie: o plangere adresata CJAS de cateva "cetatene" din comuna ieseana Voinesti, nemultumite de medicii de familie, inclusiv de cel din localitate. Din aceasta plangere aflam ca "medicii sunt puturosi, betivi si afaceristi". Directorul CJAS, Iulian Serban, s-a aratat incantat de "poezia" facuta de redactori cu para predata de el acestora. "Baietii m-au rugat sa le dau niste plangeri, le-am dat niste copii… imi amintesc, cu medicul de familie din Voinesti, baietii au prins-o foarte misto, o poezie…", spune Serban, care a precizat doar ca ONG-ul care admi­nistreaza televiziunea este infiintat de circa doi ani, insa a refuzat sa-i dea numele.

"Postului tv i-am facut promovare in randul furnizorilor de servicii medicale. Am rugat-o pe fata de la relatii cu publicul sa-i ajute la prezentarea stirilor. Si i-am rugat ca cel putin o data pe saptamana un angajat de-al nostru sa prezinte acti­vitatea de la Casa". Ideea infiintarii a fost a domniei sale. "Le-am zis celor de la ONG, hai sa facem impreuna… iti dau niste materiale, o camaruta, o fata. Realizatorul emisiunilor a lucrat la o televiziune locala, dar a fost dat afara, am doi baieti care se ocupa de partea tehnica, de servere, de regie, de camere", a spus Serban. Referitor la implicarea sa in continutul stirilor, raspunsul a fost vag: "Da si nu, am un cuvant de spus in emisiunile unde sunt prezenti angajatii nostri, sa se arate ce facem noi, Casa de Asigurari".

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr Vasile As­ta­ras­toae, s-a aratat consternat de ini­tiativa CJAS Iasi: "Ce-i trebuie chelului? Tichie de margaritar! Casa nu a in­teles ca intre medici si Casa trebuie sa existe un parteneriat. In mo­mentul in care sponsorizarile se utili­zeaza pentru un asemenea post de te­leviziune si nu in interesul pa­cientu­lui, trebuie sa ne punem un semn de intrebare si sa vedem de ce se incearca prin aceasta sa se ridice pa­cientii impotriva medicilor". Pre­sedintele Sindicatului Sanitas Iasi, Vio­rel Tanase, are o parere ase­ma­natoare: "Nu-si are nici un rost in­fiintarea unui astfel de post! Problema e ca sistemul sanitar este varza!".

×
Subiecte în articol: televiziune ancheta cjas iasi