x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Messi, condamnare pentru fraudă fiscală

Messi, condamnare pentru fraudă fiscală

de Dan Radu    |    07 Iul 2016   •   08:55
Messi, condamnare pentru fraudă fiscală
Sursa foto: Emilio Morenatti/AP

Lionel Messi a fost condamnat de Tribunalul din Barcelona la 21 de luni de închisoare, alături de tatăl său, Jorge Messi, pentru fraudă fiscală în valoare de 4,1 milioane de euro. Pedeapsa este cu suspendare.

Messi şi tatăl său, care îi negocia apariţile în reclame, nu au plătit impozitele aferente între anii 2007 şi 2009. Deşi procurorii spanioli renunţaseră la acuzaţiile împotriva jucătorului de fotbal, considerând că acesta nu a ştiut că tatăl său face evaziune fiscală, Tribunalul a continuat procesul împotriva starului Barcelonei.

Pentru că atât Messi, cât şi tatăl său, nu au antecedente penale, iar pedeapsa este mai mică de 24 de luni, conform legii spaniole aceştia nu vor executa pedeapsa cu închisoarea, urmând să rămână sub control judiciar. În timpul audierilor de luna trecută, Lionel Messi a afirmat că nu a avut idee de ceea ce se întâmplă cu banii obţinuţi din drepturile sale de imagine, ci doar a semnat documentele furnizate de tatăl său şi avocaţii acestuia fără să le revizuiască.

"Eu doar am jucat fotbal. Nu am fost la curent cu nimic. Nu mi s-a explicat niciodată cum sunt gestionate drepturile de imagine. Tot ce ştiam era că semnez cu sponsorii pentru suma X şi că apoi trebuie să fac reclame cu fotografii şi lucruri de genul ăsta, dar nu ştiam nimic despre bani şi unde ajungeau. Am avut încredere în tatăl meu şi în avocaţi", a declarat argentinianul.

Pe lângă sentinţa cu închisoarea, Messi şi tatăl său au primit amenzi penale în valoare de două milioane de euro, respectiv 1,5 milioane de euro. În 2013, când cazul a fost pus pe tapet, Messi oferise voluntar cinci milioane de euro către fiscul spaniol, pentru a acoperi prejudiciul şi dobânzile aferente.

Pentru a eluda fiscul spaniol, Jorge Messi s-a folosit de societăţi fantomă din Uruguay şi Belize, pe atunci paradisuri fiscale.

Messi mai are o cale de atac la sentinţă la Curtea Supremă din Spania

×