x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Meciul Ungaria-România, din 22 martie, se va disputa cu porţile închise!

Meciul Ungaria-România, din 22 martie, se va disputa cu porţile închise!

de Istvan Deak    |    08 Ian 2013   •   21:11
Meciul Ungaria-România, din 22 martie, se va disputa cu porţile închise!

Comisia de Disciplină a FIFA a decis marţi ca Ungaria să joace cu porţile închise următorul meci, adică fix cel cu România, programat pentru 22 martie 2013, şi să mai fie şi amendată cu 40.000 de franci elveţieni (echivalentul a 33.000 de euro) pentru comportamentul suporterilor săi la amicalul cu Israelul, din 15 august 2012.

De fapt, marţi au fost sancţionate atât Ungaria, cât şi Bulgaria. Ambele vor disputa cu porţile închise partidele de acasă din faza de calificare pentru Mondialul 2014 de fotbal, din cauza “actelor rasiste sau antisemite apreciate drept ruşinoase sau odioase” ale suporterilor lor, a anunţat FIFA, citată de AFP.

Meciurile Ungaria-România şi Bulgaria-Malta din 22 martie vor fi jucate cu tribunele goale, potrivit deciziilor pronunţate de Comisia de Disciplină a FIFA la 20 noiembrie 2012, şi comunicate celor două federaţii naţionale în cursul zilei de marţi.

Federaţia bulgară a fost şi ea pusă să plătească o amendă de 35.000 de franci elveţieni (29.000 de euro)

Asociaţia FARE (Football Against Racism in Europe) precum şi alte organizaţii antirasism au sesizat FIFA după incidentele de la partida din 15 martie, iar forul internaţional a luat imediat măsuri. Ancheta a concluzionat că într-adevăr fanii maghiari au arborat însemne rasiste, antisemite, provocatoare din punct de vedere politic şi agresive către fanii oaspeţi. În cursul acestei partide, care s-a încheiat cu 1-1, suporterii ungari au proferat insulte precum “evrei împuţiţi”, “Buchenwald” (aluzie la lagărul de concentrare nazist din Germania) sau chiar au scandat “Viva Mussolini”. În timp ce s-a scandat imnul israelian “Hatikva”, câteva sute de suporteri au întors în mod ostentativ spatele către teren.

Purtătorul de cuvânt al Federaţiei ungare de Fotbal, Sztancsik Tamas, a declarat, imediat după aflarea veştii:”Această veste ne-a lovit ca un fulger din cer. Federaţia Ungară de Fotbal regretă nespus gravitatea comportamentului unui grup de suporteri. Considerăm că sancţiunea este exagerată şi o vom ataca în recurs”, a declarat acesta pentru Nemzeti Sport.

Unul dintre cei mai importanţi jucători ai Ungariei, Tamas Hajnal (Vfb Stuttgart), a declarat presei ungare că speră într-o revizuire a deciziei FIFA. „Sunt şocat de gravitatea acestei sancţiuni. Vom avea parte de o partidă extrem de dificilă împotriva românilor şi ne aşteptăm la un succes important. Dar pentru asta avem nevoie de ajutorul fanilor. Sper că decizia nu este finală, chiar dacă nu cunosc substratul celor întâmplate. Eu nu am mai jucat în astfel de condiţii, dar îmi imaginez ce diferenţă uriaşă este între o partidă cu tribunele goale şi una cu casa închisă, mai ales la un meci de o asemenea importanţă. Sper că decizia va fi schimbată şi vom juca în faţa unui stadion plin”, a declarat Hajnal pentru nso

De altfel, aceasta este a doua veste rea pentru adversara României, după accidentarea la genunchi a vedetei Gera Zoltan, care va absenta şase luni şi va rata duelul de la Budapesta.

Bulgaria a fost condamnată pentru insultele rasiste proferate de un mic grup de suporteri de fiecare dată când un jucător danez de origine tanzaniană, Patrick Mtiliga, atingea balonul în timpul meciului Bulgaria-Danemarca pentru calificările la Mondial, partidă disputată la 12 octombrie, la Sofia (1-1).”Comisia a convenit că actele ofensive, denigratoare şi discriminatorii ale unui mic grup de suporteri bulgari a fost ruşinos şi că lansarea de artificii a fost periculoasă”, potrivit FIFA.

Instanţa fotbalului mondial insistă asupra faptului că “nicio formă de discriminare nu va fi tolerată şi că o reacţie strictă va fi exprimată în mod sistematic de către autorităţile competente ale FIFA”.



×
Subiecte în articol: ungaria-romania