x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Simona Halep s-a oprit în finala de la Roland Garros. Şarapova s-a impus în trei seturi

Simona Halep s-a oprit în finala de la Roland Garros. Şarapova s-a impus în trei seturi

de Agerpres    |    07 Iun 2014   •   19:21
Simona Halep s-a oprit în finala de la Roland Garros. Şarapova s-a impus în trei seturi

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost învinsă de rusoaica Maria Şarapova, cu 6-4, 6-7 (5), 6-4, sâmbătă, în finala turneului de la Roland Garros, al doilea de Mare Şlem al anului, după un meci care a durat trei ore şi două minute.

Halep (22 ani), a patra favorită a turneului, a disputat în premieră o finală de Mare Şlem, contra unei adversare mult mai experimentate, rusoaica având acum în palmares cinci astfel de turnee, dintre care unul la Roland Garros, în 2012.

Constănţeanca a devenit a treia jucătoare română calificată în finala Openului Franţei, după Florenţa Mihai şi Virgina Ruzici. Florenţa Mihai a pierdut finala disputată în 1977, în timp ce Virginia Ruzici a ieşit învingătoare în 1978, iar în 1980 a pierdut.

Halep, campioană de junioare la turneul parizian în 2008, va primi un cec de 825.000 de euro şi 1.200 puncte, iar de luni va fi numărul trei mondial, în condiţiile în care în mai 2013 ocupa locul 64 în ierarhia WTA. Şarapova va primi 1.650.000 euro şi 2.000 de puncte WTA.

Finala feminină de la Roland Garros nu a mai avut trei seturi din 2001, când americanca Jennifer Capriati o învingea pe Kim Clijsters (Belgia), cu 1-6, 6-4, 12-10.

Meciul cu Şarapova a fost unul foarte disputat, niciuna dintre jucătoare nereuşind să se desprindă la mai mult de două ghemuri în această finală.

Simona a început excelent meciul, cu un break şi apoi s-a desprins la 2-0, construindu-şi punctele cu atenţie şi deschizând unghiurile. Şarapova, care a lovit puternic în cea mai mare parte a timpului, şi-a valorificat apoi serviciul şi a reuşit să câştige şi ea pe serviciul adversarei, după ce Simona a salvat trei mingi de break, egalând scorul, 2-2. Ghemul al cincilea a fost unul foarte lung (peste 9 minute), fiind câştigat în cele din urmă de Şarapova, după ce Halep a avut o minge de break. Şarapova a surprins-o cu câteva lovituri excelent (lob şi rever în lung de linie) şi a reuşit un nou break, pentru 4-2. Şarapova s-a dovedit exactă în continuare şi a reuşit desprinderea la 5-2. Simona a avut o reacţie de orgoliu şi a câştigat următorul ghem la zero (3-5). Halep a reuşit apoi un break senzaţional, ajutată şi de greşelile neforţate ale rusoaicei şi s-a apropiat la 4-5. Din păcate, Simona nu a reuşit să ducă revirimentul până la capăt şi a cedat setul cu 4-6 (57 minute).

Simona Halep a părut copleşită şi a început slab setul secund, cedând primul ghem la zero, iar apoi şi-a pierdut serviciul, după câteva greşeli (0-2). Şarapova a ştiut să accelereze în momentele importante ale jocului, iar Halep nu a făcut faţă forţei demonstrate de rusoaica de 1,88 m. Constănţeanca şi-a regăsit suflul şi a profitat de greşelile adversarei, reuşind un rebreak, pentru 1-2. Halep a alergat extraordinar şi reuşit să returneze la limită, valorificându-şi serviciul şi egalând la 2-2. Apoi, rusoaica şi-a câştigat cu mare greutate serviciul, după două duble greşeli, preluând din nou conducerea, cu 3-2. Halep nu a avut probleme pe serviciul său şi a egalat, 3-3. Scorul a devenit 4-3 pentru Şarapova, după care a urmat un ghem foarte important. Halep a făcut spectacol cu o scurtă, returnată de Şarapova, şi un passing shot, iar rusoaica a răspuns cu o lovitură de forehand, dar Halep a avut de salvat două mingi de break, lucru reuşit: 4-4. Simona a reuşit un break formidabil, pentru 5-4, într-un ghem în care a câştigat un cel mai lung raliu al meciului (20 de lovituri). Şarapova a reuşit însă imediat să câştige pe serviciul româncei, 5-5, cu o ultimă minge atenuată de fileu. Halep a replicat excelent şi a preluat din nou conducerea, cu 6-5, după un nou break. Din păcate, jucătoarea noastră nu a reuşit să profite de faptul că a avut serviciul, a cedat ghemul la zero şi s-a ajuns în tiebreak (6-6). Debutul a fost echilibrat, dar la 2-2 Şarapova a reuşit două puncte consecutive şi s-a desprins la 4-2. Simona a redus diferenţa, 3-4, dar apoi a trimis în fileu şi rusoaica a ajuns la 5-3, dar Halep a răspuns cu un mini-break. Simona şi-a câştigat ambele servicii şi ajuns la 6-5, adjudecându-şi setul cu 7-6 (5), după ce rusoaica a trimis afară (72 minute).

Setul decisiv nu a debutat bine pentru Simona, care a părut uşor ieşită din ritm şi loviturile sale s-au dus puţin afară, Şarapova reuşind break-ul. Halep a făcut însă imediat rebreak (1-1), fapt care a determinat-o pe rusoaică să schimbe racheta. Simona a alternat momentele mai puţin bune cu cele reuşite şi a revenit de la 0-30, preluând conducerea în setul al treilea, cu 2-1. Românca a avut două şanse de break în ghemul următor, dar în cele din urmă Şarapova a reuşit să reziste şi să egaleze, 2-2. Ipostazele s-au schimbat apoi, iar Şarapova a reuşit să facă un break important, 3-2 pentru rusoaică. Maria Şarapova şi-a câştigat clar serviciul şi s-a desprins la 4-2 în setul decisiv. Simona a redus diferenţa, 3-4, iar apoi a egalat după o dublă greşeală a adversarei (4-4). Şarapova a făcut un nou break, într-un moment decisiv, într-un joc în care Halep a contestat o minge (5-4). Şarapova nu i-a lăsat nicio şansă Simonei în ultimul ghem şi a luat setul cu 6-4 (53 minute), câştigând meciul.

Jucătoarea română, care nu trecuse până acum de turul secund al competiţiei pariziene la nivelul seniorilor, nu a cedat niciun set în cele şase partide jucate până în finala ediţiei din acest an a turneului de la Roland Garros. Şarapova (27 ani) s-a impus în două seturi în primele trei tururi, dar pe următoarele şi le-a adjudecat în trei seturi, de fiecare dată după ce a pierdut manşa inaugurală.

Simona Halep a eliminat trei capi de serie, Stephens (N. 15), Kuzneţova (N. 27) şi Petkovic (N. 28), în timp ce Şarapova a scos din cursă doar doi, Bouchard (N. 18) şi Stosur (N. 19). Şarapova este a treia rusoaică pe care o va întâlni Simona Halep anul acesta la Roland Garros, celelalte două confruntări neavând practic istoric, 6-0, 6-2 cu Alisa Kleibanova, 6-2, 6-2 cu Svetlana Kuzneţova. Dacă Şarapova (numărul 8 mondial) a petrecut 10 ore pe zgura pariziană în 2014, Halep a jucat anul acesta doar 7 ore şi 26 minute la Roland Garros.

Simona Halep are în palmares şapte titluri WTA (Nurnberg, 's-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia - 2013, Doha - 2014) şi a mai jucat patru finale (Fes - 2010, 2011, Bruxelles - 2012, Madrid - 2014). Şarapova câştigase 31 de titluri, dintre care patru de Mare Şlem, iar anul acesta s-a mai impus la Stuttgart şi Madrid. Anul trecut, Şarapova a fost învinsă în finala de la Roland Garros de americanca Serena Williams.

Şarapova, fost lider în ierarhia feminină mondială, o conduce acum pe Simona Halep cu scorul de 4-0 la meciurile directe, după ce a mai învins-o în 2012 de două ori, în turul III Indian Wells (suprafaţă dură), cu 6-3, 6-4, şi în primul tur la Beijing (suprafaţă dură), cu 7-5, 7-5, şi luna trecută la Madrid (zgură), în finală, cu 1-6, 6-2, 6-3.

Citeste si 10 lucruri de stiut despre finala Sharapova-Halep

×