x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Combinația școală-muncă, introdusă din toamnă

Combinația școală-muncă, introdusă din toamnă

de Dan Radu    |    22 Iun 2016   •   09:50
Combinația școală-muncă, introdusă din toamnă
Sursa foto: Adrian Manolache

Sub presiunea celor 400.000 de tineri care „nu au bacalaureatul şi nu au nicio pregătire profesională puternică”, Ministerul Învățământului se pregătește să introducă din toamnă primele măsuri coerente pentru funcționarea învățământului profesional dual, o combinație de școală și practică la locul de muncă.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat că până la finele lunii iunie va fi elaborat un document cu propuneri concrete şi un plan de acţiune astfel încât învăţământul profesional dual să devină „un sistem funcţional real", iar primele modificări să fie puse în aplicare din noul an școlar.

Măsura vine după ce sute de mii de absolvenți ai liceelor s-au „blocat” pentru că nu au luat bac-ul, iar în ceea ce privește învățământul profesional, pregătirea se oprește la primul nivel de calificare: muncitor calificat. „Inadmisibil! Nu aveam niciun fel de deschidere spre tehnician sau tehnician specialist. (…) A lipsit şansa ca elevul să poată să se mişte din zona profesională în zona liceală", a spus ministrul.

Conform legii, elevii pot opta pentru învăţământul profesional dual după ce termină cele zece clase obligatorii, iar cursurile se organizează numai la cererea agenţilor economici, pe bază de contract între elev și angajator. Instituțiile de învățământ asigură pregătirea teoretică tehnică în cadrul şcolii 1-2 zile pe săptămână, iar angajatorul formarea practică, la locul de muncă, 3-4 zile pe săptămână. Și absolvenții de zece clase din seriile anterioare au acces la această formă de învățământ.

Expl foto

Ministrul Curaj se gândește și la reintroducerea examenului de admitere la liceu, dar nu știe dacă mai are timp și pentru această măsură, în mandatul său

×