x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 10.000 de militari mobilizaţi în Franţa

10.000 de militari mobilizaţi în Franţa

de Marina Constantinoiu    |    12 Ian 2015   •   19:17
10.000 de militari mobilizaţi în Franţa
O desfăşurare militară inedită ca amploare pe teritoriul francez, pentru protejarea zonelor sensibile
Un număr de 10.500 de militari mobilizaţi vor asigura securitatea “punctelor sensibile de pe teritoriul francez” începând de marţi seara. Preşedintele Republicii, Francois Hollande, a ordonat această mobilizare, a anunţat ministrul Apărării, la încheierea unei reuniuni privind securitatea internă la Palatul Elysee, potrivit Le Parisien. Motivul? “Amploarea ameninţărilor existente pe teritoriul francez”. Întrebat despre natura punctelor sensibile, el a considerat preferabil să nu le identifice.

Este pentru prima oară când se impune o mobilizare de asemenea amploare pe teritoriul francez. Numărul militarilor mobilizaţi va fi superior celui al soldaţilor desfăşuraţi în operaţiunile externe (circa 9.000) în Africa sau Orientul Mijlociu, precizează jurnaliştii de la Le Parisien.

Ministrul de Interne, Bernand Cazeneuve, a anunţat numirea unui prefect însărcinat cu coordonarea securităţii punctelor de interes ale comunităţii evreieşti. Este vorba în special de 717 şcoli şi lăcaşe de cult evreieşti din Franţa, care sunt protejate încă de luni de 4.700 de poliţişti şi jandarmi. Planul Vigipirate de protecţie antiteroristă rămâne la nivelul maxim.

Există un complice
Forţele de securitate franceze şi-au continuat luni căutările pentru a găsi cel puţin un complice al autorilor jihadişti ai atentatelor de săptămâna trecută de la Paris, a anunţat luni premierul francez Manuel Valls, fără a oferi mai multe detalii. Întrebat de Hayat Boumedienne, iubita teroristului Amedy Coulibaly, autorul luării de ostatici dintr-un magazin cu produse cuşer din Paris, Valls a spus că “ea se află probabil în Turcia sau în Siria”.

Deocamdată nu s-a luat nicio decizie privind o eventuală revizuire a Tratatului Schengen în sensul restrângerii libertăţii de circulaţie în interiorul acestui spaţiu, aşa cum a cerut ministrul spaniol de Interne în urma atacurilor teroriste din Franţa, a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy. Totuşi, acest tratat care a instituit spaţiul de liberă circulaţie din care fac parte 26 de state europene nu poate fi modificat unilateral.

×