x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A început războiul: Iranul atacă Israelul

A început războiul: Iranul atacă Israelul

de Şerban Mihăilă    |    11 Mai 2018   •   14:48
A început războiul: Iranul atacă Israelul

Primele efecte ale retragerii unilaterale a SUA din acordul nuclear internațional cu Iranul nu au întârziat să apară. În noaptea de miercuri spre joi, forțele iraniene din Siria au lansat un atac cu rachete asupra pozițiilor israeliene din Platoul Golan. În replică, armata israeliană a lovit aproape în totalitate infrastructura iraniană de pe teritoriul sirian. 

La numai o zi după ce președintele Trump a rupt înțelegerea nucleară cu Teheranul, avertismentele liderilor europeni în privința consecințelor dezastruoase ale deciziei Casei Albe asupra situației explozive din Orientul Mijlociu au prins contur. Potrivit armatei israeliene, brigăzile iraniene Al-Quds, aflate de cealaltă parte a liniei de demarcație cu Siria, au lovit cu 20 de rachete poziții de apărare ale statului evreu din Platoul Golan, teritoriul anexat de Israel în urma Războiului de Șase Zile, din 1967. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat pentru BBC că patru rachete iraniene au fost interceptate de apărarea antiaeriană, iar celelalte nu și-au atins țintele și nici nu au provocat victime. În replică, a precizat Conricus, armata israeliană a lovit imediat, în cea mai importantă ofensivă a sa din ultimii ani, „zeci de ținte militare” iraniene din Siria, vizând zonele de unde au venit rachetele, precum și centre de spionaj și logistice, sisteme de apărare antiaeriană, radare, depozite de armament, dar și baze ale grupării Hezbollah. De cealaltă parte, agenţia oficială siriană Sana a anunțat că, în zorii zilei de joi, rachete israeliene lansate asupra Siriei au lovit baze militare, precum şi un depozit de arme și un radar militar. „Mai multe zeci de rachete au fost doborâte în spaţiul aerian al Siriei de sistemele antiaeriene siriene”, a transmis Sana, adăugând, însă, că mai multe rachete „şi-au atins obiectivele”. Concomitent, Ministerul rus al Apărării a anunțat, ieri, că israelieni au utilizat 28 de avioane, F-15 şi F-16, și au lansat 70 de rachete asupra infrastructurii iraniene în Siria. Conform rușilor, jumătate dintre rachete au fost distruse de apărarea antiaeriană siriană. Iranul, inamicul de moarte al Israelului, a cerut dizolvarea statului evreu. Considerat de SUA și Israel principalul sponsor al terorismului, Teheranul susține regimul condus de Bashar al-Assad, desfășurând în Siria mii de soldați și sisteme militare. Israelul a exercitat presiuni constante asupra lui Trump, pentru retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul, în pofida avertismentelor aliaților europeni ai Casei Albe, care l-au prevenit pe președintele american că o astfel de decizie deschide cutia Pandorei în Orientul Mijlociu.

Am lovit aproape toată infrastructura iraniană din Siria. Ei  nu trebuie să uite vechiul aforism, conform căruia dacă peste noi cade ploaia, peste ei va veni furtuna”.

Avigdor Lieberman, ministrul israelian al Apărării

 

 

×
Subiecte în articol: a inceput razboiul iran ataca israelul