x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALERTĂ AERIANĂ: S-au furat două avioane Airbus 320 în Libia!

ALERTĂ AERIANĂ: S-au furat două avioane Airbus 320 în Libia!

de Dan Constantin    |    20 Aug 2014   •   07:57
ALERTĂ AERIANĂ: S-au furat două avioane Airbus 320 în Libia!

Două aparate Airbus A-320 au fost furate de pe aeroportul din Tripoli, Libia. Informaţia a circulat în mediul virtual după 31 iulie, subiectul fiind abordat şi în conferinţa de presă de la Departamentul de Stat al SUA din 18 august. Mary Harf, purtător de cuvânt adjunct, nu a putut comenta informaţia, dar ziariştii prezenţi au invocat rapoarte din teren.
 
În Libia domneşte haosul în urma intensificării luptelor dintre grupările rivale care încearcă să-şi impună controlul asupra punctelor nodale ale ţării. Confruntări cu armament greu au fost înregistrate pe aeroportul din Tripoli, soldate cu sute de morţi.
 
Majoritatea ambasadelor şi-au retras personalul din Libia, astfel încât nu mai există informaţii neutre din zona unde practic nu sunt autorităţi oficiale care să deţină controlul. La Tripoli au rămas deschise doar cinci ambasade - ale României, Italiei, Maltei, Marii Britanii şi Ungariei. Ministerul român de externe a dat o alertă maxima pentru călătoriile în Libia care semnifică "părăsiţi imediat zona".

Furtul avioanelor Airbus A-320 ilustrează starea de haos care domneşte în Libia după dispariţia lui Muammar Al  Gaddafi, înlăturat de la putere în 2011. Luptele pentru putere între grupările care îşi dispută controlul ţării nu au un câştigător. Armamentul introdus în Libia a fost capturat de mişcări islamice teroriste şi diseminat în Africa sahariană destabilizând şi alte ţări vecine.

Teama că aeronavele furate pot fi folosite pentru lovituri teroriste este justificată după atacurile din 11 septembrie 2001. Autorităţile algeriene au declarat că orice aparat neidentificat care ar intra în spaţiul aerian al ţării va fi doborât.

×