x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinarea lui Foley este primul atac terorist al Statului Islamic împotriva SUA, susţine un fost expert CIA

Asasinarea lui Foley este primul atac terorist al Statului Islamic împotriva SUA, susţine un fost expert CIA

de Agerpres    |    20 Aug 2014   •   19:03
Asasinarea lui Foley este primul atac terorist al Statului Islamic împotriva SUA, susţine un fost expert CIA

Asasinarea jurnalistului american James Foley, revendicată de jihadiştii extremişti ai Statului Islamic (SI), este "primul atac terorist al acestora împotriva Statelor Unite ale Americii", a afirmat miercuri un fost responsabil CIA, citat de France Presse.

Grupul jihadist, care a difuzat marţi un material video ce părea să arate decapitarea lui James Foley şi a ameninţat cu uciderea unui al doilea ostatic american, încearcă să intimideze SUA pentru a le forţa să renunţe la atacurile aeriene împotriva SI în Irak, a subliniat Michael Morell, fost număr doi în cadrul CIA şi fost director interimar al agenţiei între 2012 şi 2013.

"Consider că răspunsul nostru ar trebui să fie - şi cred că acesta va şi fi - să nu ne lăsăm intimidaţi. Mai mult, ar trebui chiar să ne intensificăm atacurile", a adăugat el pentru postul de televiziune CBS.

Începând cu 8 august, SUA au efectuat mai multe zeci de atacuri aeriene şi au distrus elemente de artilerie şi vehicule ale SI. Aceste bombardamente le-au permis forţelor irakiene şi kurde să preia controlul, printre altele, asupra celui mai mare baraj din Irak în apropiere de Mosul, conform Pentagonului.

"Definiţia terorismului se referă la violenţa politică, la violenţa menită să aibă un impact politic. Va trebui să reţinem această dată pentru că este primul atac terorist al SI împotriva SUA", a subliniat Morell.

În ceea ce-l priveşte, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) crede că videoclipul cu presupusa decapitare este autentic, potrivit GlobalPost.

Anterior, autorităţile americane anunţaseră că încearcă să verifice conţinutul materialului. Videoclipul postat marţi pe internet de către jihadişti arată un bărbat mascat şi îmbrăcat în negru care pare să taie gâtul jurnalistului James Foley, răpit de bărbaţi înarmaţi în Siria în noiembrie 2012. 

×
Subiecte în articol: james foley statul islamic