x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce salarii au piloții greviști de la Air France

Ce salarii au piloții greviști de la Air France

de Dan Constantin    |    17 Sep 2014   •   08:28
Ce salarii au piloții greviști de la Air France

Miercuri este a treia zi de grevă a piloților de la Air France. Zborurile anulate pot depăși 60 la sută din orarele normale, nivelul de marți, după ce luni, în prima zi a conflictului de muncă au rămas la sol 52 la sută din curse. Estimarea se bazează pe turele obligatorii de odihnă în care vor intra piloții care nu se afla in grevă.

Informațiile din aceste zile despre câștigurile piloților de linie ai companiei franceze arată că nu salariile sunt motivul grevei. Conflictul are la bază programul patronatului de dezvoltare a companiei low cost Transavia, cu grile de salarizare, condiții sociale și orare de muncă diferite față de Air France, compania mamă.

Un pilot debutant pe Airbus A- 320 câștigă brut 3500 euro pe lună, salariu care ajunge la 6000-6500 euro dupa șase ani vechime. La Transavia debutantul pleacă de la 4000 euro lunar, ajunge la 7000 euro dupa șase ani dar prestează mai multe ore de zbor. Comandanții de bord ajung la 110 -120 de mii de euro anual, diferențieri mai mari apărând în salariile seniorilor, cu vechima de 16-17 ani. Vârful îl ating comandanții echipajelor aeronavelor amiral ale companiei, Airbus 380, care câștigă circa 200 000 de euro pe an. Aceste niveluri de salarizare sunt prezentate de o serie de articole din cotidianul Le Monde. Publicația menționează că salariile la Air France sunt cu 20-25 la sută mai mari decât ale piloților de la Lufthansa și British Airways, care zboară și mai mult decât francezii.

×