x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cehii dau sanse mari in alegeri unui PENAL: Un miliardar populist favorit in legislativele de vineri

Cehii dau sanse mari in alegeri unui PENAL: Un miliardar populist favorit in legislativele de vineri

de Dan Constantin    |    19 Oct 2017   •   15:02
Cehii dau sanse mari in alegeri unui PENAL: Un miliardar populist favorit in legislativele de vineri

Andrej Babis, liderul platformei ,,DA” are cele mai mari șanse să devină premier în Cehia după alegerile legislative de vineri. Babis are a doua avere din Republica Cehă, cu afaceri în agroalimentar, turism și media. El a fost timp de 3 ani ministru de finanțe dar și-a pierdut imunitatea și postul după cea fost acuzat de de deturnare de fonduri europene (1,8 milioane euro) într-un proiect hotelier propriu .

Cu toate acuzele, la care se adaugă și bănuiala că a fost informator al poliției politice în timpul comunismului, Babis, de origine slovacă, este primul în intențiile de vot ale cehilor, devansând substanțial  pe social democrați și pe comuniști.

Dacă va deveni premier al Cehiei șe va întâlni la reuniunile Consiliului European cu  Klaus Iohannis care critică prezența penalilor în politică, deși s-a aflat și el în poziția de urmărit penal înainte de a fi ales președintele României. 

Babis afirmă că țara trebuie condusă ca o companie și este reținut în privința adoptării monedei euro. A respins și programele UE de relocare a migranților după cote obligatorii.

×
Subiecte în articol: Andrej Babis