x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine a lansat diversiunea ca armata va iesi pe strazi in Grecia dupa referendum?

Cine a lansat diversiunea ca armata va iesi pe strazi in Grecia dupa referendum?

de Dan Constantin    |    06 Iul 2015   •   07:08
Cine a lansat diversiunea ca armata va iesi pe strazi in Grecia dupa referendum?
Sursa foto: freeimages.com

O STIRE A SCURCIRCUITAT BULETINELE DE STIRI DUMINICA DUPA-AMIAZA: ARMATA IESE PE STRAZI IN GRECIA DUPA REFERENDUM

Informatia a fost preluata in Romania si difuzata cu emotie. Referendumul care se anunta crucial avea acum si o conotatie de conflict intern, apropiat de o lovitura de stat sau un razboi civil, precedate de confruntari violente de strada intre cele doua orientari.

DA si NU, alegerea normala la un referendum devenea, sub scuturile armatei, nu un recurs la democratie ci o intoarcere la dictatura militara.

Stirea despre scoaterea armatei pe strazi alaturi de fortele de ordine a fost difuzata de publicatia Sunday Times. Corespondenta de la Atena, din 5 iulie, in ziua referendumului, avea un titlu explicit, fara dubii-Armata si politia greaca se pregatesc pentru lupte de strada.

Autorul articolului, Mattews Cambell, denumea planul secret al interventiei, Nemesis, acelasi cu al Zeitei Razbunarii.Nu era invocat nici un document, nu era citata nici o sursa- jurnalism adevarat, curat englezesc! O diversiune de presa care. evident, avea menirea sa puna raspunderea represiunii in spatele guvernului grec, condus de Tsipras.

Ziaristul publicatiei londoneze se afla conectat la preliminariile confruntarilor. In aceiazi zi, 5 iulie Sunday Times mai publica o corespodenta a aceluiasi autor care anunta o catastrofa iminenta titrata- Afacerile fug de tulburarile civile. Era citat un regizor(11) care spunea ca bancile si companiile de asigurari se deplaseaza in refugii, in sedii de rezerva securizate, din afara Atenei. Inducerea unui climat de haos si teroare era asigurata de ziaristul trimis in capitala Greciei.

Cambell a venit la Atena cu mult inainte de anuntarea referendumului. El a fost trimis in misiune speciala in Grecia,. deplasandu-se de la Paris unde este corespondent de mai multi ani pentru Sunday Times. Primul articol din Atena a fost publicat in 21 iunie si anunta ca Grecia se pregateste de iesirea din zona euro. Apoi, impreuna cu Bojan Pancowski publica o alta corespondenta pregatind lovitura de stat militara din 5 iulie sub titlul de ' incalzire''- Tsipras conduce Grecia pe marginea prapastiei.

Rezultatul referendumului , net in favoarea respingerii planului de austeritate, nu a pus in aplicare niciun plan secret de interventie a fortelor armate. Diversiunea de presa a esuat.Cambell se va intoarce la Paris in asteptarea unei alte misiuni. 

×
Subiecte în articol: grecia referendum grecia