x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord nu mai garantează securitatea ambasadelor străine de la Phenian

Coreea de Nord nu mai garantează securitatea ambasadelor străine de la Phenian

05 Apr 2013   •   17:33
Coreea de Nord nu mai garantează securitatea ambasadelor străine de la Phenian

Coreea de Nord s-a declarat vineri incapabilă să asigure securitatea ambasadelor străine de la Phenian începând cu 10 aprilie în caz de conflict, a anunţat Ministerul britanic de Externe, care i-a reamintit Coreii de Nord obligaţia de a proteja misiunile diplomatice, potrivit AFP.

Ministerul bulgar de Externe a precizat la rândul său că Phenianul a convocat toate ambasadele străine, spunându-le că este pregătit să le asiste dacă vor să-şi evacueze misiunile.

"Discursul guvernului nord-coreean este să spună că, începând cu 10 aprilie, va fi incapabil să garanteze securitatea ambasadelor şi organizaţiilor internaţionale din ţară în eventualitatea unui conflict", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic de Externe.

"Coreea de Nord are responsabilitatea, în virtutea Convenţiei de la Viena, să proteje misiunile diplomatice", a reamintit ea.

Şefii misiunilor diplomatice ale ţărilor din Uniunea Europeană prezente în Coreea de Nord se vor reuni, sâmbătă, la Phenian pentru a decide o eventuală acţiune de a-şi retrage personalul diplomatic, a precizat pentru AFP Ministerul bulgar de Externe.

"Şefii misiunilor de la Phenian se vor reuni (n.r. - mâine) pentru a discuta despre o poziţie comună şi o acţiune comună", a explicat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Sofia, Dimitar Yaprakov.

Ministerul bulgar de Externe a primit o propunere din partea Coreii de Nord, care permite Sofiei să-şi evacueze din motive de securitate personalul diplomatic din capitala nord-coreeană. Rusia şi Cehia au anunţat oficial la rândul lor că au primit propuneri similare.

"Coreea de Nord a convocat toate ambasadele străine din ţară, spunându-le că este pregătită să le ajute dacă vor să-şi evacueze misiunile", a adăugat Dimitar Yaprakov. Bulgaria are un ambasador interimar în Coreea de Nord, a precizat purtătorul de cuvânt.

Ambasadorul Cehiei la Phenian, Dusan Strauch, a declarat că statul nord-coreean a recomandat vineri ambasadei cehe să-şi evacueze personalul diplomatic, dată fiind agravarea situaţiei din peninsulă.

"Am primit astăzi (n.r. - vineri) această recomandare, nu cu titlu individual, ci printre alte ţări", a declarat ambasadorul, citat de agenţia de presă cehă CTK.

Germania, Suedia, Marea Britanie, Polonia, România şi Bulgaria se numără printre ţările cu misiuni diplomatice în Coreea de Nord, notează AFP.

Coreea de Nord a transportat o a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta sa de est şi a instalat-o pe un lansato mobil de rachete, a precizat agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, alimentând temerile privind un tir iminent care ar agrava o situaţie deja explozivă.

×
Subiecte în articol: coreea de nord ambasade Phenian