x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CUTREMUR DEVASTATOR în Nepal. "Bilanțul morților se ridică la 3.218, iar 6.538 de persoane au fost rănite"

CUTREMUR DEVASTATOR în Nepal. "Bilanțul morților se ridică la 3.218, iar 6.538 de persoane au fost rănite"

27 Apr 2015   •   08:42
CUTREMUR DEVASTATOR în Nepal. "Bilanțul morților se ridică la 3.218, iar 6.538 de persoane au fost rănite"

Update 09.00 - Cutremurul devastator care a lovit sâmbătă Nepalul a provocat moartea a 3.218 persoane, potrivit unui nou bilanț comunicat luni de un oficial nepalez, citat de AFP.

"Bilanțul morților se ridică la 3.218, iar 6.538 de persoane au fost rănite", a declarat Rameshwor Dangal, șef al serviciului pentru situații de urgență din Ministerul de Interne de la Kathmandu.

În plus, aproximativ 90 de persoane și-au pierdut viața în țări învecinate, ca India și China, mai scriu agențiile internaționale de presă.

UPDATE 19.00 - Cutremurul de sâmbătă din Nepal a dus la moartea a 2.450 de oameni, potrivit unui nou bilanț difuzat duminică de o oficialitate a Ministerului de Interne de la Kathmandu, informează DPA.

"Bilanțul victimelor se ridică deocamdată la 2.450 de persoane. Circa 6.000 de oameni au fost răniți în timpul cutremurului", a declarat pentru DPA purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne nepalez, Laxmi Dhakal. Majoritatea deceselor au fost provocate de prăbușirea acoperișurilor sau a pereților.

"Provocarea imediată pentru noi este de a avea acces la zonele izolate unde majoritatea caselor s-au prăbușit. Este greu de ajuns acolo", a explicat el, adăugând că, îndeosebi la sate, este nevoie urgentă de produse de bază, alimentare și nealimentare.

UPDATE 14.00 - Cel putin 2.263 de morti in urma cutremurului din Nepal, anunta CNN, care a vorbit cu purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne nepalez. In tragedie au murit si 17 alpinisti, intre care un manager Google, fiind ucisi de avalansa de pe Muntele Everest.

UPDATE 11.00 - Un nou cutremur cu magnitudinea de 6,7 s-a produs duminică în Nepal, la o zi de la seismul devastator ce s-a soldat cu peste 2.000 de morți în regiune, a anunțat Institutul american de geofizică (USGS), relatează AFP. La tabăra de bază a plecărilor spre Muntele Everest, alpinistul român Alex Găvan a anunțat într-un mesaj pe Twitter că replica a declanșat trei avalanșe, notează Reuters.

Zeci de mii de oameni şi-au petrecut noaptea sub cerul liber, în ciuda frigului, de teamă că locuinţele se vor prăbuşi peste ei. Primele ajutoare străine au ajuns, deja, în Nepal, în urma unui apel disperat al guvernului. Până în prezent nu s-au înregistrat victime între românii aflaţi în Nepal, potrivit ministerului de externe.



UPDATE 21.00 - Vicepreşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă a informat că doi alpinişti români, aflaţi pe versant în momentul producerii avalanşei provocate de cutremur, sunt bine şi în prezent se află în tabăra numărul 1 din Nepal. Familiile celor doi au fost informate de acest lucru de liderul grupului de expediţie. Precizăm că cei doi alpinişti fac parte din grupul de patru care s-a aflat pe versant în momentul producerii avalanşei. Până acum, nu se reuşise stabilirea unui contact cu cei doi.


Reamintim că, până în prezent, au fost identificaţi în Nepal 10 cetăţeni români: şase turişti şi cei patru alpinişti menţionaţi mai sus. Toţi aceştia sunt bine.

MAE, prin intermediul Ambasadei României la New Delhi şi al Consulatului Onorific al României din Nepal, continuă demersurile pentru a stabili dacă mai sunt şi alţi cetăţeni români în Nepal, în zona afectată.

UPDATE 20.10 - Peste 1.400 de oameni au murit în urma cutremurului produs în această dimineaţă în Himalaya, anunţă autorităţile locale, care spun, de asemenea că bilanţul este provizoriu.

Numărul victimelor creşte de la o oră la alta, pe măsură ce echipele de salvare/căutare avansează.

Guvernul nepalez a declarat sâmbătă stare de urgență în zonele afectate de puternicul seism care a lovit Nepalul, solicitând asistență umanitară comunității internaționale, transmite DPA. 

Numărul celor decedați în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 a depășit 900 doar în Nepal.

Cutremurul înregistrat sâmbătă în Nepal este cel mai puternic din ultimii 81 de ani din această țară, Institutul Geologic al SUA revizuind magnitudinea acestuia la 7,8, față de 7,5 cât a fost anunțată inițial.

În urma cutremurului și a replicilor care au urmat (cu magnitudini de 6,6 și 5,5) s-au produs avalanșe pe Everest, mulți alpiniști au fost surprinși de nămeți.

Numeroși alpiniști implicați în diferite expediții pe Everest au fost surprinși sâmbătă de avalanșe, în urma cutremurului din Nepal, până în prezent fiind înregistrate opt victime în rândul cățărătorilor, alte zeci de persoane fiind blocate din cauza nămeților, potrivit unui oficial nepalez, scriu AFP și Reuters.


O parte a taberei de bază de pe Everest este acoperită de zăpadă, cel puțin opt oameni au murit și alte câteva zeci sunt răniți, potrivit ministerului nepalez de turism, relatează Reuters și Xinhua.

'Numărul celor decedați ar putea fi mult mai mare, incluzând atât alpiniști străini, cât și șerpași nepalezi', a declarat Gyanendra Shrestha, oficial nepalez din cadrul Ministerului nepalez de turism, adăugând că avalanșa a îngropat o parte a taberei de bază de pe Everest, potrivit Reuters.

Un alpinist, prins de avalanșă în tabăra de bază de pe Everest, a transmis un mesaj text unui jurnalist AFP, în care l-a anunțat că ninge și elicopterele nu pot ajunge în acea zonă, scrie agenția France Presse.

Alpinistul Daniel Mazur a postat pe Twitter că tabăra de bază de pe Everest a fost 'afectată serios', iar echipa sa de alpiniști este prinsă de avalanșă. 'Vă rog să vă rugați pentru fiecare dintre noi', a mai postat acesta pe rețeaua Twitter.

Alpinistul român Alex Găvan, aflat pe muntele Pumori, la aproximativ 8 km vest de Everst, a postat pe rețeaua Twitter informația potrivit căreia cutremurul a provocat o avalanșă pe masivul Everest, transmite Reuters.

Cutremurul a fost simțit la tabăra de bază de pe Everest, apoi s-a produs o avalanșă mare pe masivul Pumori, a scris românul Alex Găvan pe contul său de Twitter, adăugând 'am fugit din cort pentru a mă salva. Nevătămat. Mulți, foarte mulți oameni se află pe masivul Pumori', potrivit Reuters.

Privind situația din regiunile nordice și estice ale Indiei afectate de cutremur, unde s-au înregistrat până în prezent 12 victime, premierul Narendra Modi a convocat o reuniune de urgență cu oficiali ai regiunilor respective pentru analizarea situației și adoptarea unor măsuri specifice, potrivit Xinhua. A cerut de asemenea forțelor aeriene naționale să fie pregătite pentru a interveni în zonele afectate. declarat sâmbătă stare de urgență în zonele afectate de puternicul seism care a lovit Nepalul, solicitând asistență umanitară comunității internaționale, transmite DPA.

Numărul celor decedați în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,9 a depășit 700 doar în Nepal, potrivit lui Laxmi Dhakal, purtătoare de cuvânt a Ministrului de Interne nepalez.

Cel puțin 29 dintre cele 75 de districte ale țării au fost afectate de cutremur.

Guvernul de la Kathmandu a decis deja să deblocheze 5 milioane de dolari ca ajutor de urgență pentru persoanele sinistrate.

Numeroși alpiniști implicați în diferite expediții pe Everest au fost surprinși sâmbătă de avalanșe, în urma cutremurului din Nepal, până în prezent fiind înregistrate opt victime în rândul cățărătorilor, alte zeci de persoane fiind blocate din cauza nămeților, potrivit unui oficial nepalez, scriu AFP și Reuters.



×
Subiecte în articol: cutremur nepal