x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce si-a anulat Donald Trump vizita la Londra?

De ce si-a anulat Donald Trump vizita la Londra?

12 Ian 2018   •   08:58
De ce si-a anulat Donald Trump vizita la Londra?

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că îşi anulează vizita planificată pentru luna viitoare în Marea Britanie, unde urma sa inaugureze noua ambasadă a SUA la Londra.

 

''Nu sunt un mare fan al administraţiei Obama care a vândut poate cea mai bine localizată şi drăguţă ambasadă din Londra pe 'mărunţiş', numai pentru a construi una nouă într-o locaţie îndepărtată, pentru 1,2 miliarde de dolari. Proastă afacere. Vreţi ca eu să tai panglica - NU!'', a explicat Trump pe Twitter.

Anterior, presa britanică relatase că Trump nu mai vinei la Londra. Citând surse guvernamentale, cotidianul The Guardian a apreciat presedintele american a renuntat la idee 'de teama protestelor masive'. Daily Mail a estimat ca Trump s-a temut 'că nu va fi binevenit' la Londra.

Cu prilejul vizitei la Washington din ianuarie 2017, Theresa May i-a adresat gazdei sale invitaţia de a face o vizită de stat în Marea Britanie. Propunerea a suscitat însă controverse la Londra. In iunie, The Guardian nota ca vizita a fost amânată pe termen nedefinit după ce, într-o convorbire telefonică, Trump i-ar fi spus premierului May că nu doreşte să vină la Londra dacă acest lucru ar provoca proteste de amploare. Casa Albă a dezminţit imediat informaţia.

Ambele publicaţii citate au precizat că este de aşteptat ca secretarul de stat american Rex Tillerson să participe la inaugurarea noului sediu al ambasadei SUA la Londra. Guvernul de la Londra consideră raporturile sale strânse cu Washingtonul drept o 'relaţie specială' şi un pilon al politicii sale externe, în contextul în care Marea Britanie se pregăteşte să părăsească Uniunea Europeană.

AGERPRES

×