x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ruşine, nepotul criminalului nazist nu mai vrea să poarte numele de Priebke

De ruşine, nepotul criminalului nazist nu mai vrea să poarte numele de Priebke

de Istvan Deak    |    27 Oct 2013   •   17:33
De ruşine, nepotul criminalului nazist nu mai vrea să poarte numele de Priebke

Tomas Erick Prieble Ortiz, nepotul criminalului de război nazist Erich Priebke, decedat recent la vârsta de 100 de ani, vrea să-şi şteargă numele de familie de origine germană, de ruşine şi din respingere a ideologiei naziste îmbrăţişate de bunicul şi de tatăl său.

Tânărul Erick are 23 de ani şi trăieşte la Bariloche, o staţiune elegantă din Anzii Cordilieri, în Argentina, unde bunicul său a stat ascuns bine-merci 40 de ani. Erick a declarat Agenţiei de presă din Bariloche (ANB) că a crescută la bunica sa după mamă în urma despărţirii părinţilor săi, când el avea numai 2 ani şi că practic nu a mai avut relaţii cu tatăl său.

“De ce să port un nume care îmi face rău, pentru că a făcut rău altor oameni, acest lucru nu are niciun sens. Este o etichetă care nu are nimic de-a face cu mine. Eu nu mă identific cu acest nume”, a declarat nepotul lui Erich şi fiul lui Jorge Priebke, unul dintre cei doi fii ai fostului şef al Gestapoului din Roma.

Erick mărturiseşte că se gândea de câţiva ani la renunţarea la acest nume, dar declicul s-a produs acum 10 zile, când a citit declaraţiile tatălui său, în timp ce trupul neînsufleţit al bunicului aştepta o decizie în privinţa înmormântării sale. “Acela a fost detonatorul, când tatăl meu a fost că Erich Priebke ar putea fi înmormântat oriunde, în Israel chiar. În primul rând, eu nu sunt de acord cu ce a spus, cu faptul că a continuat să facă rău oamenilor prin asta! Cel mai înţelept ar fi fost să tacă. Când ziaristul care l-a intervievat a scris că Jorge Priebke era un adept al ideologiei naziste, n-am mai suportat. Nu mai vreau să fiu asociat sub nicio formă cu naziştii, pentru că eu nu sunt aşa”, a spus tânărul Priebke. Acesta a contactat un avocat, pentru a efectua demersurile necesare la Starea Civilă.

Tânărul, care cu greu îşi găseşte de lucru la Bariloche, se întreabă dacă nu cumva numele de familie este un obstacol pentru el.

Trupul neînsufleţit al bunicului său a aşteptat zile în şir o decizie privind acordarea unui loc de îngropăciune. Mai multe ţări – Germania, ţara sa natală, Argentina, ţara în care a stat ascuns 40 de ani, Italia, ţara care l-a condamnat şi în care a trăit ultimii 15 ani în regim de arest la domiciliu – refuzând să-l înmormânteze. În cele din urmă, avocatul său a declarat că a fost găsit un acord pentru ca Erich Priebke să fie înmormântat într-un loc secret din Italia.


×
Subiecte în articol: Erich Priebke nepot criminal nazist