x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Despre visul chinezesc, o lecţie venită din spaţiu

Despre visul chinezesc, o lecţie venită din spaţiu

de Dan Tomozei    |    20 Iun 2013   •   16:59
Despre visul chinezesc, o lecţie venită din spaţiu

Simplitatea Universului explicată dintr-un laborator spaţial aflat la peste 300 de kilometri de Pământ, o lume în 45 de minute, o vrajă răspândită asupra unei naţiuni cu dedicaţie specială pentru 60 de milioane de elevi, o nouă demonstraţie şi un nou succes al Chinei.

Sunt doar câteva idei, puţine pentru a exprima uimitorul efort pe care China l-a făcut, azi, (începând cu ora 5, ora României) conectând propriul laborator spaţial Tiangong 1 cu elevii şi profesorii din întreaga Chină, şi cu certitudine cu alte sute de milioane de telespectatori uimiţi de prima lecţie de fizică predată din spaţiu.

Prin intermediul CCTV, postul central de televiziune chinez, o ţară cu 1,39 miliarde de locuitori, şi alături de ei o lume întreagă, a urmărit un spectacol fascinat şi uimitor, o lecţie de fizică ţinută de prima chinezoaică profesor care a ajuns în spaţiu şi a doua femeie cosmonaut a Chinei. Wang Yaping, o profesoară extrem de carismatică, împreună cu colegii cosmonauţi Nie Haisheng şi Zhang Xiaoguang, au interacţionat cu elevii din Beijing prin intermediul Centrului Spaţial de Lansări de la Jiuquan.

Cu ajutorul colegilor aflaţi în laboratorul spaţial, Wang Yaping a făcut demonstraţii privind imponderabilitatea folosindu-se de greutatea corpului, de apă şi de un pendul, fascinând o lume întreagă, făcând mai convingător şi mai credibil visul chinezesc, promovat la toate nivelurile sociale şi politice, aici, din China. A fost o lecţie didactică prin care, sunt convins, milioane de tineri chinezi vor visa să ajungă în spaţiu.

Din transmisiunea în direct, am putut afla şi cum îşi controlează cosmonauţii greutatea, comandantul misiunii, Nie Haisheng, făcând o demonstraţie, calculatorul arătând că se află la 74 de kilograme. Diferenţele de greutate din spaţiu şi de pe Pământ au fost de asemenea explicate cu ajutorul unor penduluri, efectele generate de condiţiile de imponderabilitate din laboratorul spaţial stârnind reacţii de uimire în rândul elevilor care s-au aflat în direct cu astronauţii, într-o sală amenajată în cadrul unui liceu subordonat Universităţii Poporului din Beijing.

Lecţia de fizică derulată cu eforturi impresionante atât financiare cât şi logistice, în care au fost implicate posturile centrale de televiziune în toate limbile de transmisie, posturile naţionale de radio, sistemele audio şi video din reţelele de transport din întreaga ţară, a fost, fără îndoială, o nouă demonstraţie de forţă în care China s-a detaşat, odată în plus, de lumea frământată de criza economică şi de presiunea reducerilor de cheltuieli. Resursele puse în joc au lăsat nu doar impresia unei alte dimensiuni la care China se prezintă azi, în comparaţie cu restul lumii, dar a confirmat, dacă mai era nevoie, nivelul ambiţiilor fixate pentru viitorul apropiat de mare ţară asiatică.

Dacă România prin prezenţa lui Dumitru Prunariu în spaţiu, din anul 1981, a consemnat un fapt spectaculos şi unic în istorie, China a făcut din zoborul cosmic un fapt aproape banal, anual realizând lansări şi conexiuni cu Tiangong 1, primul modul din cadrul viitorului laborator spaţial propriu cu prezenţă umană permanentă.

Aşa cum am consemnat şi ieri, cosmonauţii Wang Yaping, Nie Haisheng şi Zhang Xiaoguang, au ajuns în spaţiu săptămâna trecută cu ajutorul navetei Shenzhou 10, care s-a conectat cu laboratorul spaţial Tiangong 1. Naveta Shenzhou 10 a fost lansată la data de 11 iunie de la Centrul de lansare a sateliţilor din Jiuquan, timp de 15 zile cosmonauţii urmând să realizeze diferite experimente de laborator, în condiţii de imponderabilitate.

Mai trebuie spus că Wang Yaping a fost felicitată, în timp ce se afla în laboratorul spaţial Tiangong 1, de prima profesoară cosmonaut din lume, Barbara Morgan, de origine americană. Aceasta a transmis felicitări, onoarea şi mândria de a urmări lecţia predată din spaţiu de Wang. “Vei fi sub permanentă presiune acolo sus, dar te rog să îţi aduci aminte să găseşti timp să priveşti pe fereastră. China şi această întreagă lume este frumoasă”, a spus Barbara Morgan.

Corespondenţă din China

×