x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cetăţenii Ucrainei au donat prin SMS peste un milion de dolari pentru modernizarea armatei

Cetăţenii Ucrainei au donat prin SMS peste un milion de dolari pentru modernizarea armatei

19 Mar 2014   •   17:21
Cetăţenii Ucrainei au donat prin SMS peste un milion de dolari pentru modernizarea armatei

Cetăţenii Ucrainei au donat peste un milion de dolari pentru modernizarea armatei dând un SMS care costă cinci grivne (aproximativ un leu şi cincizeci de bani) la un număr pus la dispoziţie de Ministerul Apărării, informează BBC.

Numărul pentru donaţii a fost popularizat prin Facebook. "Sprijiniţi armata Ucrainei. O campanie cetăţenească pentru sprijinirea Forţelor Armate ale Ucrainei cu materiale tehnice şi sanitare", este mesajul de pe pagina menţionată.

Până în prezent, cetăţenii au donat 9,9 milioane de grivne, jumătate din bani venind prin SMS-urile trimise de cetăţeni în decursul a trei zile. Un SMS dat la numărul 565 transferă automat cinci grivne în conturile armatei, însă se pot face donaţii şi mai mari.

Potrivit Ministerului Apărării, cealaltă jumătate din bani a fost donată de mai mulţi oameni de afaceri.

Armata Ucrainei este subfinanţată. Potrivit preşedintelui interimar Aleksandr Turcinov, doar 6.000 de soldaţi ar putea fi gata de luptă, în prezent, din cauza lipsurilor materiale.

Campania de donaţii a devenit însă şi o sursă de escrocherie, îndreptată în principal împotriva rusofonilor din Ucraina.

Mai multe anunţuri invitau să se facă donaţii tot la numărul 565, însă pentru sprijinirea "eliberatorilor din Crimeea". Anunţurile parazite susţineau că banii donaţi vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de "hrană, ciorapi şi duşuri mobile" pentru trupele pro-ruse din regiune.

Nu este clar dacă rusofonii au "muşcat momeala" şi au făcut donaţii. 

×