x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron, în fața primului său test prezidențial: votul parlamentar

Emmanuel Macron, în fața primului său test prezidențial: votul parlamentar

de Şerban Mihăilă    |    12 Iun 2017   •   13:10
Emmanuel Macron, în fața primului său test prezidențial: votul parlamentar

Aproximativ 47 de milioane de francezi erau așteptați să voteze, ieri, în primul tur al alegerilor parlamentare, urmând să decidă asupra noii componențe a Adunării Naționale, camera inferioară a Parlamentului. Votul are o importanță crucială pentru noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, care are nevoie de victoria mișcării sale de centru, „En Marche!”, înființată anul trecut și fără vreun deputat în actualul legislativ. 

 

Primul tur al alegerilor parlamentare din Franța a consemnat aproximativ 7900 de candidați, înscriși în cursa pentru cele 577 de locuri ale Adunării Naționale. Cei mai bine clasați în această primă rundă vor participa, duminică, 18 iunie, într-un al doilea tur de scrutin. Sondajele realizate chiar înaintea alegerilor indicau o victorie concludentă a formațiunii lui Macron, „En Marche!”, și un cutremur major în rândul clasei politice din Franța, sancționând partidele tradiționale de stânga și de dreapta. Potrivit sondajelor, partidul lui Macron ar obține în cel de-al doilea tur de scrutin aproape 400 de mandate de deputat, cu mult peste pragul de 289, necesar pentru întrunirea majorității absolute, care i-ar permite noului lider de la Paris să realizeze reformele promise, la doar o lună de la câștigarea alegerilor prezidențiale. Printre promisiunile de campanie ale tânărului președinte figurează desființarea a 120.000 de posturi din sectorul public, reducerea cheltuielilor publice cu 60 miliarde euro, reducerea ratei șomajului și noi măsuri de protecție pentru liber profesioniști. Stânga l-a numit pe Macron „candidatul pieței extreme”, iar sindicatele au protestat deja contra măsurilor care se întrevăd în cazul unui guvern susținut în parlament de „En Marche!”.

Candidați fără experiență

Înaintea votului de ieri, Macron le-a cerut francezilor să-i ofere „majoritatea necesară pentru a aduce schimbarea” promisă în campania prezidențială, scrie AP. Printre candidații „En Marche!” figurează o serie de oameni lipsiți de experiență politică, între care un fost toreador, un pilot de avioane de luptă, precum și un geniu al matematicii. Candidații partidului de dreapta „Republicanii” erau creditați cu a doua șansă în Adunarea Națională, urmând să obțină, alături de alte formațiuni politice, în jur de 100 de locuri, scrie AP. Socialiștii, majoritari în actualul parlament, ar urma să primească o lovitură puternică, câștigănd doar câteva zeci de locuri.

 

Înființat anul trecut de Macron, partidul „En Marche!” are în prezent peste 240.000 de membri, mai mult decât restul formațiunilor politice din Franța, cu excepția partidului conservator „Republicanii”, care numără 275.000 de adepți.

 

Parlamentul francez este bicameral, fiind format din Adunarea Naţională, cu 577 de membri, şi Senat, cu 348 membri. Mandatul deputaţilor are o durată de cinci ani, iar cel al senatorilor, şase ani. Deputaţii sunt aleşi prin sistem electoral majoritar uninominal în două tururi de scrutin, alegerile desfăşurându-se în cele 577 de circumscripţii electorale. Partidele sunt obligate să prezinte liste în care femeile reprezintă 50% din numărul total de candidaţi.

 

×