x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eurodeputat al partidului extremist ungar Jobbik, investigat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Eurodeputat al partidului extremist ungar Jobbik, investigat pentru spionaj în favoarea Rusiei

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    15 Mai 2014   •   15:22
Eurodeputat al partidului extremist ungar Jobbik, investigat pentru spionaj în favoarea Rusiei
Sursa foto: Facebook
În martie, Bela Kovacs a fost invitat de lideri politici ruşi să asiste la desfăşurarea referendumului din Crimeea
Procurorul general al Ungariei a anunţat că i-a cerut preşedintelui Parlamentului European să ridice imunitatea unui eurodeputat al Jobbik, suspectat de spionaj, a relatat joi cotidianul ungar Magyar Nemzet.

Geza Fazekas, purtător de cuvânt al Procurorului General, a declarat, citând surse rămase sub protecţia anonimatului, că Biroul pentru Protecţia Constituţiei a deschis dosar penal împotriva eurodeputatului Kovacs Bela, pentru că acesta ar fi spionat instituţiile europene.
Kovacs este acuzat că a conspirat în mod regulat cu diplomaţi ruşi şi că mergea lunar la Moscova. Soţia lui Kovacs are dublă cetăţenie, rusă şi austriacă, şi ar fi lucrat în trecut pentru KGB, a precizat publicaţia.

Riscă 2-8 ani de închisoare
Parchetul a început o investigaţie în acest caz, iar acuzatul riscă o pedeapsă cuprinsă între 2 şi 8 ani de închisoare, a mai spus purtătorul de cuvânt, adăugând că acest caz este clasificat şi că nu pot fi oferite informaţii suplimentare.

Europarlamentarul Kovacs Bela a fost invitat, în martie, de lideri politici ruşi, să asiste la buna desfăşurare a referendumului din Republica Autonomă Crimeea. Kovacs a declarat pentru britanicii de la The Guardian că tot ceea ce a văzut acolo este “în concordanţă cu standardele internaţionale”. Kovacs a amintit că “referendumul a fost marcat de alegeri libere şi corecte”, deşi locuitorii Crimeei n-au avut altă opţiune decât alipirea sub o formă sau alta de Rusia. Un alt observator invitat de ruşi în Crimeea a fost europarlamentarul catalan Krímbe Enrique Ravello. Shaun Walker, corespondentul la faţa locului al publicaţiei The Guardian, notează: “conferinţa de presă a observatorilor a fost o experienţă bizară, care a avut drept scop legitimarea corectitudinii referendumului”.

Mai multe interpelări proruse în PE
Index, din Ungaria, aminteşte că europarlamentarul Kovacs Bela a avut mai multe luări de poziţie pro-Rusia în Parlamentul European. “Mulţi s-au obosit să falsifice istoria Europei, însă astăzi este cât se poate de clar că tehnica, cultura şi ştiinţa au migrat din Orient în Occident. Regiunea Kiev este locuită de slavoni, iar calendarul ortodox indică anul 7523 pentru ei. Având în vedere aceste aspecte, nu este o lipsă de seriozitate din partea liderilor Uniunii Europene să ameninţe şi să dea lecţii Ucrainei şi Rusiei? În baza căror valori europene şi în numele cărei democraţii iau cuvântul unii care în 10 ani au distrus şi colonizat Europa Centrală, ale căror ţări s-au îmbogăţit prin exploatarea sclavagismului şi jefuirea altor continente? Cetăţenii Ucrainei să îşi decidă propria soartă”, a declarat Kovacs, citat de index, la începutul acestui an.

Ministerul de Externe al Ungariei a anunţat într-un comunicat că referendumul din 16 martie 2014, care a avut loc în Republica Autonomă Crimeea, este ilegitim, ilegal şi reprezintă o încălcare a Constituţiei Ucrainei.

Legăturile dintre Jobbik şi Moscova s-au întărit în ultimii ani, scrie Le Monde, care citează o analiză publicată sub titlul “The Russian Connection”, de Political Capital Institute din Budapesta.

Moscova, mecena Jobbik

Moscova trece drept principalul mecena al partidului lui Vona Gabor, în virtutea a ceea ce “doctrina eurasiatică” a lui Vladimir Putin, expusă în 2011 în cotidianul rus Izvestia, numeşte “mijloace active” pentru susţinerea partidelor “prietene” din întreaga Europă, comentează Le Monde.

În programul său din 2010, Jobbik sublinia importanţa bunelor relaţii cu “o Rusie încă mai influentă”. În mai 2013, în cadrul unei conferinţe la Universitatea Lomonosov din Moscova, Vona a prezentat Rusia drept “gardianul moştenirii europene, spre deosebire de UE, care nu face decât să o trădeze”, reaminteşte Le Monde.

În 2013, în cadrul întrevederii, la Kaliningrad, a Grupului de lucru interparlamentar Rusia-UE, deputatul Kovacs Bela a întrebat un senator rus dacă vede “o posibilitate, în viitor, ca o ţară membră a Uniunii Europene să poată începe negocierile în vederea aderării la 'Uniunea Eurasiatică'”, scrie Le Monde.

“Ca multe partide de extremă-dreapta, şi Jobbik vrea să participe la Forumul naţional rus prevăzut la Sankt-Petersburg pentru 4 şi 5 octombrie. Obiectivele acestei ample întâlniri (1.500 de invitaţi) sunt de a defini o “nouă doctrină naţională pentru Rusia şi Europa” şi de a crea 'un comitet de coordonare permanentă'. De fapt, un 'Komintern' al naţionaliştilor, de la Dunkerque la Vladivostok”, scriu jurnaliştii francezi în articolul intitulat:”Ungaria, un atu în jocul lui Vladimir Putin?”.

“Dreapta extremistă ungară îl iubeşte pe Putin – cum şi Viktor Orban îl admiră pe puternicul lider turc, Recep Tayyip Erdogan. Ea s-a plasat de partea Rusiei în controversa din jurul Ucrainei, cum a făcut-o, în 2008, în timpul conflictului dintre Rusia şi Georgia. Anexarea Crimeii şi perspectiva unei structuri federale în Ucraina îi permite să viseze la o soartă comparabilă pentru teritoriile locuite de minorităţile maghiare separate de Ungaria prin Tratatul de la Trianon, în 1920, după Primul Război Mondial”, încheie jurnaliştii de la Le Monde.


UPDATE 18.17
Kovacs susţine că este nevinovat

Kovacs Bela a afirmat că este nevinovat şi a respins informaţia apărută în publicaţia ungară Magyar Nemzet potrivit căreia ar fi suspectat de spionaj în favoarea Rusiei. El a afirmat totodată că este dispus să renunţe la imunitate pentru a-şi dovedi nevinovăţia, relatează Reuters.

“Nu am fost niciodată membru al vreunui serviciu secret, ungar sau străin”, a declarat Kovacs într-o conferinţă de presă. “Nu am colaborat cu ei şi nici nu au existat încercări de a mă recruta de partea lor”, a adăugat eurodeputatul Jobbik.
Kovacs a afirmat că nu a ştiut despre această anchetă până în momentul în care a citit joi în ziar. El a cerut Comisiei parlamentare pentru Securitate Naţională să-l audieze într-o şedinţă publică.

Kovacs Bela (54 de ani) a absolvit Institutul de Relaţii Internaţionale de la Moscova în timpul Uniunii Sovietice în anii 1980 şi şi-a petrecut mare parte a vieţii în capitala Rusiei unde a condus o afacere în domeniul comerţului internaţional, potrivit CV-ului său public. El s-a întors în Ungaria în 2004, anul în care ţara a devenit membră a UE. În anul următor, el s-a alăturat partidului de extremă-dreaptă Jobbik, pe atunci doar o mică grupare de tineri entuziaşti.
În Parlamentul European, Kovacs a ajutat la formarea Alianţei Mişcărilor Naţionale Europene, o alianţă de extremă-dreapta, care până recent a avut printre membrii săi şi Frontul Naţional (FN) din Franţa. El este în prezent preşedintele acestui grup european.

×