x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fotografia copilului sirian mort pe o plajă grecească, "o imagine devastatoare"

Fotografia copilului sirian mort pe o plajă grecească, "o imagine devastatoare"

03 Sep 2015   •   13:57
Fotografia copilului sirian mort pe o plajă grecească, "o imagine devastatoare"

Fotografia băieţelului sirian de numai trei ani înecat în naufragiul unei ambarcaţiuni cu imigranţi - care încerca să ajungă Grecia - a generat reacţii în mai multe capitale europene, de la Paris, la Madrid şi Strasbourg, relatează media internaţionale.

Astfel, premierul francez, Manuel Valls, a declarat că o 'acţiune este urgentă', potrivit AFP. 'El avea un nume: Aylan Kurdi. Este nevoie de o acţiune urgentă. O mobilizare europeană este urgentă', menţionează Valls într-o postare pe Twitter, publicând o fotografie cu un poliţist turc care duce în braţe trupul neînsufleţit al copilului.

Publicată mai întâi pe reţelele de socializare, fotografia copilului în pantaloni scurţi, adus de valuri pe o plajă din Turcia, cu faţa în jos, a fost publicată joi de numeroase cotidiene europene. Cu toate acestea, imaginea este aproape absentă în presa franceză. Numai ziarul Le Monde, care apare în cursul după-amiezii, a reprodus-o pentru a apărea în ediţia sa de vineri.

'Este greu de suportat', a reacţionat ministrul francez al educaţiei, Najat Vallaud-Belkacem, într-o intervenţie la televiziunea iTele. 'Unii se întreabă dacă este pertinent să difuzezi astfel de fotografii. Mi se pare că este necesar să se facă acest lucru, desigur', a declarat ministrul francez. 'Pentru că noi trebuie să deschidem ochii, să fim lămuriţi în privinţa realităţii acestor imigranţi, a acestei mizerii, a acestei situaţii teribile care îi împinge pe imigranţi să plece la drum cu copiii lor, riscându-şi viaţa', a spus ea.

'Eu chiar sper că aceste imagini devastatoare şi sfâşietoare îi vor trezi în sfârşit pe preşedintele (Consiliului European, Donald) Tusk şi pe şefii de stat europeni', a scris într-o postare pe Facebook liderul Grupului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European, Guy Verhofstadt.

În acelaşi timp, şeful guvernului spaniol a estimat joi că soluţia la criza refugiaţilor în Europa trece printr-o acţiune în Siria, denunţând situaţia 'dramatică' şi 'scandaloasă' precum cea a copilului sirian al cărui corp neînsufleţit adus de valuri pe o plajă a făcut înconjurul mass-media.

'Eu nu sunt în măsură să spun dacă este bine sau nu să se folosească trupe la sol. Ceea ce ştiu este că situaţia din Siria este sursa multor probleme acute cu care ne confruntăm în Europa', a spus joi dimineaţă Mariano Rajoy la postul de radio privat Cope.

Două ambarcaţiuni au naufragiat în noaptea de marţi spre miercuri în largul oraşului de coastă turc Bodrum, în timp ce se îndreptau spre insula greacă Kos, unul dintre cele mai scurte puncte de trecere pe mare între Turcia şi Europa, când s-au scufundat, a explicat Garda de coastă turcă.

Alertaţi rapid de ţipetele celor naufragiaţi, echipele de salvare au recuperat 12 corpuri, inclusiv al lui Aylan Kurdi, în vârstă de trei ani, şi al fratelui său, Galip, de cinci ani, care de asemenea a pierit în naufragiu, potrivit mass-media turce. Fotografia celor doi fraţi şi cea a corpului lui Aylan pe plaja din staţiunea Bodrum au invadat reţelele sociale de miercuri dimineaţă, generând o puternică emoţie în Europa.

×